Μέλι: Καλύτερες επιδόσεις και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση!

Μέλι: Καλύτερες επιδόσεις και αποτελεσματικότερη αποκατάσταση!

Το μέλι αποτελεί μια πολύ καλή πηγή ενέργειας. Έτσι, έχει εξεταστεί η χρήση του ως μέσο για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.

Υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα πως οι αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κατανάλωναν ειδικές τροφές (όπως το μέλι) με σκοπό να αυξήσουν τις επιδόσεις τους.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε μια μελέτη με 30 αρσιβαρίστες (τόσο άνδρες όσο και γυναίκες). Εκτέλεσαν ένα εντατικό πρόγραμμα εκγύμνασης και κατόπιν τους χορηγήθηκε ένα συμπλήρωμα διατροφής με ζάχαρη, μαλτοδεξτρίνη ή μέλι ως πηγή σακχάρου.

Οι αθλητές που έλαβαν το σκεύασμα με το μέλι εμφάνισαν καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος στις δύο πρώτες ώρες μετά από την άσκηση.

Αποκατάσταση και γλυκογόνο

 

Πέρα απ’αυτό, διαπιστώθηκε αποτελεσματικότερη αποκατάσταση των μυών τις επόμενες μέρες, καθώς και αποτελεσματικότερη αποθήκευση του γλυκογόνου. Η επούλωση των μυών μετά από άσκηση προϋποθέτει την ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων γλυκογόνου στους μύες.

Τέλος, η κατανάλωση μελιού βελτιώνει την πέψη καθώς περιέχει σύνθετα σάκχαρα, τα οποία δεν διασπώνται εύκολα κατά τη διαδικασία της πέψης. Η πρόσληψη αυτών των σακχάρων συμβάλλει στην ανάπτυξη των φιλικών για τον οργανισμό μικροβίων, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
Documento Newsletter