«Μέρα Σάββατο – Χρονικό του εκτοπισμού των Εβραίων των Ιωαννίνων» – Παρουσίαση βιβλίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

«Μέρα Σάββατο – Χρονικό του εκτοπισμού των Εβραίων των Ιωαννίνων» – Παρουσίαση βιβλίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Το ξημέρωμα της 24ης προς την 25η Μαρτίου 1944 τέθηκε αιφνιδιαστικά σε εφαρμογή η Τελική Λύση για τους Εβραίους των Ιωαννίνων. Έπειτα από δώδεκα αιώνες στα Γιάννενα οι 1870 Ρωμανιώτες Εβραίοι ξεριζώθηκαν εν μια νυκτί και μεταφέρθηκαν μέσω Τρικάλων, στη Λάρισα, και στη συνέχεια στο Άουσβιτς. Εκεί και σε αρκετά ακόμη από τα στρατόπεδα του θανάτου εξολοθρεύτηκε το 92% του ρωμανιώτικου εβραϊσμού των Ιωαννίνων.

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο “Μέρα Σάββατο – Χρονικό του εκτοπισμού των Εβραίων των Ιωαννίνων” από τις εκδόσεις Κουκκίδα. Το βιβλίο παρουσιάζεται την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στις 20.00 στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. Έχοντας ως αφετηρία το διήγημα “Σαμπεθάι Καμπιλής” του Δημήτρη Χατζή και εστιάζοντας καταρχάς στην ιστορία της ρωμανιώτικης κοινότητας των Ιωαννίνων, το βιβλίο αφηγείται την ιστορία και τον εκτοπισμό της κοινότητας αυτής.

Με αφορμή την δημοσίευση του, η ιστορικός Τασούλα Βερβενιώτη, η Irène Bonnaud, συγγραφέας του τόμου, η Φωτεινή Μπάνου, που μετέφρασε μέρος του κειμένου, ο Δημήτρης Δημόπουλος, υπεύθυνος των εκδόσεων Κουκκίδα, και η Διαμάντω Μάτσα συζητούν για τη μνήμη της γενοκτονίας των Εβραίων στην ελληνική κοινωνία, για τη σχέση ανάμεσα στη λογοτεχνία και την ιστορία και για τον τρόπο με τον οποίο το βιβλίο φωτίζει συγκεκριμένες πτυχές της ιστορίας του εκτοπισμού.

Το βιβλίο αποτελεί το κείμενο της θεατρικής παράστασης “Μέρα Σάββατο / C’était un samedi” που παρουσιάζεται στο ΚΕΤ κάθε Σάββατο, από τις 4 Φεβρουαρίου μέχρι τις 25 Μαρτίου 2023.

Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων

Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, 11364 Κυψέλη, Αθήνα

213 00 40 496 | 69 45 34 84 45

site: polychorosket.gr

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter