Στοιχεία ΥΠΟΙΚ

Μειώνονται τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες

Σημάδια αποκλιμάκωσης δείχνουν τα φέσια του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. 

Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που περιλαμβάνονται ακόμα και οι επιστροφές φόρου προκύπτει ότι συνολικά αυτές υποχώρησαν σε 3,1 δις. ευρώ. 

χΣυγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την αγορά από δημόσιους φορείς αντιστοιχούσαν σε 2,443 δισ. ευρώ, έναντι 2,537 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου, οι οποίες περιορίστηκαν επίσης και διαμορφώθηκαν σε 692 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιανουαρίου, έναντι 765 εκατ. ευρώ στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Τα μεγαλύτερα βάρη αφορούν τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, με υποχρεώσεις 1,432 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 532 εκατ. αφορούν τον ΕΟΠΥΥ.

Το Eurogroup με βάση τις επιδόσεις πληρωμών έως τον Ιανουάριο από το υπουργείο Οικονομικών, έχει εγκρίνει ήδη την επόμενη εκταμίευση ποσού 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος της επόμενης δόσης των 5,7 δισ. ευρώ, η εκταμίευση της οποίας αναμένεται έως το τέλος Μαρτίου.

Τον Απρίλιο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ επίσης για πληρωμές ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι αφενός η εξόφληση του στοκ θα προχωρεί σύμφωνα με το πρόγραμμα και αφετέρου ότι θα εξελίσσεται ομαλά το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.