«Μείωσαν το προσωπικό στα νοσοκομεία για να βάλουν στην αγορά τα φάρμακά μας…»

«Μείωσαν το προσωπικό  στα νοσοκομεία για  να βάλουν στην αγορά  τα φάρμακά μας…»

«Ίσως εταιρείες όπως η Novartis δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές» παραδέχτηκε κυνικά μπροστά από τον τηλεοπτικό φακό της ελβετικής ιταλόφωνης ραδιοτηλεόρασης RSI ο πρώην υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης.

Ο πρώην υπουργός ήταν το μοναδικό από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση Novartis με τον οποίο συνομίλησαν οι δημοσιογράφοι του ντοκιμαντέρ «Η Στρατηγική». Αιτία αυτού είναι… το Harvard Project, ένα πρόγραμμα- επιχείρηση που όπως περιγράφει στο κανάλι RSI και ο προστατευόμενος μάρτυρας A του FBI, στόχευε να εξυπηρετήσει τους στόχους της πολυεθνικής εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η γενική ιδέα του προγράμματος σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα Α ήταν «να προταθεί στην ελληνική κυβέρνηση πως θα έπρεπε να λειτουργεί το σύστημα υγείας». Πρόκειται για κάτι που θα έμοιαζε νόμιμο σύμφωνα με τον προστατευόμενο μάρτυρα, «αν το σχέδιο αυτό προερχόταν από όλες τις φαρμακευτικές, αλλά η ομάδα που πρότεινε την υλοποίησή του ήταν ομάδα της Novartis. Δηλαδή ο πραγματικός στόχος του σχεδίου ήταν να παράγονται τα φάρμακα της εταιρείας και η πληρωμή των χρεών της χώρας στη Novartis Greece.… Όλο ενορχηστρώθηκε και υλοποιήθηκε με κλειστές πόρτες».

Το Harvard Project ξεκίνησε «τον Μάρτιο του 2013 και ήδη λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2013, σημειώθηκε η πρώτη αλλαγή των τιμών που περιμέναμε εδώ και τρία χρόνια. Και κατά περίεργο τρόπο και τα δέκα φάρμακά μας μπήκαν στην αγορά. Και πριν από το τέλος του επόμενου έτους όλα τα χρέη του κράτους πληρώθηκαν. Επρόκειτο για 140 εκατομμύρια ευρώ». Για να καταστεί αυτό εφικτό, έπρεπε «να γίνουν περικοπές αλλού. Υιοθετήθηκαν μέτρα για να μειωθεί το ανθρώπινο δυναμικό των νοσοκομείων».

Ο Άδωνης Γεωργιάδης σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους του RSI, έκρινε για ακόμη μια φορά την υπόθεση Novartis ως «φιάσκο». Την ίδια ώρα όμως στο ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε ένα έγγραφο «όπου ο Κωνσταντίνος Φρουζής, διευθυντής της Novartis, υποδεικνύει στον τότε υπουργό Γεωργιάδη ποια μέτρα να πάρει για να αναμορφώσει τον τομέα της υγείας».

Αυτό το έγγραφο που προέρχεται από τα κατασχεμένα έγγραφα του Κ. Φρουζή, φέρει τίτλο «Επιστολή προς τον υπουργό Υγείας – 20/10/2013». Σε αυτήν την επιστολή ο πρώην mr. Novartis νουθετεί τον τότε υπουργό να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών, όπως αποζημίωση των 100 περίπου νέων φαρμάκων, τιμολόγηση 400 καινοτόμων νέων φαρμάκων και αναθεώρηση της φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΠΥ. Ο Φρουζής μάλιστα καλούσε τον Α. Γεωργιάδη να παρακολουθεί «εκ του σύνεγγυς, καθημερινά και προσωπικά, την εξέλιξη των ανωτέρω θεμάτων».

Οι δημοσιογράφοι του RSI προσέγγισαν τον Α. Γεωργιάδη και στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2018. Όταν του ανέφεραν την ύπαρξη της επιστολής του Φρουζή, καθώς και ότι «σε μια σειρά mails σας δίνει οδηγίες, σας λέει τι να κάνετε», ο πρώην υπουργός απάντησε πως «κάναμε το αντίθετο από αυτό που ζητούσε ο Φρουζής», καθώς και ότι έδωσε έγκριση «για 400 φάρμακα κι αυτή ήταν μια απόφαση για την οποία είμαι περήφανος».

Δεν έμεινε όμως εκεί, αφού στη συνέχεια προχώρησε και σε μια ιδιαιτέρως κυνική δήλωση: «Δεν πρόκειται για απόφαση-αποτέλεσμα διαφθοράς. Ήταν καλή απόφαση. Έσωσε τη ζωή του κόσμου. Πρέπει να καταλάβετε, ίσως εταιρείες όπως η Novartis δίνουν χρήματα σε γιατρούς, πολιτικούς και δεν ξέρω ποιους άλλους, αλλά την ίδια στιγμή σώζουν ζωές».

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter