Μένουμε ΚΕΕΛΠΝΟ, μένουμε Novartis

Μένουμε ΚΕΕΛΠΝΟ, μένουμε Novartis

Κόλπο γκρόσο με ανύπαρκτα σάιτ – Και άλλο ΜΜΕ συζύγου βουλευτή της ΝΔ στη λίστα

Eκτός της περίπτωσης Πάτση, η Initiative έδωσε χρήµα και στον ιστότοπο της εφηµερίδας «Ολύµπιο Βήµα» της Πιερίας, συµφερόντων της Μελίνας Κοροµήλη, συζύγου του βουλευτή Πιερίας της Ν∆ Φώντα Μπαραλιάκου. Ο ίδιος είχε αναλάβει και εµπορικός διευθυντής στην εκδοτική εταιρεία της συζύγου του. Το ζεύγος είχε φωτογραφηθεί µε τον πρωθυπουργό και τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραµπόφσκι στο περιθώριο της ∆ΕΘ τον περασµένο Σεπτέµβριο. Σε αντίθεση µε την περίπτωση του Ανδρέα Πάτση και της συζύγου του, ο ιστότοπος της οποίας έχει µηδαµινή αναγνωσιµότητα, το «Ολύµπιο Βήµα» είναι η παλαιότερη εφηµερίδα της Πιερίας. 

Το κόλπο γκρόσο όµως παραµένει η µέθοδος των ανύπαρκτων ή άγνωστων σάιτ για τη διασπάθιση δηµόσιου χρήµατος, όπως συνέβη και στα σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ και Novartis. Στην πρώτη περίπτωση το ΚΕΕΛΠΝΟ µοίραζε χρήµα ως υπηρεσίες ενηµέρωσης σε ανύπαρκτες ιστοσελίδες του τύπου velonakaiklosti.gr, ενώ στη δεύτερη η διανοµή µαύρου χρήµατος, όπως αναφέρεται στα έγγραφα της έρευνας του FBI, γινόταν µέσω διαφηµιστικών εταιρειών.

Υπόδικος στο κύκλωµα εκβιαστών δηµοσιογράφων

Στη λίστα των 1.232 ιστοσελίδων που χρηµατοδοτήθηκαν βρίσκεται το crisismonitor.gr. Στην ταυτότητά του υπογράφει ως «Intelligence Director» ο Χρήστος Φράγκου. Πρόκειται για τον δηµοσιογράφο που εµπλέκεται στην υπόθεση του κυκλώµατος εκβιαστών δηµοσιογράφων µε πρωταγωνιστή τον θανόντα εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο. Ο Φράγκου είναι υπόδικος στην υπόθεση σε πρώτο βαθµό, αντιµέτωπος και µε κακούργηµα.

Είναι απορίας άξιο πώς η κυβέρνηση και η Initiative επέλεξαν ένα Μέσο που εµφανίζεται να συνδέεται µε υπόδικο και µάλιστα σε µια υπόθεση εκβιασµού µε σάιτ. Ο Φράγκου, τότε δηµοσιογράφος στο sofokleousin.gr, φέρεται σε νόµιµα αποµαγνητοφωνηµένες συνοµιλίες να λέει ότι θα ετοίµαζε τα σάιτ τα οποία επρόκειτο να χρησιµοποιηθούν από το κύκλωµα για να «ρουφήξουν» κρατικές διαφηµίσεις.

Και από άποψη επισκεψιµότητας όµως, σύµφωνα µε το similarweb, το crisismonitor.gr εµφανίζεται αρκετά χαµηλά. Στην Ελλάδα κατέχει τη 10.452η θέση µε περίπου 36.000 µοναδικές επισκέψεις το τελευταίο τρίµηνο. Το χαµηλό µέγεθος της αναγνωσιµότητάς του φαίνεται από το γεγονός ότι το documentonews.gr το τελευταίο τρίµηνο µετράει 2,5 εκατοµµύρια µοναδικές επισκέψεις.

Το κόλπο της… ανακατεύθυνσης

Ακόµη ένα στοιχείο που εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση είναι ότι πάρα πολλά από τα δηλωµένα domains στη λίστα Πέτσα δεν «τρέχουν» σάιτ ή µπλογκ. Με απλά λόγια, σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχει δηλωµένο ένα domain και όταν κάποιος το επισκέπτεται γίνεται ανακατεύθυνση σε άλλο domain στο οποίο «τρέχει» το σάιτ.

Ας πάρουµε ως παράδειγµα την περίπτωση της εφηµερίδας «Axianews», συµφερόντων του εκδότη Πίκουλα. Στον κατάλογο του Πέτσα εµφανίζονται να έχουν πάρει χρήµατα το έντυπο «Αxianews» αλλά και η ιστοσελίδα axiaplus.gr. Οµως στο domain δεν «τρέχει» κανένα σάιτ, γίνεται ανακατεύθυνση στο axianews.gr. Το axiaplus.gr λειτουργούσε πριν από πολλά χρόνια, σύµφωνα µε το web.archive.org, αλλά σήµερα που πρακτικά δεν λειτουργεί παίρνει διαφήµιση. Από άποψη αναγνωσιµότητας το axianews.gr βρίσκεται αρκετά χαµηλά (θέση 9.949 στην Alexa).

Αλλο παράδειγµα είναι το δηλωµένο στη λίστα eviatop.blogspot.gr, όµως το µπλογκ που πήρε διαφήµιση λειτουργεί κάτω από το domain eviatopblog.gr. Το ίδιο συµβαίνει και µε το medlabnews.gr. Γίνεται ανακατεύθυνση στο medlabgr.blogspot.com. Υπάρχουν πολλές ακόµη τέτοιες περιπτώσεις.

Ανύπαρκτα σάιτ και αδιαφορία

Από τη λίστα δεν λείπουν και σάιτ που είναι τελείως ανύπαρκτα, όπως τα meapospi.gr, megatv.com.gr, lampsifm.com αλλά και το περιβόητο menta.gr που είναι προς πώληση αντί 4.900 ευρώ. Αρχικά στις ανύπαρκτες ιστοσελίδες συµπεριλαµβανόταν και το diavouleusi.gr. Πρόκειται για ιστοσελίδα της εφηµερίδας «Θεσπρωτών ∆ιαβούλευση», έντυπο το οποίο πήρε επίσης χρήµατα.

∆ύο ώρες µετά το δηµοσίευµα του documentonews.gr το σάιτ ως διά µαγείας λειτούργησε. Η πιο πρόσφατη χρονο-λογικά ανάρτηση, µια σελίδα από την εφηµερίδα, έχει ηµεροµηνία 27.5.2020 ενώ στη σελίδα του στο Facebook η τε-λευταία ανάρτηση έγινε το 2019. Τραγελαφικό περιστατικό και αυτό του enlefko.gr, που εµπορεύεται λευκά είδη.

Ο Πέτσας προσπαθώντας να περισώσει το φιάσκο της κυβέρνησης µε τις λάθος ονοµασίες των σάιτ µίλησε για «καλοπροαίρετους» που προφανώς θα καταλάβαιναν ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Οµως δεν είναι λίστα µε ψώνια του σουπερµάρκετ, αλλά η λίστα µε τα ΜΜΕ στα οποία µοιράστηκαν εκατοµµύρια ευρώ δηµόσιου χρήµατος.

Χιλιάδες ευρώ ακόµα και σε blog

Συνολικά εµφανίζονται να έχουν λάβει κοµµάτι της διαφηµιστικής πίτας εφτά σελίδες δηµοσιευµένες στην άλλοτε δηµοφιλή πλατφόρµα blogspot.com. Λίγες εξ αυτών είναι δηλωµένες στο µητρώο των online media ενώ ακόµη λιγότε-ρες έχουν πληροφορίες επικοινωνίας µε συγκεκριµένη διεύθυνση και όνοµα ιδιοκτήτη – εκδότη.

Αν και σύµφωνα µε το securitytrails.com, από τα εγκυρότερα εργαλεία για την αναζήτηση παρουσίας στο ίντερνετ, το adesmefti-thrakis.blogspot.com εµφανίζει το πρώτο του ίχνος τον Νοέµβριο του 2019, τοπικές πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυµία τους δηλώνουν στο Documento ότι είχε κλείσει εδώ και χρόνια. ∆ηµιουργήθηκε, όπως ανα-φέρουν, τον Μάιο και έχει µηδαµινή επισκεψιµότητα. Η πρώτη του ανάρτηση εµφανίζεται στις 24 Μαΐου. Το adesmeuti.gr του ίδιου εκδότη έχει πάρει κι αυτό µερίδιο. Το newsarcadia.blogspot.com, που έχει επίσης χρηµατοδοτηθεί, επιτέθηκε χυδαία στον εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη χαρακτηρίζοντάς τον µεταξύ άλλων «δηµοσιοκάφρο και ρουφιάνο» επειδή συνέδραµε στην αποκάλυψη.

Λεφτά και σε «ορθόδοξα» σάιτ

Το orthodoxtimes.com είναι ξενόγλωσσο εκκλησιαστικό σάιτ. Απορίας άξιο είναι για ποιον λόγο βρίσκεται στη λίστα των χρηματοδοτούμενων Μέσων για την ελληνική καμπάνια. Εν μέσω καραντίνας φιλοξενούσε απόψεις του εκκλησιαστικού χώρου υπέρ της θείας κοινωνίας. Το ίδιο περιεχόμενο υπάρχει και στο ellinismos-orthodoxia.gr. Αυτά λοιπόν είναι τα σάιτ που πληρούν τα «κριτήρια» Πέτσα και Μητσοτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter