Μεϊκόπουλος: «Η κυβέρνηση καλύπτει τον Καραμανλή με το νέο νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο»

Μεϊκόπουλος: «Η κυβέρνηση καλύπτει τον Καραμανλή με το νέο νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο»

«Νομοθετούμε στη σκιά τραγωδιών, στην μνήμη θυμάτων, με την υποχρέωση να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και στις υποδομές του, κι όμως η κυβέρνηση φέρνει άλλο ένα νομοσχέδιο για τον σιδηρόδρομο χωρίς σχέδιο και πολιτική ευθύνη, οι διατάξεις του οποίου ή θα αντικατασταθούν από επόμενες ή θα παραμείνουν ανενεργές. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για το ελληνικό τρένο», ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος στην ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.

Ο τομεάρχης Υποδομών & Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οι πραγματικοί στόχοι του νομοσχεδίου είναι να καλύψει το αφήγημα Καραμανλή, που λέει ότι την ευθύνη για τον σιδηρόδρομο δεν την έχει το κράτος δια των οργάνων εκτελεστικής εξουσίας αλλά δια των υπαλλήλων, και να εξυπηρετήσει συμφέροντα που κερδίζουν από την απαξίωση του σιδηροδρόμου.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής ανέφερε για τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου:

Το Υπουργείο Μεταφορών εμφανίζει ως «μεταρρυθμιστικό» ένα πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου επί των σιδηροδρομικών φορέων, το οποίο στην πραγματικότητα προβλέπεται ήδη με πλήρη σαφήνεια από το Προεδρικό Διάταγμα 79/1993. Όλες οι αρμοδιότητες που το νομοσχέδιο επιχειρεί να θεσμοθετήσει “από την αρχή” ήδη προβλέπονται από το 1993! «Λανσάροντας» ως νέους διαχειριστικούς φορείς και έννοιες (Γενικός Κανονισμός Κίνησης, Προϊστάμενος Αμαξοστοιχίας, Ενιαίο Κέντρο Εποπτείας στον ΟΣΕ), επιχειρεί να συσκοτίσει ακόμα περισσότερο τις διαχειριστικές ευθύνες για την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο, πετώντας επί της ουσίας από πάνω της την ευθύνη για ουσιαστική εποπτεία.

Η πραγματικότητα είναι, ότι από το 1993 είναι θεσμοθετημένη η αρμοδιότητα του εκάστοτε Υπουργού να εποπτεύει και να ελέγχει τις πράξεις του, αλλά και τις παραλείψεις του. Καταρρίπτεται έτσι και το επιχείρημα της δήθεν «διοικητικής εποπτείας» που επικαλούνταν η ΝΔ.

Η Κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που δεν εντάσσεται ούτε εξυπηρετεί την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις μεταφορές. Ενώ η Ευρώπη θέτει ξεκάθαρους στόχους για διπλασιασμό της εμπορευματικής κίνησης μέσω σιδηροδρόμου έως το 2030, η Ελλάδα στερείται εθνικού σχεδιασμού, συρρικνώνει τον ρόλο του σιδηροδρόμου, νομοθετεί αποσπασματικά και πρόχειρα με ρυθμίσεις που αντιστρατεύονται τη διαλειτουργικότητα. Αντί να υλοποιήσει τα ευρωπαϊκά συστήματα ασφαλείας ETCS και GSM-R, που λείπουν εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση επιλέγει τεχνολογικά μπαλώματα όπως το GPS, που όχι μόνο δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, αλλά εμποδίζουν και την είσοδο διεθνών συρμών στο ελληνικό δίκτυο, παραβιάζοντας θεμελιώδεις αρχές του ενιαίου ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού χώρου.

Η δήθεν “καινοτομία” της κυβέρνησης ανακυκλώνει πρακτικές και δομές που υπήρχαν ήδη εδώ και δεκαετίες, χωρίς να αντιμετωπίζει τη δομική υστέρηση της χώρας στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών τεχνολογιών ασφάλειας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, νομοθετεί πρώτα και ζητά την ευρωπαϊκή έγκριση μετά, διακινδυνεύοντας να φορτώσει τους Έλληνες πολίτες με κόστος για εξοπλισμό που είναι πολύ πιθανό να μην εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Για εσωτερική κατανάλωση οι απαντήσεις της κυβέρνησης μετά τη νέα ρηματική διακοίνωση της Λιβύης

Προανακριτική για Τέμπη: Φινάλε στη fast track διαδικασία με αποχώρηση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Κύρτσος για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Η κλεπτοκρατία καλύπτει τους κλέφτες!»

Λιβύη: Νέα ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ και χάρτης με υφαλοκρηπίδα έως την Κρήτη – Η αντίδραση της Αθήνας

Documento Newsletter