Μειώθηκαν οι πλειστηριασμοί

Μειώθηκαν οι πλειστηριασμοί

Οι τριπλές εκλογές και το φρένο των τραπεζών στην e-πλατφόρμα… σώζουν σπίτια.

Αν και το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει τεθεί ήδη σε ισχύ από τις αρχές Μαΐου, οι δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια δεν μπορούν να υποβάλουν αίτημα για την εξωδικαστική ρύθμιση του χρέους τους. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα υποδέχεται τα αιτήματα ένταξης στον νέο νόμο δεν είναι ακόμη έτοιμη –οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου–, ενώ τις επόμενες μέρες θα είναι δυνατή η μεταφορά κάποιων πρώτων δεδομένων που θα μπορέσουν να αντληθούν από το Taxis. Σε πρώτη φάση, όπως ανέφερε στο Documento ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, η πλατφόρμα θα «ξεδιαλέγει» τις αιτήσεις με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας (αξία ακινήτου, εισόδημα, ύψος δανείου κ.λπ.).

Με δεδομένο ότι ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2019, οι ενδιαφερόμενοι, φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρηματίες, έχουν μόλις ένα εξάμηνο για να διευθετήσουν τις οφειλές τους και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό.

Πάντως, εν αναμονή της πλήρους ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας –όταν θα λειτουργεί αυτοματοποιημένα το μόνο δικαιολογητικό που θα καλείται να υποβάλει ο δανειολήπτης είναι το πιστοποιητικό βαρών από το υποθηκοφυλακείο– οι τράπεζες πάτησαν φρένο στους πλειστηριασμούς ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2019 ξεκίνησαν 3.101 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν 2.349, αναβλήθηκαν 724 και ματαιώθηκαν ύστερα από συνεννόηση του οφειλέτη με την τράπεζα 28. Αντίθετα, το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) του 2019 είχαν ξεκινήσει 4.424 πλειστηριασμοί· από αυτούς ολοκληρώθηκαν 3.184, αναβλήθηκαν 1.152 και ματαιώθηκαν 88.

Οι πλειστηριασμοί το 2018

Πολύ περισσότεροι ήταν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που έγιναν το τελευταίο τετράμηνο του 2018, όταν η ισχύς τους νόμου Κατσέλη όδευε προς το τέλος της και προτού ακόμη ανακοινωθεί η παράτασή του έως τις 28/2/2019. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction, οι πλειστηριασμοί που ξεκίνησαν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018 έφτασαν τις 7.525, ενώ εμφανίζονται ως ολοκληρωμένοι οι 5.533, 1.876 πήγαν σε αναστολή και ματαιώθηκαν οι 116. Συνολικά το 2018 ξεκίνησαν 21.354 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων ολοκληρώθηκαν 16.408, αναβλήθηκαν 4.633 και ματαιώθηκαν 309.

Λιγότερα κατά 40% τα ακίνητα που βγάζουν οι τράπεζες στο σφυρί, καθώς η πλατφόρμα για την ένταξη στον νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας ξεκινάει τον Ιούνιο

Φρένο για τις εκλογές

Για τον φετινό Μάιο ο αριθμός των πλειστηριασμών ακινήτων που έχουν προγραμματιστεί είναι μόλις 1.740, όχι μόνο γιατί οι τράπεζες έχουν κάνει κράτει αλλά και λόγω δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι οι πλειστηριασμοί αναστέλλονται για μία εβδομάδα πριν και μία εβδομάδα μετά την κάθε εκλογική διαδικασία. Το ίδιο θα συμβεί και με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο χρόνος των οποίων δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο είτε είναι τον Οκτώβριο είτε νωρίτερα θα αποτελέσουν άλλη μια κενή περίοδο, μετά τον Αύγουστο που ούτως ή άλλως δεν πραγματοποιούνται πλειστηριασμοί βάσει νόμου.

Συνολικά για το 2019, με βάση τα έως τώρα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction, έχουν προγραμματιστεί 13.084 πλειστηριασμοί ακινήτων, ήτοι 38,8% λιγότεροι σε σχέση με το 2018. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες υπολόγιζαν ότι θα βγάλουν στο σφυρί πάνω από 25.000 ακίνητα εφέτος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter