ΜέΡΑ25: Πρόταση νόμου για τη λογοκλοπή μετά το σκάνδαλο Πατούλη

ΜέΡΑ25: Πρόταση νόμου για τη λογοκλοπή μετά το σκάνδαλο Πατούλη

Πρόταση νόμου με αφορμή την αποκάλυψη της «Αυγής» για το πλαστό διδακτορικό του Γιώργου Πατούλη κατέθεσε στη Βουλή το ΜέΡΑ25, προτείνοντας τόσο τη σύσταση Επιτροπής Ελέγχου Λογοκλοπής από το αρμόδιο υπουργείο ως αυτοτελές τμήμα όσο και την υπαγωγή της συγκεκριμένης πράξης στον Ποινικό Κώδικα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, η περίπτωση του περιφερειάρχη Αττικής αποτελεί «μόνο την κορυφή του παγόβουνου», αφού πρόκειται για «ένα τεράστιο πρόβλημα των ελληνικών πανεπιστημίων, τόσο στο επίπεδο των φοιτητών όσο και στο επίπεδο των καθηγητών». Μάλιστα, κατά το ΜέΡΑ25, το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πανευρωπαϊκό, με πολιτικά πρόσωπα να επιδιώκουν την απόκτηση διδακτορικού τίτλου για λόγους «κύρους», εξαπατώντας είτε με λογοκλοπή είτε με ghostwriting (δηλαδή, το να έχει γράψει τη διατριβή άλλο πρόσωπο).

«Εδώ λάμπει για άλλη μια φορά το αφήγημα της ”αριστείας”: ότι οι ”άριστοι” έχουν τίτλους που αποδεικνύουν την ανωτερότητά τους από τους κοινούς θνητούς, το ότι είναι ”καλύτεροι” και άρα ”καλύτεροι να κυβερνήσουν”, ακόμα κι αν αυτοί οι τίτλοι έχουν αποκτηθεί με κοινή απάτη και ριφιφί στον πνευματικό κόπο άλλων» σημειώνεται και επισημαίνεται πως η διαφορά είναι ότι στην Ευρώπη σειρά πολιτικών προσώπων έχασε ακόμα και υπουργικές θέσεις, μετά την αποκάλυψη σχετικού σκανδάλου (π.χ. Γερμανία: Karl-Theodor zu Guttenberg, Annette Schavan, κ.ά.).

«Στην Ελλάδα, πέρα από το ότι δεν μεταφράζεται στα… ελληνικά η λέξη ¨φιλότιμο¨, ελλείπει και το νομοθετικό πλαίσιο ώστε η συγκεκριμένη μορφή απάτης να τιμωρείται νομικά η λογοκλοπή καθ’ αυτήν (πέρα από το στενό πλαίσιο των ατομικών πνευματικών δικαιωμάτων)» τονίζεται, ενώ συμπληρώνεται ότι το ΜέΡΑ25 καταθέτει την εν λόγω πρόταση όχι μόνο προς καταπολέμηση των «αρίστων» που προσπαθούν να αγοράσουν κύρος με μπαγαποντιές, αλλά και προς εξυγίανση των πανεπιστημίων, της λογοτεχνικής παραγωγής και της παιδείας εν γένει.

Υπενθυμίζεται δε πως το ΜέΡΑ25 είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση, με τροπολογία-προσθήκη για το ίδιο θέμα, τον Φεβρουάριο του 2020. «Προφανώς, η κυβέρνηση δεν την έφερε καν για συζήτηση στην Ολομέλεια. Την αγνόησε επιδεικτικά. Δεν τρέφουμε την αυταπάτη ότι η κυβέρνηση θα συγκινηθεί σήμερα – ειδικά τώρα, που ο εκλεκτός της περιφερειακός κατηγορείται από τον ημερήσιο τύπο πως πιάστηκε με τις κλεμμένες σελίδες στην πλάτη. Το ΜέΡΑ25 καταθέτει πρόταση νόμου για να δείξει ότι λύσεις υπάρχουν: από την οικονομία και τη δομή του κράτους, μέχρι την παιδεία, την υγεία, τη διαφθορά, τις μικρο- και μεγαλοαπατεωνιές της πολιτικής τάξης. Λύσεις υπάρχουν: το θέμα είναι ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν την πολιτική βούληση -και την έλλειψη τοξικών δεσμεύσεων- για να τις εφαρμόσουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η πρόταση νόμου:

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter