Μελέτη Λύτρα: Πώς Βορίδης – Γεραπετρίτης – Οικονόμου κάλυπταν το έγκλημα με τις ΜΕΘ

Μελέτη Λύτρα: Πώς Βορίδης – Γεραπετρίτης – Οικονόμου κάλυπταν το έγκλημα με τις ΜΕΘ

Υπουργός Εσωτερικών ο πρώτος, υπουργός Επικρατείας ο δεύτερος και κυβερνητικός εκπρόσωπος ο τρίτος. Μάκης Βορίδης, Γιώργος Γεραπετρίτης και Γιάννης Οικονόμου, έχουν από καιρό με δηλώσεις τους περιγράψει με ακρίβεια την εγκληματική προσέγγιση της κυβέρνησης στο ζήτημα της νοσηλείας εντός και εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, με τις δηλώσεις τους να στοιχειώνουν σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Έχετε εσείς; Φέρτε την! Αντί να κουνάτε το χέρι σας προκλητικά, αν έχετε εσείς τέτοιες ενδείξεις και στοιχεία, φέρτε τα!» φώναζε το 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης από βήματος Βουλής, ζητώντας από την αντιπολίτευση… ενδείξεις για την μεγαλύτερη θνησιμότητα των ασθενών εκτός ΜΕΘ. Τότε, λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε η πρώτη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα με στοιχεία και όχι απλές ενδείξεις για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησής του. Η επικαιροποιημένη μελέτη των καθηγητών που δημοσιεύτηκε την Τρίτη τον φέρνει ευθέως αντιμέτωπο με τους χιλιάδες «αχρείαστους» θανάτους.

Λίγες ημέρες μετά την εξευτελιστική για Έλληνα πρωθυπουργό εμφάνιση στη Βουλή, ερχόταν ο «αντ’ αυτού» Γιώργος Γεραπετρίτης, να τεκμηριώσει την αναλγησία της κυβέρνησης για την επιλογή της να μην ενισχύσει όσο πρέπει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%» ανέφερε τότε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Επικρατείας, αντί να απολογηθεί για τις σοβαρές ελλείψεις στο ΕΣΥ και ιδίως τις σοβαρές ελλείψεις σε ΜΕΘ που ήδη κόστιζαν επιπλέον ζωές ασθενών.

Μάλιστα, τότε δεν δίσταζε να φτάσει τον παραλογισμό του σε άλλο επίπεδο, με αναφορές όπως «οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση, θα πρέπει πρώτα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε σε αυτές τις Μονάδες», θέλοντας προφανώς να μας πείσει πως φταίει το γεγονός πως δεν έχουμε ατομική ευθύνη, και όχι η κυβέρνηση που δεν φρόντισε για την επάρκεια τους.

Την ίδια περίοδο, ως δικηγόρος της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας εμφανιζόταν ο έτερος νομικός της κυβέρνησης, Μάκης Βορίδης, που ανέλαβε το χυδαίο έργο να απομειώσει και να απαξιώσει την αξία των ΜΕΘ, περιγράφοντας τη νοσηλεία σε αυτές ως μία «ιατρική πράξη» κατά την οποία «δεν έχουμε μία ευρύτερη ιατρική δύσκολη συνθήκη», και μάλιστα, ομολογώντας πως ο ίδιος αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως «αναρμόδιο».

«Όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που γεμίζουν πλήρως (σ.σ. οι ΜΕΘ), και επομένως κάπου πρέπει να γίνει αυτή η ιατρική πράξη η οποία χρειάζεται. Αυτή γίνεται αντί για τις ΜΕΘ, αυτό είπε ο πρωθυπουργός, στις ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). Τώρα, το επίπεδο νοσηλείας ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι το ίδιο; Η απάντηση που νομίζω προκύπτει από αυτό που άκουσα να λέει ο υπουργός Υγείας είναι, ότι προφανώς είναι αυξημένο το επίπεδο νοσηλείας και φροντίδας στις ΜΕΘ. Αλλά για την συγκεκριμένη ιατρική πράξη, η οποία στην πραγματικότητα είναι η παροχή ενός αναπνευστήρα, αυτό είναι το οποίο γίνεται. Δεν έχουμε δηλαδή μία ευρύτερη ιατρική δύσκολη συνθήκη. Έχουμε τη συγκεκριμένη…» ήταν η… αγόρευση του συνηγόρου της κυβέρνησης από τηλεοράσεως ΣΚΑΪ ανέφερε ευθαρσώς ο Μ. Βορίδης, ενώ στη συνέχεια κλήθηκε να δώσει ακόμα πιο καθαρή απάντηση στο ερώτημα για το εάν οι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο ή λιγότερο εκτός ΜΕΘ.

«Η απάντηση λοιπόν είναι, και αυτό σας το λέω από μία επικοινωνία και μία συζήτηση, γιατί αυτό σας μεταφέρω, μη αρμοδίως εγώ. Από μία συζήτηση που είχα με τον υπουργό Υγείας, είναι ότι αυτό το παρακολουθούν και το μετράνε, και δεν βλέπουνε διαφοροποίηση. Αυτό είναι αυτό που είπε ο πρωθυπουργός. Δηλαδή τι; Ότι εντέλει, αυτό το είδος νοσηλείας δεν φαίνεται ότι έχει επίπτωση στατιστική ως προς το αποτέλεσμά της» απάντησε ο υπουργός, αναγκάζοντας ακόμα και τους παρουσιαστές να σχολιάσουν πως «δεν είναι κανονικό πάντως», και εκείνον να αρκείται να προσθέσει «η απάντηση είναι ότι θα θέλαμε όλοι να είναι στη ΜΕΘ. ‘Ντάξει;».

Ως… αντίλαλος του Κυρ. Μητσοτάκη και των υπολοίπων ακολούθων, το κυβερνητικός εκπρόσωπος, που δήλωνε πως είτε εντός είτε εκτός ΜΕΘ, η νοσηλεία είναι ίδια και δεν υπάρχει καμία διαφορά.

«Όπως έχει αποσαφηνιστεί πάρα πολλές φορές και από δηλώσεις του υπουργού Υγείας, και της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, και από τους ειδικούς στα νοσοκομεία, όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενούς εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, γίνεται με τους όρους και τις προϋποθέσεις παρακολούθησης που πρέπει να υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά στοιχεία, ή να είναι στατιστικά στοιχεία αυτά επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη» δήλωνε τότε ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι δηλώσεις τους αυτές, μαζί με τις άλλες του Στέλιου Πέτσα που «ευτυχώς δεν ακούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ», θα πρέπει να επισυναφθούν στη νέα μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα. Είναι όλες μαζί μία ωμή, χυδαία ομολογία ενοχής.

Διαβάστε επίσης:

Πανδημία: Οργή υγειονομικών για τον θεσμικό κομπογιαννιτισμό

«Πυρά» Παπανικολάου κατά Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ: «Αμόρφωτος αρνητής της επιστήμης, απαιτούσε στοιχεία για το αυτονόητο»

Δολοφονική διαχείριση κορονοϊού: Η έλλειψη ΜΕΘ απέβη μοιραία για το 97,7% των διασωληνωμένων εκτός αυτών – Μελέτη Λύτρα

Πολάκης μετά την έρευνα Λύτρα: «Τα είχα πει από τον Νοέμβριο του 2020»

Έκθετος ξανά ο Μητσοτάκης μετά τη νέα μελέτη Λύτρα – Τι έλεγε για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ (Video)

Αντώναρος: «Μητσοτάκης, Γεραπετρίτης, Πέτσας και άλλοι να λογοδοτήσουν στο Ειδικό Δικαστήριο»

Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν περήφανη που δεν «πέταξε τα λεφτά σε ΜΕΘ»!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter