ΜέΡΑ25: Η πρόταση για την αντιμετώπιση της νέας ύφεσης

ΜέΡΑ25: Η πρόταση για την αντιμετώπιση της νέας ύφεσης

Το ΜέΡΑ25 δημοσιοποίησε την πρότασή του για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας στην οικονομία μετά τη επέλαση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

«Κάθε επιδημία, βιολογική ή οικονομική, απαιτεί άμεση δράση πριν εξαπλωθεί. Την ώρα που κυβέρνηση και Eurogroup ολιγορούν, το ΜέΡΑ25 κατέθεσε (10-3-2020) συγκεκριμένη, κοστολογημένη πρόταση άμεσης εφαρμοσιμότητας για την αντιμετώπιση της Νέας Ύφεσης που ερχόταν έτσι κι αλλιώς αλλά η οποία, λόγω κορωνοϊού θα έρθει γρηγορότερα και θα είναι βαθύτερη:

• 510 εκ για το Εθνικό Σύστημα Υγείας

• 800 εκ για τον τουρισμό

• 510 εκ για τους μικρομεσαίους, 300 εκ για τους Αιγαιοπελαγίτες

• 720 εκ για τους ευάλωτους

• 530 εκ για δημόσιες επενδύσεις

Σύνολο 3,6 δις ευρώ.

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ΤΑ 3,6 δις; Από το πρωτογενές πλεόνασμα μειώνοντάς το από το 3,5% στο 1,5% του ΑΕΠ – εκεί που θα έπρεπε να είναι.

ΠΩΣ ΘΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΤΑ 7+1 ΜΕΤΡΑ; Άμεσα από τη Βουλή – χωρίς καμία διαπραγμάτευση με το Eurogroup (όπως έκανε η Ιταλία χτες ρίχνοντας 10 δις στην οικονομία τους και ρίχνοντας στο μηδέν το πρωτογενές τους πλεόνασμα).

ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ; Αν όχι τώρα, πότε; Μετά την επιδείνωση της Νέας Ύφεσης που θα εκτροχιάσει τα πάντα;

Η Πρόταση του ΜέΡΑ25 για την αντιμετώπιση της Νέας Ύφεσης αναλυτικά

Μέτρο 1ο: Κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων (προσωπικές επιχειρήσεις & επιχειρήσεις με κέρδη μικρότερα των €120,000 ετησίως) | Δημοσιονομικό κόστος = €510 εκ.

Μέτρο 2ο: Έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών (με εξαίρεση τα νησιά μεγάλων αντικειμενικών αξιών, π.χ. Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο) | Δημοσιονομικό κόστος = €300 εκ.

Μέτρο 3ο: Άμεση πρόσληψη 7 χιλιάδων γιατρών & νοσοκόμων στο ΕΣΥ (€220 εκ.), προμήθεια ιατροφαρμακευτικού υλικού (€100 εκ.), δομικές υποδομές υγείας (€200 εκ.) | Δημοσιονομικό κόστος = €520 εκ.

Μέτρο 4ο: Μέτρα για την μείωση χρήσης μετρητών στις συναλλαγές (τα οποία βοηθούν στην εξάπλωση του ιού) – κατά το πρότυπο της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας – και την υποκατάστασή τους από πληρωμές μέσω Διαδικτύου, χρεωστικών καρτών ή εφαρμογών | Δημοσιονομικό κόστος = €10 εκ.

Μέτρο 5ο: Ακύρωση-αναστολή φορολόγησης τουριστικών επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επλήγησαν από μαζικές ακυρώσεις κατά το 2020 | Δημοσιονομικό κόστος = €800 εκ.

Μέτρο 6ο: Ενίσχυση 200 χιλιάδων ευάλωτων νοικοκυριών με προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για ποσά €300 μηνιαίως | Δημοσιονομικό κόστος = €720 εκ.

Μέτρο 7ο: Πρόγραμμα μονιμοποίησης «αναπληρωτών» καθηγητών & δημιουργίας δομών τηλεδιασκέψεων στα σχολεία | Δημοσιονομικό κόστος = €210 εκ.

Μέτρο +1: Αύξηση λοιπών δημοσίων επενδύσεων κατά €530 εκ.

Αθροιστικά, το κόστος των 7+1 Μέτρων ισούται με €3,6 δις ή το 2% του ΑΕΠ – ποσό που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο επίπεδο στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται έτσι κι αλλιώς.

Σημείωση: Το πραγματικό συνολικό δημοσιονομικό κόστος θα είναι σαφώς μικρότερο από €3,6 δις δεδομένου του πολλαπλασιαστικού αντίκτυπου των 7+1 Μέτρων – δηλαδή την αύξηση ΑΕΠ και φόρων ή, τουλάχιστον, την επιβράδυνση της ύφεσης.

Τα 7+1 Μέτρα που προτείνει το ΜέΡΑ25 είναι η καλύτερη ευκαιρία να ΜΗΝ αυξηθεί κι άλλο το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ!

ΑΜΕΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΡΑ, ΧΩΡΙΣ THN ΕΓΚΡΙΣΗ TOY EUROGROUP

H κυβέρνηση της Ιταλίας, που έχει λιγότερο “δημοσιονομικό χώρο” από την ελληνική ανακοίνωσε ήδη τονωτική ένεση 10 δις ευρώ – χωρίς να περιμένει την έγκριση κανενός Eurogroup. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με ποιό δικαίωμα δεν κάνει κάτι ανάλογο αλλά, αντίθετα, παρακαλά την ελεημοσύνη του Eurogroup;

Η νομοθέτηση των 7+1 Μέτρων:

• Δεν απαιτεί δανεικά – τα €3,6 δις είναι δικά μας χρήματα, χρήματα του ελληνικού λαού

• Πρόκειται για πραγματική θωράκιση της οικονομίας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την διεθνή πρακτική – αφήνοντας μάλιστα κι ένα ουκ ευκαταφρόνητο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%

ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ

• ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχυρίζονται ότι είμαστε εκτός Μνημονίων; Γιατί δεν κάνουν ό,τι η Ιταλία ή η Γαλλία (που ήδη έχει πρωτογενές έλλειμμα);

• Πού είναι ο πατριωτισμός της ΝΔ; Τον ξεχνούν εκτός της αίθουσας του Eurogroup;

• Πού είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ; Η κα Μέρκελ δήλωσε χτες ότι στηρίζει την Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε ούτε την αλληλεγγύη τους ούτε τη στήριξή τους; Να χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας χρήματα απαιτούμε ώστε να στηρίξουμε εμείς τα νοσοκομεία μας, τα σχολειά μας, τους μικρομεσαίους μας, τον τουρισμό μας – και με τρόπο που δεν αυξάνει το χρέος μας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter