Μέγκαν Ραπίνοου, μία «κινούμενη διαμαρτυρία»

Μέγκαν Ραπίνοου, μία «κινούμενη διαμαρτυρία»

Σε μια συννεφιασμένη βραδιά, με το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου Γυναικών 2019 να έχει μόλις αρχίσει, η Μέγκαν Ραπίνοου και οι συμπαίκτριές της εξερευνούν την πόλη Ρειμς, την ανεπίσημη πρωτεύουσα της σαμπάνιας στη Γαλλία. 

Η Ρέιμς, μια πόλη όπου στέφθηκαν Γάλλοι βασιλιάδες, φιλοξενεί την εναρκτήρια αναμέτρηση της κατόχου του τίτλου, ομάδας των Ηνωμένων Πολιτειών, με την Ταϊλάνδη και σε αυτήν φιλοξενούνται μερικές από τις καλύτερες παίκτριες του πλανήτη.

Ντυμένες χωρίς διακριτικά περνούν απαρατήρητες από τους ντόπιους, αγνοώντας ότι λίγα βήματα μακριά βρίσκονται η Ραπίνοου και η Αλεξ Μόργκαν, πρωταθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων, παγκόσμιες πρωταθλήτριες, και πασίγνωστα ονόματα στην πατρίδα τους.

Με τα προσφάτως βαμμένα ροζ μαλλιά της, η Ραπίνοου είναι εύκολο να αναγνωριστεί στην Γαλλία. Αλλά μετά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, ακόμη και οι κάτοικοι της Ρέιμς θα αναγνώριζαν χωρίς δεύτερη ματιά την αρχηγό των Ηνωμένων Πολιτειών. Το να είσαι στο κέντρο μιας διαμάχης με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών στο Twitter, ενισχύει χωρίς αμφιβολία το προφίλ ενός ατόμου.

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, ότι η Ραπίνοου, που έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό της ως «κινούμενη διαμαρτυρία», έχει ενοχλήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ενδεχομένως πιο εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι πήρε τόσο πολύ χρόνο στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να πάρει… χαμπάρι την ακτιβίστρια Ραπίνοου. Στο παρελθόν, η Καλιφορνέζα παίκτρια, έχει χαρακτηρίσει τον «πλανητάρχη» ως «σεξιστή», «μισογύνη», «ρατσιστή», «μικρόμυαλο» και «κόπανο αλλά διασκεδαστικό».

Τώρα όμως, κατά την διάρκεια ενός παγκοσμίου κυπέλλου, του οποίου η τηλεθέαση καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, σε μια διοργάνωση που οι ΗΠΑ ευελπιστούν να κερδίσουν για τέταρτη φορά -κάτι που θα είναι και ρεκόρ-, ο κόσμος δίνει προσοχή σε όλες τις δηλώσεις και σίγουρα της Ραπίνοου. Από την πλευρά του ο Τραμπ, όταν αιθάνεται ότι πλησιάζει… φωτιά στην κατεύθυνσή του, συνήθως ανοίγει το Twitter.

Την περασμένη εβδομάδα, το ποδοσφαιρικό περιοδικό «Eight by Eight» κυκλοφόρησε ένα κλιπ 39 δευτερολέπτων της Ραπίνοου, η οποία μιλούσε με ένα δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης τον Ιανουάριο.

Ερωτηθείσα εάν θα ήταν ενθουσιασμένη να πάει στο Λευκό Οίκο, εφ΄ όσον η ομάδα της κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, η αρχηγός (μαζί με τις Αλεξ Μόργκαν και Κάρλι Λόιντ) της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ απάντησε: «Πφφφφ, δεν πηγαίνω στον “…” Λευκό Οίκο».

Ο Τραμπ απάντησε και χρειάστηκαν περισσότεροι από 280 χαρακτήρες (το όριο ενός tweet) για να το κάνει. Σε μια σειρά από tweets ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στην Ραπίνοου ότι θα έπρεπε: «να κερδίσει πρώτα πριν μιλήσει», ότι δεν πρέπει να δείχνει ασέβεια στη χώρα και τη σημαία της, ενώ την προέτρεψε να «τελειώσει με τη δουλειά».

Η Ραπίνοου δήλωσε έκτοτε στους δημοσιογράφους ότι στηρίζει τα σχόλιά της. «Δεν νομίζω ότι θα ήθελα να πάω και θα ενθάρρυνα τις συμπαίκτριές μου να το σκεφτούν πολύ σοβαρά. Η σημερινή διοίκηση δεν αισθάνεται το ίδιο και δεν αγωνίζεται για τα ίδια πράγματα για τα οποία αγωνιζόμαστε εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Πέμπτη.

Η λέξη αγώνας είναι πολύ γνωστή στη Ραπίνοου. Δεν είναι ο τύπος του ανθρώπου που θα καθίσει και θα δεχθεί τα πάντα χωρίς να αντιδράσει. Πρόκειται για μια εξαιρετική παίκτρια, βετεράνο της ομάδας των ΗΠΑ, που είναι γεμάτη πνεύμα και που θέλει να κάνει τη διαφορά. Είναι ειλικρινής με τον εαυτό της.

Η πρόσφατη «μάχη» με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν φαίνεται να προσθέτει ιδιαίτερο συναισθηματικό βάρος σε μια κοπέλα που περιγράφει τον εαυτό της ως «ξέγνοιαστο και σίγουρο». Ασφαλώς και δεν την επηρέασε στον προημιτελικό της Παρασκευής (28/6) με τη Γαλλία (2-1) όπου η Ραπίνοου ήταν εξαιρετική σημειώνοντας και τα δύο τέρματα της ομάδας της.

Όμως το να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής δεν αποτελεί νέο για την Ραπίνοου. Πρόκειται για μια παίκτρια που αποδοκιμάστηκε από τους δικούς της οπαδούς, όταν εκπροσοπώντας την χώρα της, γονάτισε κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εθνικού ύμνου για να υποστηρίξει τη σιωπηλή διαμαρτυρία του Κόλιν Κάπερνικ ενάντια στην αστυνομική βία.

Μάλιστα ήταν από τους πρώτους λευκούς επαγγελματίες αθλητές, που επέδειξαν αλληλεγγύη στον Κάπερνικ βοηθώντας να με τραπεί η δυσαρέσκεια του κόσμου σε κύμα αλληλεγγύης που σάρωσε τις ΗΠΑ.

Σε ένα άρθρο που έγραψε η ίδια στο «The Players Tribune» με τίτλο «Γιατί γονατίζω», είπε: «Δεν έχω βιώσει υπερβολική αστυνόμευση, φυλετικό προφίλ, αστυνομική βιαιότητα ή την εικόνα ενός νεκρού συγγενή στο δρόμο. Αλλά δεν μπορώ να παραμείνω αδρανής, ενώ υπάρχουν άνθρωποι στη χώρα αυτή που έπρεπε να αντιμετωπίσουν αυτό το είδος θλίψης.

Μπορώ να καταλάβω εάν νομίζετε ότι δείχνω ασέβεια στη σημαία γονατίζοντας, αλλά αυτό οφείλεται στο μέγιστο σεβασμό μου για τη σημαία και το τι αντιπροσωπεύει, που έχω επιλέξει να διαδηλώνω με αυτό τον τρόπο».

Ακολούθησε οργή. Η Ραπίνοου, που κάποτε τραγουδούσε το “Born in the USA” του Μπρους Σπρίνγκστιν, κάποια στιγμή που είχε σκοράρει με την εθνική ομάδα. Αλλά δεν αισθάνθηκε ποτέ μόνη. Προσφάτως μιλώντας στο CNN Sport, τόνισε πως είχε την υποστήριξη των συμπαικτριών της, όπως αυτή την εβδομάδα είχε την στήριξη της Αλι Κρίγκερ αλλά και της προπονήτριάς της, Τζιλ Ελις, οι οποίες δήλωσαν την προηγούμενη Πέμπτη (27/6) πως: «Είμαστε όλοι στο πλευρό της».

Στα γήπεδα της Γαλλίας, πριν τους αγώνες των ΗΠΑ, όταν ακούγεται ο εθνικός ύμνος, η Ραπίνοου παραμένει σιωπηλή. Αυτό τον καιρό στέκεται όρθια, επειδή «πρέπει».

Το 2017 η Αμερικανική ομοσπονδία θέσπισε μια πολιτική, που απαιτεί από τους αθλητές να στέκονται όρθιοι κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Παρόλο που η Ραπίνοου έχει σεβαστεί τη συγκεκριμένη ρύθμιση, οι πεποιθήσεις της δεν έχουν αλλάξει.

Σε συνέντευξη στο CNN πέρυσι, δήλωσε πως δεν είχε μετανιώσει καθόλου που είχε αποφασίσει να γονατίσει και θα το έκανε πάλι σε δευτερόλεπτα, περιγράφοντας την Αμερική ως μια χώρα που «πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της πιο ειλικρινά».

Η Ραπίνοου, που μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της το 2012 και υποστηρίζει πολυάριθμες οργανώσεις LGBT (ή ΛΟΑΤ στα ελληνικά). Έχει σχέση με την παίκτρια των Σιάτλ Στορμ, Σου Μπερντ, ενώ έγιναν το πρώτο gay ζευγάρι που φωτογραφήθηκε και εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο του Body Issue του ESPN.

Κατά το παρελθόν, δήλωσε ότι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, η ίση αμοιβή και η φυλετική ανισότητα αλληλοσυνδέονται.

Η Ραπίνοου ήταν μια από τις πέντε παίκτριες που έκαναν αγωγή κατά του κυβερνητικού οργάνου του ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, το 2016, στην οποία επικαλούνταν την μισθολογική διάκριση, και που οδήγησε σε μια νέα συλλογική συμφωνία διαπραγμάτευσης.

Ήταν ένας αγώνας που ενέπνευσε και άλλες αθλήτριες. Η ομάδα ποδοσφαίρου του Καναδά ζήτησε πληροφορίες σχετικά με το πως θα καλύπτεται η μητρότητα στα συμβόλαια, ενώ και η ομάδα χόκεϊ των ΗΠΑ ζήτησε αντίστοιχη βοήθεια.

Σε όλον τον κόσμο, οι ποδοσφαιρικές ομάδες γυναικών έδειχναν να βρίσκουν τη φωνή τους. Οι παίκτριες της Νιγηρίας ζήτησαν τους μισθούς που τους οφείλονται , οι παίκτριες της Ιρλανδίας απείλησαν με απεργία, οι Αυστραλές έκαναν απεργία, και οι Νορβηγές υπέγραψαν συμφωνία ισότητας αμοιβής το 2017.

Μόλις μερικούς μήνες πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γαλλία, 28 μέλη της αμερικανικής ομάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ραπίνοου, υπέβαλαν μια ομοσπονδιακή αγωγή κατηγορίας κατά της αμερικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, επικαλούμενη «θεσμοθετημένη διάκριση λόγω φύλου», που υποστήριξαν ότι υπάρχει χρόνια.

Την περασμένη εβδομάδα αναφέρθηκε ότι οι παίκτριες και η ομοσπονδία συμφώνησαν να αρχίσουν μια νέα διαπραγμάτευση μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η Ραπίνοου, τότε, μιλώντας στο CNN Sport, είπε ότι τόσο αυτή όσο και οι συμπαίκτριές της θα «αγωνιστούν μέχρι το τέλος» στη μάχη για ισότητα και ότι η Εθνική ομάδα των γυναικών θέλει να δείξει το δρόμο και σε άλλες χώρες στη μάχη για την ισότητα των φύλων.

Η Ραπίνοου θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις πεποιθήσεις της. Το γεγονός ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αρχίσει να δίνει προσοχή, πιθανώς να ενθαρρύνει και άλλους παίκτες/τριες που πιστεύουν ότι υπάρχουν πράγματα που είναι πολύ πιο σημαντικά από τα αθλήματα και τα παιχνίδια…

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter