Τι λέει η πρόταση

Μείωση των ευρωβουλευτών λόγω Brexit προτείνει το Ευρωκοινοβούλιο

Μείωση του αριθμού των ευρωβουλευτών από 751 σε 705 μετά το Brexit, παραμονή των 46 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου σε διαθεσιμότητα, για μελλοντική τους χρήση από ένταξη νέων χωρών και ανακατομή των υπολοίπων 27 σε χώρες που υπο-εκπροσωπούνται, αποφάσισε χτες η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, για τη σύνθεση του ΕΚ της περιόδου 2019-2024.

Οι 27 έδρες (από τις 73 που κατέχει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο) θα διανεμηθούν μεταξύ των 14 χωρών της ΕΕ , ενώ η Ελλάδα και η Κύπρος δεν θα λάβουν επιπλέον έδρες.

Η ολομέλεια επίσης καταψήφισε την πρόταση της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του ΕΚ για την εκλογή ορισμένου αριθμού ευρωβουλευτών από μία πανευρωπαϊκή εκλογική περιφέρεια (εφαρμογή πανευρωπαϊκών ψηφοδελτίων)

«Ελπίζω να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση εγκρίνοντας μία κατανομή των εδρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι δίκαιη, ακολουθεί αντικειμενικές αρχές και σέβεται τη Συνθήκη της ΕΕ», δήλωσε η εισηγήτρια Ντανούτα Χούμπνερ (ΕΛΚ, Πολωνία):

«Η σημερινή ψηφοφορία αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Η νέα κατανομή των εδρών σημαίνει ότι θα μειώσουμε τον συνολικό αριθμό των ευρωβουλευτών από 751 σε 705, ενώ παράλληλα θα εξασφαλίσουμε ότι κανένα κράτος μέλος δεν θα χάσει καμία έδρα. Οι υπο-εκπροσωπούμενες χώρες θα έχουν στη διάθεσή τους 27 από τις 73 έδρες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ. Αυτό θα βελτιώσει την δημοκρατική εκπροσώπηση των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο εισηγητής Πέντρο Σίλβα Περέιρα.

Μετά την έγκριση της από την ολομέλεια, η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να λάβει ομόφωνη απόφαση. Στη συνέχεια θα επιστραφεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική ψήφο έγκρισης.

Η σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την περίοδο 2019-2024 είναι ένα από τα θέματα που αναμένεται να συζητήσουν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι το άρθρο 14 (παράγραφος 2) της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει ότι « ο αριθμός των εκπροσώπων των πολιτών της ΕΕ δεν υπερβαίνει τους επτακόσιους πενήντα συν τον πρόεδρο. Η εκπροσώπηση των πολιτών είναι αναλογική κατά φθίνουσα τάξη, με ελάχιστο όριο έξι μελών ανά κράτος μέλος. Και κανένα κράτος μέλος δεν λαμβάνει περισσότερες από ενενήντα έξι έδρες.»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.