Μεγαλύτεροι φόροι για τους αδύναμους

Μεγαλύτεροι φόροι για τους αδύναμους

Πόσο επιβαρύνονται εισοδήματα 10.000-15.000 ευρώ με το νέο σύστημα Μητσοτάκη

Ακόμη και με πρόστιμο απειλούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι και κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα μέχρι τις 10.000 ευρώ αν δεν καταφέρουν να «χτίσουν» αφορολόγητο με πλαστικό χρήμα, δηλαδή δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν αποδείξεις για το 30% του εισοδήματός τους. Στην ουσία απειλούνται με επιπλέον φόρο. Κι αυτό διότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει δεσμευτεί απέναντι στους θεσμούς για έσοδα 650 εκατ. ευρώ από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αν και οι δανειστές εμφανίζονται κατά τις πληροφορίες πιο φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους υπολογίζοντας 400 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) έχει δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό του ενήλικου πληθυσμού της χώρας, της τάξης του 32% (δηλαδή ένας στους τρεις), δεν χρησιμοποιεί καθόλου κάρτα στις συναλλαγές του. Πρόκειται κυρίως για γυναίκες (35%), άτομα άνω των 65 ετών (40%), απoφοίτους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (57%), νοικοκυρές (47%) και ανέργους (40%), κατοίκους αγροτικών (40%) και ημιαστικών (39%) περιοχών, καθώς και για όσους έχουν χαμηλό μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα (κάτω από 1.000 ευρώ). Δηλαδή σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού κινδυνεύει να μη «χτίσει» στο ακέραιο το αφορολόγητο όριο των 8.636 ευρώ αν δεν καταφέρει να καλύψει με πλαστικό χρήμα το 30% του εισοδήματός του.

Επίσης, πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (παρακλάδι του ΣΕΒ) ανέφερε ότι το επίπεδο χρήσης καρτών στην Ελλάδα παραμένει χαμηλό, ενώ υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερο δημοσιονομικό όφελος από την επέκταση της χρήσης τους. Με βάση διεθνείς πρακτικές, τα ετήσια έσοδα ΦΠΑ θα ήταν υψηλότερα κατά 21% (3,3 δισ. ευρώ) εάν η Ελλάδα έφτανε το μέσο επίπεδο χρήσης καρτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κατά 54% (8,5 δισ. ευρώ) αν έφτανε το επίπεδο χρήσης καρτών της Πορτογαλίας.

Από το 2018 η μέση ηλεκτρονική δαπάνη ανά φορολογούμενο, μέσω της οποίας «χτίστηκε» το αφορολόγητο, διαμορφώθηκε σε περίπου 3.600 ευρώ. Επίσης, από την εκκαθάριση διαπιστώθηκε ότι αυτοί που δεν κατάφεραν να συλλέξουν τον απαιτούμενο αριθμό αποδείξεων πλήρωσαν ποινή 35,5 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τους φορολογούμενους που δεν μπόρεσαν ή αμέλησαν να καλύψουν το όριο ηλεκτρονικών αποδείξεων για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητό τους.

Τι ισχύει από 1η Ιανουαρίου

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 λοιπόν θα ισχύσει συντελεστής 30% ανεξαρτήτως εισοδήματος. Χαρακτηριστικά:

Για εισόδημα 10.000 ευρώ σήμερα χρειάζονται 1.000 ευρώ από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Από τη νέα χρονιά όμως θα χρειάζονται 3.000 ευρώ. Αν κάποιος φορολογούμενος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τον αριθμό αποδείξεων που χρειάζεται, τότε θα έχει… πέναλτι (περίπου 20-22%) επί της διαφοράς. Αν δε ο ίδιος φορολογούμενος συγκεντρώσει το 2020 αποδείξεις με τη χρήση καρτών ή μέσω e-banking ύψους 1.500 ευρώ, θα πληρώσει ποινή επί της διαφοράς. Που σημαίνει ότι θα καταβάλει φόρο (1.500 Χ 20%) 300 ευρώ.

Για εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ σήμερα χρειάζονται 2.500 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών, ενώ το 2020 θα απαιτηθούν 6.000 ευρώ. Αν μαζέψει 5.000 (διπλάσια από πέρυσι), θα πληρώσει και πρόστιμο 1.000 Χ 20%=200 ευρώ.

Για εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ σήμερα πρέπει να έχει συγκεντρώσει κανείς 4.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών δαπανών, ενώ από το 2020 θα απαιτηθούν 9.000 ευρώ. Αν μείνει στα περσινά επίπεδα, θα πληρώσει 1.000 ευρώ πρόστιμο!

Για μεγαλύτερα εισοδήματα, της τάξης των 40.000 ευρώ, χρειάζονται σήμερα 6.000 ευρώ μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα απαιτούνται 12.000 ευρώ.

Ας σημειωθεί πως δαπάνες για ενοίκιο και ΔΕΚΟ δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των συναλλαγών που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο.

Μπάχαλο και στους εμπόρους

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, για να εισπραχθούν 642 εκατ. ευρώ επιπλέον μέσω της αύξησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών θα πρέπει οι συναλλαγές να αυξηθούν κατά 3,5-4 δισ. ευρώ. Πώς όμως θα γίνει αυτό όταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα παραμείνουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον προϋπολογισμό που τρέχει τώρα, του 2019; Χαρακτηριστικά, η πρόβλεψη στο προσχέδιο δείχνει μείωση των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 17,67 δισ. ευρώ, όταν για φέτος έχουν υπολογιστεί 17,713 δισ. ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών, που προβλέπονται για το 2020 στα 27,764 δισ. ευρώ όταν για φέτος προβλέπονται 27,767 δισ. ευρώ…

Πηγές στο ΥΠΟΙΚ εξηγούσαν στο Documento ότι ένας ιδιοκτήτης παντοπωλείου θα αναγκαστεί με το καινούργιο σύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών να αυξήσει τις πραγματικές του δαπάνες, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα μπουν έτσι στη διαδικασία να ζητούν αποδείξεις. Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης δε προκειμένου να περιορίσει τη φορολογική του επιβάρυνση από τη δική του πλευρά θα ζητάει από τους προμηθευτές του περισσότερες αποδείξεις. Κι έτσι κάποιες συναλλαγές που γίνονταν στο… μαύρο σκοτάδι μοιραία θα αυξηθούν. Ευσεβείς πόθοι; Θα φανεί, διότι τα στοιχεία του προϋπολογισμού άλλα λένε ως προς τα έσοδα από τον ΦΠΑ…

Πάντως από την ανάλυση των φορολογικών δεδομένων προκύπτει ότι η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων υπερκαλύπτει τα σημερινά όρια. Ο υπερδιπλασιασμός τους όμως μάλλον δημιουργεί άλλα δεδομένα.

Τέλος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα, τα περιθώρια χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών είναι μεγάλα, ειδικά σε συναλλαγές μικρής αξίας ή συναλλαγές με ελεύθερους επαγγελματίες, όπου τα μετρητά κυριαρχούν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter