Μελέτη Λύτρα: Γιατροί κατήγγειλαν στη Δικαιοσύνη αλλά οι εισαγγελείς… αρχειοθετούσαν

Μελέτη Λύτρα: Γιατροί κατήγγειλαν στη Δικαιοσύνη αλλά οι εισαγγελείς… αρχειοθετούσαν

Έκθετη για ακόμη μία φορά εμφανίζεται η Δικαιοσύνη μετά και τα ανατριχιαστικά στοιχεία από τη μελέτη που δημοσίευσε ο καθηγητής Θεόδωρος Λύτρας για τους θανάτους νοσηλευομένων εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε ποσοστό 98%. Αν και οι νοσοκομειακοί γιατροί με αναφορά τους ενώπιον του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είχαν καταγγείλει από τον Μάρτιο του 2021 τις τραγικές συνθήκες νοσηλείας των βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ και όχι μόνο, εντούτοις οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την υπόθεση δεν διαπίστωσαν καμία ευθύνη των αρμοδίων. Αντί η Δικαιοσύνη να μπει πραγματικά ανάχωμα στην κυβερνητική ολιγωρία που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ασθενείς να πεθάνουν αβοήθητοι εκτός ΜΕΘ, εντούτοις για ακόμη μια φορά λειτούργησε «φοβικά», απέναντι σε πιθανές ευθύνες κρατικών αξιωματούχων.

Δείτε επίσης: Μελέτη Λύτρα: Οι γιατροί αναδείκνυαν επί δύο χρόνια στο Documento τις ελλείψεις σε ΜΕΘ που «καίνε» την κυβέρνηση

Ήταν Μάρτιος του 2021 όταν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κατέθεσε αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για τις συνθήκες νοσηλείας των βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας, με την επιλογή αυτή –της νοσηλείας εκτός ΜΕΘ– να βαρύνει, όπως τόνιζαν, την κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: Μα καλά, ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει;

Η αναφορά υποβλήθηκε από την ΟΕΝΓΕ δύο ημέρες μετά τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες που είχε δημοσιεύσει αποκλειστικά το Documento από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονταν σε κοινούς θαλάμους ελλείψει κρεβατιών και ήταν απολύτως ενδεικτικές της κατάστασης που είχε προκληθεί από τότε στα δημόσια νοσοκομεία λόγω της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση.

Δείτε επίσης: Τα ντοκουμέντα της ντροπής: διασωληνωμένοι στους… διαδρόμους

Βρισκόμασταν τότε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και ήδη η κατάσταση υποδήλωνε τι θα ακολουθούσε σε περίπτωση και τρίτου, ισχυρότερου κύματος, όπως και έγινε. Δεν ήταν η μοναδική αναφορά γιατρών στη Δικαιοσύνη για τις ελλείψεις στα Δημόσια νοσοκομεία. Ωστόσο επρόκειτο για αναφορά που αφορούσε στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκείνης της αναφοράς, σε καθημερινή βάση δεκάδες βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς παρέμεναν εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες.

«Οσο για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από Covid με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από Covid. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν» τόνιζαν οι αναφέροντες γιατροί του ΕΣΥ, παραθέτοντας αναλυτικά και όλα τα στοιχεία που επιβεβαίωναν τις καταγγελίες τους.

Η αναφορά διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και διατάχθηκε προκαταρκτική έρευνα. Ωστόσο η δικογραφία που σχηματίστηκε τέθηκε στο αρχείο, με έγκριση μάλιστα και της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Οι εισαγγελείς δεν διαπίστωσαν καμία ευθύνη αρμοδίων, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν αβοήθητοι εκτός ΜΕΘ. Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι θα είχαν σωθεί εάν υπό το φόβο απόδοσης ευθυνών οι αρμόδιοι κινητοποιούνταν.

Επί δύο χρόνια κατήγγειλαν δημοσίως οι γιατροί

Εκτός από τις αναφορές στη Δικαιοσύνη, οι νοσοκομειακοί γιατροί κατήγγειλαν διαρκώς τις τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Επί δύο χρόνια, οι νοσοκομειακοί γιατροί αναδείκνυαν, μιλώντας στο Documento, (πριν τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα) τι σημαίνει για ένα βαρέως πάσχοντα ασθενή το να βρίσκεται διασωληνωμένος σε ένα κοινό θάλαμο, αλλά και τι σημαίνει το να νοσηλεύεται ένας ασθενής σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ. Δεν τους άκουσε κανείς.

Δείτε επίσης: Μελέτη Λύτρα: Οι γιατροί αναδείκνυαν επί δύο χρόνια στο Documento τις ελλείψεις σε ΜΕΘ που «καίνε» την κυβέρνηση

«Την Τετάρτη πέθαναν τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο της Νίκαιας» τόνιζε στο Documento τον Μάρτιο του 2021 η εντατικολόγος Γεωργία Κωνσταντοπούλου. «Δραματικοί οι θάνατοι εκτός ΜΕΘ», επεσήμανε η λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Γεννηματά Ελένη Μπάγια. «Την προηγούμενη εβδομάδα πέθαναν τρεις διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, μεταξύ των οποίων και ένας νεαρός 37 ετών και ένας 50 ετών. Ηταν διασωληνωμένοι και ανέμεναν κρεβάτι», υπογράμμισε.

«Το τέλος της εφημερίας βρήκε το Λαϊκό με γεμάτη την κλινική Covid, η οποία πλέον είχε και ράντζα. ‘Εχουμε τέσσερις διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οι δύο διασωληνώθηκαν στην τελευταία εφημερία και οι άλλοι δύο είναι ήδη δύο μέρες διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» περιεγράφε ο παθολόγος του Λαϊκού Νοσοκομείου Αιμίλιος Κακλαμάνος.

Τελικά αποδείχτηκε ότι οι γιατροί είχαν δίκιο. Η μελέτη Λύτρα πραγματικά είναι ανατριχιαστική. Η Δικαιοσύνη όμως δεν έβλεπε. Για ακόμη μια φορά αποδείχτηκε όχι μόνο «τυφλή» αλλά και «φοβική» απέναντι στις ευθύνες κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter