ΜέΡΑ25: «Μήνυμα ρήξης» και «υπονόμευση της ολιγαρχίας»

ΜέΡΑ25: «Μήνυμα ρήξης» και «υπονόμευση της ολιγαρχίας»

Η προεκλογική εκστρατεία έχει ξεκινήσει για τα καλά και το ΜέΡΑ25 ανεβάζει ρυθμούς, πραγματοποιώντας το δεύτερο μέρος του Διαβουλευτικού Συνεδρίου στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, ενώ οι Γιάνης Βαρουφάκης, Τζέρεμι Κόρμπιν και Ετζέ Τεμελκουράν την Παρασκευή προχώρησαν σε κοινή διακήρυξη εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς για ένα «νέο κίνημα Αδεσμεύτων». Η έξοδος από το ΝΑΤΟ και η ετοιμότητα για μετάβαση σε εθνικό νόμισμα αν χρειαστεί είναι μερικές από τις αλλαγές που αναμένεται να υιοθετήσει το κόμμα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. 

Η νέα πολιτική του ΜέΡΑ25

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο γ.γ. του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης αποκάλυψε πως θα θέσει σε ψηφοφορία στο σώμα την αλλαγή της θέσης του κόμματος ως προς το ΝΑΤΟ, ζητώντας ουσιαστικά την έξοδο της χώρας από τον διατλαντικό οργανισμό και την τήρηση μιας στάσης ουδετερότητας, η οποία θα συνοδεύεται με το κλείσιμο των αμερικανικών βάσεων.  Παράλληλα, σε μια τακτικίστικη κίνηση προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του, Αλέξη Τσίπρα, να προχωρήσει σε προεκλογική συζήτηση εφόσον επιθυμεί μια πραγματική συμμαχία, ειδάλλως δεν θα παραχωρηθεί ψήφος εμπιστοσύνης ή ανοχής σε ενδεχόμενη κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, ο ίδιος έκανε λόγο για την δημιουργία ενός συστήματος δημοσιονομικών συναλλαγών, το σχέδιο «Δήμητρα», το οποίο σε περίπτωση οριστικής ρήξης με τις Βρυξέλλες θα λειτουργήσει ως μια βάση για την μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. 

Το νέο κίνημα των Αδεσμεύτων

Στο περιθώριο του συνεδρίου, οι Γιάνης Βαρουφάκης, Τζέρεμι Κόρμπιν και Ετζέ Τεμελκουράν εκ μέρους της Προοδευτικής Διεθνούς, διακήρυξαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ, την έναρξη ενός νέου κινήματος των Αδεσμεύτων, το οποίο στοχεύει στην καθιέρωση «βιώσιμης ειρήνης», με σκοπό να αντικατασταθούν «όλα τα στρατιωτικά μπλοκ» με ένα «διεθνές σύστημα ασφάλειας το οποίο αποκλιμακώνει τις εντάσεις, επεκτείνει τις ελευθερίες, αντιμετωπίζει την φτώχεια, περιορίζει την εκμετάλλευση, προωθεί την περιβαντολλογική και κοινωνική δικαιοσύνη, και τερματίζει την επικυριαρχία της μίας χώρας πάνω στην άλλη».

Ως φυσικούς ή πιθανούς συμμάχους για το νέο κίνημα των Αδεσμεύτων, ο γ.γ. του ΜέΡΑ25 δήλωσε στο documentonews.gr πως θεωρεί τις κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και τους λαούς της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «εξαρτάται από τους λαούς του κόσμου. Ήδη υπάρχουν κυβερνήσεις στην Λατινική Αμερική, που η Προοδευτική Διεθνής έχει στους κόλπους της και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα, μέλη τα οποία είναι πρόεδροι και υπουργοί που βρίσκονται στη κυβέρνηση. Η Ε.Ε., δυστυχώς, ρέπει προς ένα νατοϊκό παραλήρημα. Βλέπουμε ότι οι χώρες που πλούτισαν και όχι οικονομικά, αλλά και πολιτιστικά, τεχνολογικά, ηθικά όπως η Σουηδία και η Φινλανδία. Πλούτισαν ακριβώς γιατί ήταν ουδέτερες. Η ποιότητα της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Αυστρίας ήταν μεγαλύτερη μετά την λήξη του πολέμου, ακριβώς επειδή δεν συμμετείχαν στο ΝΑΤΟ. Δεν ήταν μια δεύτερη επιλογή, ήταν το βέλτιστο για αυτές τις χώρες. Το αποτέλεσμα είναι πως ήταν από τις πιο πολιτισμένες χώρες. Βλέπουν πως και αυτές πέφτουν στη παγίδα του νατοϊκού παραληρήματος. Τώρα θα ξεκινήσουμε ένα κίνημα αδεσμεύτων. Θα εξαρτηθεί από τους λαούς της Ευρώπης αν θα καταφέρουμε όλοι μαζί να απεγκλωβιστούμε από την παγίδα της λιτότητας, που είναι ένας ταξικός πόλεμος, δεν είναι μια οικονομική πολιτική. Ως πολιτική έχει αποτύχει όπου έχει εφαρμοστεί. Είναι ένας κλασσικός ταξικός πόλεμος του μιλιταρισμού και της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων, η οποία έχει αδράξει την ευκαιρία του πολέμου της Ουκρανίας και αυτή τη στιγμή επιτίθενται στον πλανήτη Γη με εξορυκτικά πλάνα που δεν έχει ανάγκη η ανθρωπότητα, τα οποία υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης. Αν ευοδωθούν θα έχουν εγγυηθεί ότι η αύξηση θερμοκρασία του πλανήτη θα έχει ξεπεράσει τους 2-2.5 βαθμούς, το οποίο σημαίνει ουσιαστικά απόλυτη ανθρώπινη καταστροφή.»

«Μήνυμα ρήξης» και «υπονόμευση της ολιγαρχίας»

Στελέχη του ΜέΡΑ25 εκτιμούν πως το συνέδριο τους θα αποτελέσει την απαρχή για μια ανασύνθεση της πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς, αφού το πρόταγμα της ρήξης με τις Βρυξέλλες και το ΝΑΤΟ επανέρχεται, ενώ ο διεθνιστικός προσανατολισμός θα σφυρηλατήσει τους δεσμούς με τους ευρωπαϊκούς λαούς.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης μιλώντας στο documentonews.gr για το συνέδριο δήλωσε πως «Το β’ μέρος του 1ου Διαβουλευτικού μας Συνεδρίου στέλνει το μήνυμα της ρήξης. Το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα για την ανατροπή των αρνητικών πολιτικών συσχετισμών για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Με σαφείς, καθαρές, συνεπείς και ριζοσπαστικές θέσεις θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αποδέσμευση της χώρας από τα δεσμά της χρεοδουλοπαροικίας, των μνημονίων και της ολιγαρχίας δίχως σύνορα.»

Από τη μεριά του, ο ακαδημαϊκός διευθυντής του mέta, ινστιτούτου του ΜέΡΑ25, Σωτήρης Μητραλέξης ανέφερε στο documentonews.gr πως στο «μαζικό συνέδριο του ΜέΡΑ25 φανερώνεται ο μοναδικός χαρακτήρας αυτού του εγχειρήματος. Όχι μόνο λόγω του διεθνούς προσανατολισμού του —με το πανευρωπαϊκό DiEM25, την προοδευτική διεθνή, τον Ρότζερ Γουότερς, τον Τζέρεμι Κόρμπιν κλπ.—, αλλά και λόγω της επιμονής του να προτάσσει κυβερνητικό πρόγραμμα, έμπρακτη υπονόμευση της ολιγαρχίας. Να γίνεται αξιωματικά η αντιπολίτευση στη χώρα (ειδικά όταν δεν υπάρχει άλλη, βλ. τις δικομματικές συμπράξεις για Χρηματιστήριο Ενέργειας, πέντε αμερικανικές βάσεις κλπ.), με τεχνοκρατική σοφία και πολιτικό ριζοσπαστισμό. Βλέπουμε έναν συλλογικό οργανισμό που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της στιγμής: δεν επικεντρώνεται απλώς ένα οικονομικό πρόγραμμα, αλλά αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διεθνούς ακτινοβολίας όπως αυτή με τον Τζέρεμι Κόρμπιν και την Ετζέ Τεμελκουράν για ένα Νέο Κίνημα Αδεσμεύτων — γι’ αυτήν την απαγορευμένη λέξη, την «ειρήνη». Το πρόγραμμα των 7+1 τομών που παρουσίασε ο Γραμματέας και θα τεθεί σε ψηφοφορία αφορά κάθε πολίτη — γι’ αυτό και η λίστα Πέτσα και Πάιατ θα κάνει τα πάντα για να ΜΗΝ φτάσει σε κάθε πολίτη. Αλλά, νομοτελειακά και δυστυχώς με τον δύσκολο τρόπο, της αυξανόμενης ακρίβειας με μνημονιακούς μισθούς, οι πολίτες θα αρχίσουν να ψάχνουν ολοένα και περισσότερο για πραγματικές εναλλακτικές, όχι για μία από τα ίδια. Το συνέδριο του ΜέΡΑ25, αυτή η συλλογική πολιτική γιορτή, φανερώνει πως αυτές υπάρχουν — και είναι εδώ.»

Οι καταστατικές αλλαγές

Συγχρόνως, οι καταστατικές αλλαγές δεν είναι πολλές αλλά χειρουργικές. Καταρχάς, ο τωρινός συντονιστής του κόμματος, Κώστας Μπιτσάνης, αποχωρεί από την θέση του και το όργανο εάν αποφασιστεί θα αλλάξει ριζικά και θα λειτουργεί στη βάση της έμφυλης διαρχίας, η οποία θα έχει κοινή ψήφο στα όργανα. Στις διαδικασίες του συνεδρίου θα συμμετέχουν 409 σύνεδροι δια ζώσης και άλλοι 100 διαδικτυακά, δηλαδή περίπου το 10% των συνολικών μελών του κόμματος ενώ καταγράφεται μεγαλύτερη συμμετοχή απ’ ότι στο πρώτο μέρος του συνεδρίου που διεξήχθη στα Λιπάσματα Δραπετσώνας. 

Στο συνέδριο απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι κινημάτων, επιστημονικών, κοινωνικών ακόμη και αυτοδιοικητικών φορέων. Ο δικηγόρος και επικεφαλής της παράταξης «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή» Θανάσης Καμπαγιάννης, ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, η δημοσιογράφος Ελευθερία Κουμάντου από το Παρατηρητήριο για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η Δήμητρα Σιαλή, συνδικαλίστρια και μέλος φεμινιστικών οργανώσεων, ο Σεϊκ Γιας, εκπρόσωπος Μπαγκλαντεσιανών εργαζόμενων κ.ά. 

Το συνέδριο ξεκίνησε την Πέμπτη και θα συνεχιστεί έως την Κυριακή, όπου οι σύνεδροι θα ψηφίσουν για τις αλλαγές στο καταστατικό και την στρατηγική του κόμματος. Δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία έχουν τόσο τα μέλη του ΜέΡΑ25, όσο τα μέλη του πανευρωπαϊκού κόμματος DiEM25. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter