Μελισσανίδης: «Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης»

Μελισσανίδης: «Ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της διαιτησίας και της αθλητικής δικαιοσύνης»

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατέθεσε στη δίκη των «28» που αφορά το παρασκήνιο του ελληνικού ποδοσφαίρου, υποστηρίζοντας πως ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο της διαιτησίας και των δικαιοδοτικών οργάνων και ότι ήταν όλα μιλημένα, ενώ αποκάλεσε τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή, «Φιλιππινέζα».

«Στο ποδόσφαιρο πάντα υπήρχε μια εύνοια προς τις μεγάλες ομάδες, αλλά από το 2010 και μετά τα πράγματα είχαν πάρει τέτοια τροπή που η εύνοια ήταν για μία ομάδα, τον Ολυμπιακό. Κι αυτό από μία «ομάδα» που ήταν μέσα από την ΕΠΟ. Συγκεκριμένα, από τον κ. Σαρρή και τους συνεργάτες του. Εκείνη την εποχή υπήρχε, δηλαδή, ένα «μπλοκ» μέσα στην ομοσπονδία που εξυπηρετούσε τα συμφέροντα μιας ομάδας. Και είχε τον έλεγχο της διαιτησίας και των δικαιοδοτικών οργάνων. Όταν είσαι πρόεδρος στην Ομοσπονδία, κάνεις ό,τι θέλεις. Η ΚΕΔ ήταν υπάλληλοι κανονικοί».

Δείτε επίσης: Δίκη 28: «Κουμάντο έκανε ο Κουρίδης και η ομάδα του» αποκαλύπτει ο Σάββας

Η πρόεδρος της έδρας του ζήτησε να γίνει πιο συγκεκριμένος και ο μάρτυρας κατέθεσε: «Όταν έρχεται ένα πόρισμα στην ΕΠΟ που έχει συντάξει ο αθλητικός εισαγγελέας, ο κ. Κορέας, και η ομοσπονδία δεν κάνει τίποτα, αυτό τα λέει όλα. Εσείς πώς το βλέπετε; Εδώ υπάρχει ένα τσουβάλι με κασέτες, που τις έχουμε όλοι ακούσει. Όταν διαβάζεις το περιεχόμενο τρομάζεις».

«Ειδοποίησε Μαρινάκη-Σαρρή»

Στην συνέχεια ο «Τίγρης» είπε: «Στην ΚΕΔ πιστεύω ότι ήταν θύματα. Ίσως ήταν και υπάλληλοι. Απόδειξη γι’ αυτό είναι ο Ζωγράφος που ήταν αρχιδιαιτητής ένα διάστημα. Πριν μου είπαν ότι ήταν ταξιτζής, μετά βρέθηκε επικεφαλής στην ΚΕΔ. Κάποιοι τον χτύπησαν και βρέθηκε στο νοσοκομείο. Τη μέρα που έγινε το ατύχημα δεν ειδοποίησε ούτε αστυνομία, ούτε δικαιοσύνη, μόνο τον πρόεδρο του Ολυμπιακού και τον Σαρρή. Αυτό για μένα λέει πολλά. Αυτός τα οργάνωνε τότε όλα, ήταν ο αρχιμάγειρας. Μιλάω για τον Ζωγράφο. Δεν είμαι χθεσινός, έβλεπα διαιτητές που έβαζαν και μπορούσα να καταλάβαινα τι θα έκαναν. Θυμάμαι από το 2013 και μετά με τους διαιτητές που έβαζαν, τι γίνονταν. Εκείνη την εποχή από τον Νοέμβριο έβγαινε ο πρωταθλητής. Τι ψάχνετε; Το κόκκινο φασόλι;»

«Τους είπαν να κάτσουν να χάσουν»

Στη συνέχεια ο Δ. Μελισσανίδης κατέθεσε για την υπόθεση του αγώνα Ολυμπιακός – Βέροια: «Εγώ μπορώ να πω από το 2013 και μετά. Ποιος έβγαλε τους πίνακες διαιτησίας ψάξτε το στις κασέτες της ΕΥΠ. Δεν έκανε την καταγραφή ένας απλός ντεντέκτιβ. Η ίδια η ΕΥΠ την έκανε. Έπιασα τον Γεωργέα και του είπα τι έγινε; Ο Γεωργέας μου είπε ότι «μπήκαν στα αποδυτήρια και μου είπαν να κάτσουμε να χάσουμε και εγώ απευθύνθηκα στον προπονητή και του ζήτησα να με αντικαταστήσει από τον αγώνα με τον Ολυμπιακός». Μου τα είπε και ο Καλαϊτζίδης αυτά».

Η πρόεδρος της έδρας διέκοπτε τον μάρτυρα πριν ολοκληρώσει την απάντηση του κι αυτός της είπε: «Όλη η Ελλάδα το ξέρει, σας είπα ένα τσουβάλι κασέτες έχει η ΕΥΠ. Κι εγώ λέω τη γνώμη μου. Με τις ερωτήσεις σας δεν με αφήνετε να πω αυτό που θέλω. Μη σκρινάρετε…».

Εισαγγελέας: Με ποιον τρόπο ήλεγχε τη διαιτησία ο Ολυμπιακός;

Μελισσανίδης: Έβλεπα ότι είχε μια υποστήριξη από τη διαιτησία.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε πραγματικά περιστατικά από τα οποίο προκύπτει ότι ο Ολυμπιακός είχε τον έλεγχο;

Μελισσανίδης: Όχι. Δε γνωρίζω πράξεις του Μαρινάκη, μόνο από τις κασέτες. Τότε δεν ήμουν στο ποδόσφαιρο. Έβλεπα και διάβαζα ότι είχε μια υποστήριξη από τη διαιτησία ο Ολυμπιακός. Το μόνο που είχα ακούσει ήταν ότι όποιες Ενώσεις δεν ήταν στο σύστημα της ΕΠΟ, οι διαιτητές τους έμπαιναν στο «ψυγείο». Κάθε τρεις και λίγο στην ΕΠΟ πήγαιναν να με τιμωρήσουν. Ήταν φως φανάρι, ήταν όλα μιλημένα. Ούτε στην ΕΠΟ απέξω, δεν μπορούσαμε να περάσουμε εκείνη την περίοδο. Ήταν ένα σύστημα με τον Σαρρή που έκανε όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως, προς όφελος μιας συγκεκριμένη ομάδας. Κι αυτό σας το είπα».

Εισαγγελέας: Μπορείτε να περιγράψετε συγκεκριμένες πρακτικές;

Μελισσανίδης: Ήλεγχαν τη διαιτησία και τα δικαιοδοτικά όργανα. Αυτό τα λέει όλα. Στον τελικό του κυπέλλου Ολυμπιακός – Αστέρας Τρίπολης θυμάμαι ότι έγινε ένα καθαρό πέναλτι και το έπνιξαν οι διαιτητές γιατί ήταν μιλημένοι, όλη η Ελλάδα το είδε. Δεν ξέρω αν ήταν στην αρμοδιότητα του διαιτητή, του Γιάχου ή του διαιτητή που ήταν στη γραμμή. Ήταν όμως, τόσο φανερό το λάθος. Κι απ’ αυτό φαίνεται ότι ήταν μιλημένο.

Εισαγγελέας: Ήταν μια δόλια παράβαση;

Μελισσανίδης: Έτσι πιστεύω. Δεν μπορώ να θυμηθώ άλλες φάσεις. Στο Ολυμπιακός – ΑΕΚ στο κύπελλο, έπαιζε ένας διαιτητής από τον Πύργο που φαινόταν καθαρά ότι ήταν υπέρ του Ολυμπιακού. Αλλά το έκανε τόσο φανερά που ήταν εξοργιστικό. Πάντα θα υπάρχουν και σφάλματα, εκείνη την εποχή ήταν διαιτητές κατ’ εντολή και έτσι γινότανε. Αγαπάω το ποδόσφαιρο, ούτε Άγιος είμαι, ούτε ψάλτης. Ξέρω τι γίνεται. Εκείνη την εποχή γινόντουσαν όργια, και απορώ με τη δικαιοσύνη πουν δεν έκανε τίποτα».

Ο εισαγγελέας ρώτησε με τη σειρά του τον διοικητικό ηγέτη της ΑΕΚ για το ματς Ολυμπιακός – Βέροια: «Ενας κοινός γνωστός με έφερε σε επαφή με τον Καλαϊτζίδη και μου είπε ότι «φοβάμαι και με απειλούνε. Σε εκείνο το παιχνίδι έγινε το εξής: Στο ημίχρονο βγήκα έξω από τα αποδυτήρια, μπήκαν από τη διοίκηση και τελικά έγινε αυτό που είπαν, έκατσαν και έχασαν». Δεν τα έβγαλα από το κεφάλι μου, ο Καλαϊτζίδης μου τα είπε. Δεν μου είπε ποιος τον απείλησε, του είπα να πάει να τα καταθέσει στη δικαιοσύνη. Τον έπαιρνε τηλέφωνο ο πρόεδρος της Βέροιας, εκείνος με τα σούπερ μάρκετ. Ο Καλαϊτζίδης αντέδρασε, δεν του έκανε το χατίρι και βγήκε εγώ. Ο Αρβανιτίδης ήταν. Του είπα ότι αν σε απειλήσουν ξανά, να μου το πεις και θα κοιτάξω να σε προστατέψω.

Κάποια στιγμή και ο Γεωργέας μου είπε ότι φοβάται, του είπα να μη φοβάται και να πει την αλήθεια. Παιδί είναι, λογικό και ανθρώπινο είναι. Για 1000 ευρώ δουλεύουν τα παιδιά».

Η κουβέντα πήγε ξανά στον Ζωγράφο με τον «Τίγρη» να καταθέτει: «Όταν χτυπήθηκε ο Ζωγράφος, τα δικαιοδοτικά όργανα έστειλαν εμένα κατηγορούμενο ότι τον χτύπησα εγώ. Για να καταλάβετε πως ήταν οργανωμένο το σύστημα. Βέβαια, πήγα αλλά δεν υπήρχαν λόγοι για μένα».

Στη διάρκεια της κατάθεσης ο Δ. Μελισσανίδης μίλησε και για τη συμμαχία του με τον Ιβάν Σαββίδη και τον Γιάννη Αλαφούζο: «Μετά τα κακουργήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί μιλάμε για κακουργήματα, ενδιαφερθήκαμε και εγώ και ο Αλαφούζος και ο Σαββίδης, να το φτιάξουμε. Το 2015 στηρίξαμε την επιλογή του κυρίου Γραμμένου. Είναι ένας δικηγόρος, έντιμος, καθαρός και άμεμπτος. Και ο Σαρρής ήταν ένας καλός άνθρωπος, έντιμος αλλά ήταν μια Φιλιππινέζα της ΕΠΟ με τη μεταφορική έννοια. Σε όλες τις εντολές κατά Μελισσανίδη έρχονταν μάρτυρες με τους ίδιους δικηγόρους και τους ίδιους μάρτυρες».

Σε αυτό το σημείο παρενέβη ο δικηγόρος του Σαρρή και ανέφερε πως θα μεταφέρει στον πελάτη του τον χαρακτηρισμό «Φιλιππινέζα» με τον Μελισσανίδη να λέει: «Δεν είναι κακό να είσαι Φιλιππινέζα. Ολοι έχουμε Φιλιππινέζες».

Ο δικηγόρος του διαιτητή Θανάση Γιάννη ρώτησε τον μάρτυρα για τη φάση του πέναλτι (χέρι του Μανιάτη) που δεν δόθηκε στον Αστέρα και ο Μελισσανίδης κατέθεσε: «Είδα ότι ήταν πέναλτι, δεν ξέρω αν ο Γιάχος είχε εικόνα ή όχι, Ήταν έντιμος και καθαρός άνθρωπος, μπορεί να ήταν και λάθος αλλά ήταν τόσο φανερό που έκανε κραχ. Ο Τριτσώνης είπε ότι δεν είδε, κανείς δεν είδε. Μην με ρωτάτε πως λειτουργεί η διαιτησία μέσα στο γήπεδο. Έχει ευθύνη ο διαιτητής της γραμμής αλλά τον πρώτο λόγο τον έχει ο διαιτητής. Το είπα ο Γιάχος και έντιμος άνθρωπος ήταν και καλός διαιτητής. Ήταν τόσο φανερό το λάθος, είπα για ένα σοβαρό λάθος από εκεί και πέρα να κρίνει το δικαστήριο. Η σημερινή κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη αλλά ποτέ το ποδόσφαιρο δεν θα γίνει γάλα…».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου του ιδιοκτήτη της Βέροιας Γιώργου Αρβανιτίδη, ο Δ. Μελισσανίδης, είπε: «Κάλεσα τον Γεωργέα να έρθει πίσω στην ΑΕΛ και στην επιστροφή του το παιδί μου τα είπε όλα. Άγιος άνθρωπος είναι ο πελάτης σας, το φωτοστέφανο του λείπει. Οι άνθρωποι μου είπαν (σσ: Καλαϊτζίδης-Γεωργέας) «εμείς φοβόμαστε». Δεν είναι μόνο ο Γεωργέας και ο προπονητής αλλά και άλλοι δύο ποδοσφαιριστές, όλοι μιλημένοι είναι; Ο Γεωργέας λέει την αλήθεια. Δεν είχα δει το παιχνίδι Βέροια – Ολυμπιακός. Δεν ξέρω αν κάποιος παίκτης είχε μειωμένη απόδοση. Υπάρχει τρόπος να το μάθει κάποιος αν θέλει κάποιος να έχει μειωμένη απόδοση; Προσωπικά έχω δει αγώνα που έμαθα μετά ότι ήταν χειραγωγημένος».

Την Τετάρτη κλήθηκαν να καταθέσουν οι Γ. Αλαφούζος και Κ. Βασάρας και την Παρασκευή οι Τ. Φύσσας και Αλ. Κούγιας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter