Μειοψηφία Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης για το Μάτι δεν αρμόζουν σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος

Μειοψηφία Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Οι συνθήκες διεξαγωγής της δίκης για το Μάτι δεν αρμόζουν σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος

Τις απαράδεκτες συνθήκες διεξαγωγής της δίκης για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι σχολιάζει με ανακοίνωση που εξέδωσε η μειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Έξι δικαστές και συγκεκριμένα ο Εφέτης και πρώην πρόεδρος της ΕνΔΕ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, ο Εφέτης Χαράλαμπος Σεβαστίδης, ο Πρωτοδίκης, Παντελής Μποροδήμος, ο πρόεδρος Πρωτοδικών, Μιχάλης Τσεφας, ο πρωτοδίκης, Ιωάννης Ασπρογέρακας και η Ειρηνοδίκης Έφη Κώστα, υπογραμμίζουν ότι «δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται για άλλη μια φορά να εκτελέσουν το καθήκον τους σε ένα περιβάλλον απονομής Δικαιοσύνης που δεν αρμόζει σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Παράλληλα, όπως ανέφεραν «η εικόνα ενός συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, που βιώνει την έμπρακτη απαξίωση της Πολιτείας κάνει τον γύρο το κόσμου».

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Με αφορμή την κατάσταση που δημιουργήθηκε χτες κατά την έναρξη της συνεδρίασης του ΣΤ΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, που δικάζει υπόθεση σχετικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Μάτι Αττικής, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής: οι διαρκείς εξαγγελίες των συναρμόδιων υπουργείων, περί εκσυγχρονισμού του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης με έμφαση στην ψηφιοποίησή της και την αξιοποίηση υπερσύγχρονων αλγόριθμων και ηλεκτρονικών μέσων, βρίσκονται αντιμέτωπες με την αμείλικτη πραγματικότητα της απουσίας των ελάχιστων δομών, για την διεξαγωγή άλλης μια σημαντικότατης πολυπρόσωπης δίκης. Οι συνάδελφοι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί καλούνται για άλλη μια φορά να εκτελέσουν το καθήκον τους σε ένα περιβάλλον απονομής Δικαιοσύνης που δεν αρμόζει σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ενώ δικαίως όλοι οι παράγοντες της δίκης διαμαρτύρονται για την αδυναμία της Πολιτείας να εξασφαλίσει κατάλληλες αίθουσες για την εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων. Οι έγκαιρες προσπάθειες της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών να υπάρξει πρόνοια από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για κατάλληλο χώρο, δεν βρήκαν ανταπόκριση και η εικόνα ενός συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, που βιώνει την έμπρακτη απαξίωση της Πολιτείας κάνει τον γύρο το κόσμου.

Στο ίδιο έργο θεατές πια, βλέπουμε τους συναδέλφους μας δικαστές και εισαγγελείς, να γίνονται οι καθημερινοί αποδέκτες μια αγανάκτησης για την οποία ουδόλως ευθύνονται, ενώ οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που σήμερα κωφεύουν, αύριο θα εξαπολύουν σε ομιλίες και συνεντεύξεις βολές για την καθυστέρηση στην απονομή της Δικαιοσύνης, δείχνοντας ως υπεύθυνους τους δικαστικούς λειτουργούς.

Ενόψει της απόλυτης αδράνειας του προεδρείου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, οφείλουμε να παρέμβουμε και να ενημερώσουμε πρωτίστως τους πολίτες της χώρας ότι όταν η Πολιτεία αρνείται να ανταποκριθεί στο καθήκον της να διαμορφώσει το πλαίσιο επαρκών κτιριακών και υλικοτεχνικών δομών, ώστε να δικάζονται οι υποθέσεις με ανθρώπινες συνθήκες και με την τήρηση όλων των αρχών της δίκαιης δίκης, τότε η καθυστέρηση θα αποτελεί αυτοεκπληρούμενη προφητεία, για την οποία φέρει αμέριστη την ευθύνη. Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα επιτελέσουν στο ακέραιο το καθήκον που τους αναλογεί. Είναι καιρός να κάνει το ίδιο και η Πολιτεία.

Διαβάστε επίσης:

Μάτι: Διεκόπη για τις 7 Νοεμβρίου η δίκη – Τραγελαφικές εικόνες με την ακατάλληλη αίθουσα

Μειοψηφία Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων: Αναγκαίες νομοθετικές προσαρμογές για την διασφάλιση του απορρήτου

Μόνο η μειοψηφία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων τοποθετήθηκε για το σκάνδαλο των υποκλοπών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter