Μέλη του Ρουβίκωνα «τα ψέλνουν» στον διευθυντή των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ (Video + Photos)

Μέλη του Ρουβίκωνα «τα ψέλνουν» στον διευθυντή των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ (Video + Photos)

Μέλη του Ρουβίκωνα μπήκαν σήμερα στα κεντρικά γραφεία Αθηνών της ΔΕΗ, πέταξαν τρικάκια και χτύπησαν την πόρτα του γραφείου του διευθυντή.

Σε αυτόν εξέθεσαν τις θέσεις τους και κυρίως για τις διακοπές τους ρεύματος στα φτωχά νοικοκυριά (Δείτε το Βίντεο)

“Είναι ντροπή σας που κόβετε το ρεύμα στον κόσμο ακόμα και μέσα στο καταχείμωνο την ώρα που άλλοι σας χρωστάνε δεκάδες και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ”, είπαν μεταξύ άλλων.

Όπως έγραφαν νωρίτερα στη σελίδα indymedia:

«Για να τελειώνουμε. Το ρεύμα, όπως και το νερό, δεν είναι εμπόρευμα. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δε θα έπρεπε να το στερείται κανένα νοικοκυριό. Αν δε βγαίνουν τα κουκιά στη ΔΕΗ ας ξεκινήσει τις περικοπές απο τους φαραωνικούς μισθούς των μεγαλοστελεχών της. Ας ξεκινήσει τις διακοπές από αυτούς που χρωστάνε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Επειδή όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες, ξέρουμε πολύ καλά ότι τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Τα ακροβοπληρωμένα γκόλντεν μπόι θα συνεχίσουν να εισπράττουν τους παχυλούς μισθούς τους, αυτοί που χρωστάνε τα πολλά θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τις δουλειές τους ενώ οι μικροεργολάβοι που αναλαμβάνουν τις διακοπές του ρεύματος θα δουν τις δουλειές τους να ανοίγουν»






Μόλις την περασμένη Δευτέρα, μέλη του «Ρουβίκωνα» είχαν εισβάλει στην Περιφέρεια Αττικής, στη λεωφόρο Συγγρού.

Ακολουθεί το κείμενο όπως αναρτήθηκε από τον Ρουβίκωνα:

Αυτοί που αρπάνε το φαί απ’το τραπέζι

Κυρήχνουν τη λιτότητα

Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα

Ζητάνε θυσίες

Οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους

Για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν

Μπέρτολτ Μπρεχτ, Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου

Τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ έχει επιδοθεί σε ένα όργιο διακοπών ρεύματος αφήνοντας εκατοντάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα κάθε βδομάδα.Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν λίγους μήνες,από τις αρχές του έτους μέχρι τα τέλη Μαίου η ΔΕΗ απέστειλε 230.000 εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης. Η δικαιολογία που χρησιμοποιείται είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ, από 1,7 δις που ήταν πριν λίγα χρόνια. Στα μάτια κάποιου αδαούς μια τέτοια κίνηση μπορεί να μοιάζει ως και διακιολογημένη, όπως όμως θα δείξουμε παρακάτω πρόκειται απλά για συνέχιση των ίδιων αδίστακτων πολιτικών που φροντίζουν πρώτα και κύρια για τους ημέτερους. Για όλους εμάς τους υπόλοιπους, το μενού έχει ολίγη από καρότο και μπόλικο μαστίγιο.

Το ‘’καρότο΄΄ έχει να κάνει με το λεγόμενο κοινωνικό τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ενταχτεί περίπου 600.000 νοικοκυριά από τους 1.600.000 οφειλέτες της ΔΕΗ. Για να πληρεί κάποιος τις προυποθέσεις προκειμένου να ενταχτεί σε αυτό θα πρέπει κυριολεκτικά να μην έχει στον ήλιο μοίρα, όμως με κάποιο μαγικό τρόπο έχουν καταφέρει να ενταχτούν σε αυτό και ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών σε πανάκριβες περιοχές, με τερατώδεις καταναλώσεις και χρέη προς τη ΔΕΗ ύψους δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Ας πούμε όμως ότι αυτά είναι ψιλά γράμματα και ότι κάποιοι επιτήδειοι, εκτός από τις γνωριμίες τους εκμεταλλεύτηκαν και διάφορα ‘’παραθυράκια’’. Αλήθεια, τι έχει να μας πει η ΔΕΗ για τον κ.Μυτιληναίο; Μέσω των εταιρειών του είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ΔΕΗ και κατά καιρούς την έχει φεσώσει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως την έχουν φεσώσει και ένα σωρό μεγάλα ξενοδοχεία, ένα σωρό μεγάλες επιχειρήσεις, ένα σωρό μεγαλοοφειλέτες των οποίων το χρέος αυξάνει χρόνο με το χρόνο το δεν τρέχει τίποτα.

Πεντάστερα ξενοδοχεία με έσοδα εκατομμυρίων, μεγάλες εταιρείες, μιντιακά συγκροτήματα, η ΝΔ που σε κάποια φάση είχε φτάσει να χρωστάει σχεδόν μισό εκατομμύριο, οι διάφορες υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου που χρωστάνε αθροιστικά πάνω από 170 εκατομμύρια, κανείς τους δεν είδε τα συνεργεία των εργολάβων που αναλαμβλανουν τις διακοπές να τους κόβουν το ρεύμα. Δεν πειράζει όμως, ξέρει η ΔΕΗ τον τρόπο. Ξέρει που να στείλει τα συνεργεία της. Οι δηλώσεις των μεγαλοστελεχών της ότι δήθεν δε θα κοπεί το ρεύμα σε κανένα σπίτι από τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, πλέον δεν πείθουν κανέναν καθώς είναι η ίδια η πραγματικότητα που τους διαψεύδει. Ενώ για τους μεγαλοοφειλέτες οι ρυθμίσεις και οι διακανονισμοί πάνε και έρχονται, για τη συντριπτική πλειψηφία των οφειλετών, τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας, για όλους εμάς που βιώνουμε στο πετσί μας την ουσία αυτών των πολιτικών, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική: σε περίπτωση ανεξόφλητων οφειλών το ρεύμα πλέον κόβεται χωρίς πολλά πολλά και τα έξοδα διακοπής και επανασύνδεσης επιβαρύνουν αποκλειστικά τον οφειλέτη.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που την τελευταία δεκαετία η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει σχεδόν τριπλασιαστεί, ενώ τα σκάνδαλα που έμμεσα ή άμεσα σχετίζονται με τη ΔΕΗ διαδέχονται το ένα το άλλο. Εκτός από το σκάνδαλο Μυτιληναίου που αναφέραμε πιο πάνω, ποιος θα ξεχάσει την υπόθεση των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER που μέσω των λογαριασμών που εξέδιδαν υπεξαίρεσαν πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ; Ποιος θα ξεχάσει το σκάνδαλο των μεγαλοστελεχών του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) που αποφάσισαν για τους εαυτούς τους τετραπλασιασμό των αποδοχών τους απο 5.000 σε 20.000 ευρώ το μήνα, με αναδρομική μάλιστα ισχύ;

Οι παραπάνω περιπτώσεις που αποτελούν τυπικές, ξεκάθαρες περιπτώσεις απάτης, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη η θεσμική λεηλασία της ΔΕΗ, μόνο που αυτή συμβαίνει με κάθε νομική κάλυψη και εγκυρότητα. Φυσικά αναφερόμαστε στην περιβόητη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, στην οποία συμμετείχαν με σχολαστική μεθοδικότητα όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της τελευταίας εικοσαετίας. Πρώτα ήρθε η ‘’light’’ ιδιωτικοποίηση μέσω του χρηματιστηρίου, ακολούθησε το σπάσιμο της ΔΕΗ σε διάφορες θυγατρικές (ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ) (με σκοπό να καταλήξουν τα ‘’φιλέτα’’ σε διάφορους ‘’επενδυτές’’ και το ελληνικό δημόσιο να κρατήσει τα μη κερδοφόρα τμήματα) και τώρα είμαστε στη φάση που βγήκαν στο σφυρί υποδομές και εγκαταστάσεις της ΔΕΗ αξίας πολλών δισεκατομμυρίων έναντι πινακίου φακής. Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δε θα μπορούσε να συμβεί αν δεν είχε προηγηθεί ο ευτελισμός της ΔΕΗ ως υπηρεσίας, με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών να ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία σε σχέση με την τιμή του ρεύματος που, όπως πρείπαμε, έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Το κερασάκι στην τούρτα της θεσμικής λεηλασίας της ΔΕΗ δεν είναι άλλο από την υποχρέωση που της επιβάλλεται να προικοδοτεί τους ανταγωνιστές της. Για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, μέσα στα επόμενα χρόνια οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος να κατέχουν μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 50%. Ο τρόπος που επιλέχθηκε να γίνει αυτό είναι η πώληση ρεύματος στου ανταγωνιστές της σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, έτσι ώστε να μπορούν αυτοί στη συνέχει να προσφέρουν εκπτώσεις 20-30% ως προς τις τιμές της ΔΕΗ. Φυσικά δεν πρόκειται για κάποιου είδους παραλογισμό αλλά για μια αισχρή μεθόδευση με μόνο σκοπό τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου και δε χρειάζεται να είναι ειδικός κάποιος για να προβλέψει που θα πάνε αυτές οι εκπτώσεις όταν πάρει ο κάθε παίχτης το μερίδιο της αγοράς που του αναλογεί.

Και ενώ ο χορός των σκανδάλων συνεχίζεται κανονικά, η διοίκηση της ΔΕΗ εξετάζει την ανάθεση της είσπραξης των οφειλών σε εισπρακτικές εταιρείες,τα γνψστά σε όλους μας κοράκια. Την ίδια ώρα αυξάνεται με γεωμετρικά πρόοδο ο αριθμός των νοικοκυριών που αδυνατεί πλέον να πληρώσει, με αποτέλεσμα την οριστική διακοπή του ρεύματος. Η περίφημη ‘’κοινωνική ευαισθησία’’ που επιδείκνυε για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας μέχρι πρότινος η ΔΕΗ έχει πλέον πάει περίπατο και τα ιδιωτικά συνεργεία που αναλαμβάνουν έναντι τριάντα αργυρίων τις διακοπές ρεύματος δε διστάζουν να κόψουν το ρεύμα ακόμα και σε πολυμελείς οικογένειες ή σε σπίτια όπου υπάρχουν ασθενείς με μηχανική υποστήριξη.

Για να τελειώνουμε. Το ρεύμα, όπως και το νερό, δεν είναι εμπόρευμα. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δε θα έπρεπε να το στερείται κανένα νοικοκυριό. Αν δε βγαίνουν τα κουκιά στη ΔΕΗ ας ξεκινήσει τις περικοπές απο τους φαραωνικούς μισθούς των μεγαλοστελεχών της. Ας ξεκινήσει τις διακοπές από αυτούς που χρωστάνε δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Επειδή όμως δεν τρέφουμε αυταπάτες, ξέρουμε πολύ καλά ότι τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Τα ακροβοπληρωμένα γκόλντεν μπόι θα συνεχίσουν να εισπράττουν τους παχυλούς μισθούς τους, αυτοί που χρωστάνε τα πολλά θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τις δουλειές τους ενώ οι μικροεργολάβοι που αναλαμβάνουν τις διακοπές του ρεύματος θα δουν τις δουλειές τους να ανοίγουν.

Ο χορός των μαζικών διακοπών έχει ανοίξει για τα καλά και η μόνη επιλογή πλέον είναι ο δρόμος της οργάνωσης και της αλληλεγγύης. Αυτοοργάνωση στις γειτονιές, επαγρύπνηση και αποτροπή των διακοπών ρεύματος είναι το πρώτο βήμα. Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών είναι ένα απτό παράδειγμα για το πόσα μπορούν να επιτευχθούν αν η κοινωνία σπάσει τα δεσμά της αποχαύνωσης και της ιδιώτευσης. Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για ζωή με αξιοπρέπεια. Επιλέξαμε σήμερα να έρθουμε εδώ με σκοπό να θέσουμε τη διοίκηση της ΔΕΗ προ των ευθυνών της και να δηλώσουμε σε όλους τους τόνους ότι για εμάς διακοπή ρεύματος σε σπίτια φτωχών είναι έγκλημα.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter