Οι προτάσεις του για ρευστότητα

Μελανσόν: Μορατόριουμ στις πληρωμές της Ελλάδας - Το χρέος να αγοραστεί από την ΕΚΤ (Video)

Να αναλάβει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το ελληνικό χρέος αγοράζοντας τίτλους και μερίσματα, να αποφασισθεί ένα μορατόριουμ στις πληρωμές της Ελλάδας, ώστε να επανέλθει η ρευστότητα και να ανακάμψει η οικονομία προτείνει ο ηγέτης της "ανυπότακτης Γαλλίας" Ζαν Λικ Μελανσόν.

O Ζαν Λικ Μελανσόν, με αποκλειστική του τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Γιώργο Κουβαρά, αποκαλύπτει ότι με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας θα μείνουν κενές έδρες στην Ευρωβουλή, θεωρώντας έτσι ευκαιρία για την κάλυψή τους τις υπερεθνικές λίστες υποψηφίων και προς αυτή την κατεύθυνση συνδυάστηκε και η παρουσία του στην Αθήνα, ως προσκεκλημένος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπου συναντήθηκε και με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη της ΛΑΕ. Για τον κ. Μελανσόν δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτά τα ψηφοδέλτια.

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε ότι διαφωνεί τονίζοντας ότι στη θέση του στη διαπραγμάτευση του 2015, εκείνος «θα έφερνε στο τραπέζι την προοπτική να πληρώσει η Γαλλία 45 δισεκατομμύρια και η Γερμανία 56 δισεκατομμύρια στην περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, κάτι που ήταν ισχυρό μέσο πίεσης. Λυπάμαι που ο κ.Τσίπρας δεν το έκανε».

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από την συνέντευξη του Ζαν Λυκ Μελανσόν:

Μπορεί να αντιμετωπισθεί το ελληνικό χρέος μέσα στην ΕΕ

«Μπορούμε να το κάνουμε. Μπορούμε να το κάνουμε συνδυάζοντας τις ιδέες. Η Κεντρική Τράπεζα, να αγοράσει όλους τους τίτλους του χρέους. Σήμερα η Κεντρική Τράπεζα και ο Σταθεροποιητικός Χρηματοπιστωτικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός, αγόρασαν ουσιαστικά το 80% του Ελληνικού χρέους. Αλλά όχι από το ελληνικό κράτος. Το αγόρασαν από τις Τράπεζες. Αυτό προκάλεσε δύο αποτελέσματα. Η Ελλάδα να είναι πάντα και το ίδιο χρεωμένη όπως την πρώτη ημέρα, και δεύτερο μερίσματα και κέρδη να δημιουργηθούν και να συσσωρευτούν στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και στους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς σταθερότητας, προς όφελος των χωρών που δάνεισαν. Πρέπει να δούμε το τερατώδες της όλης κατάστασης. Επιχειρήσαμε να σώσουμε δηλαδή τους Έλληνες και δεν βοηθήσαμε κανέναν .Βοηθήσαμε τους Έλληνες να πληρώσουν τα χρέη τους στις Τράπεζες. Και να πληρώσουν σε εμάς 8 δισεκατομμύρια. Συνεπώς η ιδέα είναι τα χρέη να αγοραστούν από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, όλα τα χρέη και όπως είπα, να μπουν στην κατάψυξη. Δεν τα βάζουμε στην φωτιά. Δεν λέμε δεν υπάρχουν πλέον. Υπάρχουν και λέμε κάποια στιγμή θα πληρωθούν. Αυτό είναι ένα μορατόριουμ, που ωθεί τις πληρωμές του χρέους. Αυτό τι θα προκαλούσε στην Ευρώπη.

Ξαφνικά θα μπορούσαμε να βάλουμε τα χρήματα σε κυκλοφορία, να δημιουργήσουμε ρευστότητα στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Αυτά που λέω μπορούν να εφαρμοστούν;

Γιατί είπα αυτό που έκαναν οι άλλοι δεν λειτούργησε. Ε, λοιπόν έχουμε την απόδειξη. Υπάρχει μια χώρα που έγινε μορατόριουμ στο χρέος της, η Πορτογαλία. Κατάφερε έτσι να λάβει μια σειρά κοινωνικών μέτρων, που αναθέρμαναν την κατανάλωση, και παράλληλα την παραγωγή με αποτέλεσμα η Πορτογαλία να κατέβει κάτω από το 3% του ελλείμματος».

Για την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

«Καταρχήν η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων δεν είναι διόλου κάτι καινούριο. Καταρχήν, γιατί είναι ένα "ρεφραίν" όλων αυτών όταν δεν ξέρουν τι να πουν.

Αυτό έχει ένα μειονέκτημα. Η Ευρώπη πολλών ταχυτήτων υπάρχει ήδη. Συνεπώς δεν είναι ένα εύρημα.

Υπάρχουν ενισχυμένες συνεργασίες που είναι δυνατόν να γίνουν. Για παράδειγμα, η Ευρώπη του Σένγκεν δεν είναι ακριβώς μια Ευρωπαϊκή Ένωση, η ΕΕ δεν ταυτίζεται με την Ευρωζώνη. Συνεπώς υπάρχουν ήδη πολλά είδη Ευρώπης με πολλές ταχύτητες.

Αυτό που είναι βέβαιο, είναι ότι ο Πρόεδρος Μακρόν έχει ένα όραμα πολύ συγκεκριμένο με το οποίο είμαστε σε απόλυτη αντίθεση.

Συνεπώς ξεκινάμε από μια σειρά δυσκολιών που καταλήγουν σε μία και μόνο ερώτηση: Ποια είναι η εξουσία του λαού σήμερα στην Ευρώπη. Μηδέν»

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Μου λένε υπάρχει ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για κοροϊδία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει καμία εξουσία. Τα ψηφίσματα που υιοθετεί το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχουν καμιά συγκεκριμένη συνέπεια. Είναι το μοναδικό κοινοβούλιο του κόσμου που δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μια πρόταση νόμου. Είναι το μοναδικό Κοινοβούλιο που μοιράζει τις εξουσίες του με την Επιτροπή και το Συμβούλιο, για να δημιουργήσει τον Προϋπολογισμό. Δεν είναι λοιπόν ένα Κοινοβούλιο. Είναι ένα πράγμα που ονομάζουν Κοινοβούλιο. Υπήρξα μέλος αυτού του Κοινοβουλίου και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αυτό δεν έχει "ούτε λαιμό, ούτε κεφάλι", όπως λέμε στα γαλλικά».

Γιατί διαφωνώ με τον Αλέξη Τσίπρα

«Δεν έχει νόημα εγώ δεν είμαι από αυτούς -πως να το πω- ο μεγάλος ιερέας της θρησκείας, που θα πω αυτή είναι η αριστερά ή αυτή δεν είναι. Είμαι σε διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήμουν σύμφωνος ως προς την εφαρμογή του μνημονίου. Πιστεύαμε όλοι ότι η Ελλάδα θα κόψει το σχοινί, ότι ήταν το πρώτο σχοινί της λιτότητας που θα κοβόταν στην Ευρώπη. Μια μεγάλη ευκαιρία δημιουργήθηκε για τον Αλέξη Τσίπρα και τους Έλληνες να αναγκαστούν οι νεοφιλελεύθεροι στην Ευρώπη να διατυπώσουν εκ νέου τα σχέδια.

Ιδού, δεν το έκανε, έχει το δικαίωμα αν οι Έλληνες συμφωνούν με αυτό, οι Έλληνες το αποφασίζουν. Αλλά θα πρέπει να προσέξουν και να είναι το ίδιο λογικοί με μας. Και να μην λένε ότι η μόνη δυνατή Αριστερά είναι η δική του. Γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια. Γιατί έφτασε στο να συνθηκολογήσει. Είχε μέσα πίεσης. Δεν τα έχει πλέον σήμερα. Αλλά τα είχε τότε. Γιατί, αν αποφασιζόταν η χρεοκοπία της Ελλάδας, οι Γάλλοι θα πλήρωναν 45 δισεκατομμύρια, και οι Γερμανοί 65 δισεκατομμύρια. Πιστεύω ότι η συζήτηση δεν θα ήταν αυτής της φύσης, αν είχε θέσει αυτά τα επιχειρήματα πάνω στο τραπέζι. Αλλά δεν το έκανε. Δεν θέλω εγώ είμαι στην χώρα του εδώ, δεν θέλω να τον δείξω με το δάχτυλο. Αλλά δεν είμαι σύμφωνος. Δεν υπάρχει μόνο μία δυνατή Αριστερά, αυτή που υπογράφει συμφωνίες που η κυρία Μέρκελ αποφασίζει. Όχι μπορούμε να κινηθούμε διαφορετικά. Το ελπίζω».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.