Μελέτη – βόμβα από τον Τσιόδρα δείχνει 87% αυξημένη θνησιμότητα σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ και εκθέτει τον Μητσοτάκη

Μελέτη – βόμβα από τον Τσιόδρα δείχνει 87% αυξημένη θνησιμότητα σε νοσηλείες εκτός ΜΕΘ και εκθέτει τον Μητσοτάκη

Μία μελέτη- βόμβα σχετικά με τη θνησιμότητα ασθενών με Covid-19 εκτός ΜΕΘ φαίνεται πως είχε στα χέρια της η κυβέρνηση ήδη από τον περασμένο Μάιο η οποία είχε διεξαχθεί από τον ίδιο τον Σωτήρη Τσιόδρα και αποδεικνύει πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.

Πριν από περίπου 15 ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από το βήμα της Βουλής προσπάθησε να μας πείσει πως δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα στους ασθενείς που είναι εκτός ΜΕΘ σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ ενώ είχε ήδη στα χέρια του την έρευνα. Αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας ως επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμοξιωλόγων δεν ένιωσε την ανάγκη να πει την αλήθεια φέρνοντας στο φως την έρευνα που ο ίδιος διεξήγαγε. Αντίθετα, προτίμησε τη σιωπή καλύπτοντας παράλληλα την αδράνεια της κυβέρνησης την ώρα που διασωληνωμένοι συνεχίζουν να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, όπως είχε κάνει και παλαιότερα όταν έλεγε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να επενδύσει στα ΜΜΜ παρά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται ακόμα και σήμερα.

Ωστόσο, ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, δημοσιεύει τη συγκεκριμένη μελέτη που «καίει» την κυβέρνηση και αφήνει έκθετο τον πρωθυπουργό αποδεικνύοντας πως όχι μόνο πως η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με αυξημένη θνησιμότητα, αλλά και πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Η ανάλυση της έρευνας έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο» αναφέρει στο twitter ο κ. Λύτρας.  Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Επίσης, σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ’ ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (<200 διασωληνωμένους), σε νοσοκομεία Αττικής, και εντός ΜΕΘ.

«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ’ αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter