Μεϊμαράκης: Ρωσία και Τουρκία, κυρίαρχες δυνάμεις στην περιοχή

Μεϊμαράκης: Ρωσία και Τουρκία, κυρίαρχες δυνάμεις στην περιοχή

Εκτός γραμμής Μητσοτάκη -που θεωρεί την Τουρκία «αποκλεισμένη» – εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά τις τοποθετήσεις του κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο κ. Μεϊμαράκης, όπως αναφέρεται, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους με αφορμή τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, ανέφερε ότι «δεν είναι δυνατόν να ληφθούν σοβαρές, ουσιαστικές και αποτελεσματικές αποφάσεις με αποκλεισμούς χωρών όπως η Ελλάδα, που βιώνουν το πρόβλημα, έχουν άποψη και μπορούν να προτείνουν λύσεις».

Μετά την ενημέρωση για την κατάσταση στην περιοχή από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Ζοσέφ Μπορέλ, ο κ. Μεϊμαράκης έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση:

«Καταλαβαίνουμε όλοι ότι εδώ δεν είμαστε αναλυτές, είμαστε πολιτικοί και οι πολιτικοί πρέπει να παίρνουμε αποφάσεις. Να μην είμαστε θεατές και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, αλλά να παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις και να δίνουμε λύσεις γιατί αυτό θέλουν οι πολίτες, που αγωνιούν και ανησυχούν για την ειρήνη στη περιοχή.

Από την ανάλυση που μας έκανε ο κ. Μπορέλ, φάνηκε ότι η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι κυρίαρχες δυνάμεις στην περιοχή. Γιατί είναι; Γιατί εμείς αφήσαμε ένα κενό το οποίο ήρθαν και κάλυψαν. Κατά συνέπεια, πρέπει ο κ. Μπορέλ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ειρήνη κι εμείς όλοι θα τις στηρίξουμε.

Το κύριο πρόβλημα είναι η Τουρκία. Η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή, που απαξιώνει τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και μας δείχνει με την προκλητικότητά της ότι θέλει να ακολουθήσει τη δική της πορεία. Αμφισβητεί λοιπόν κάνεις σήμερα ότι αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι αυτή που μας αναγκάζει και μας προτρέπει

στο να επέμβουμε για να υπάρχει ειρήνη;

Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις πρωτοβουλίες που θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και η Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι υπάρχει και είναι παρούσα στην περιοχή για την ειρήνη».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter