ΜέΡΑ25: Τροπολογία χουντικής εμπνεύσεως από κυβέρνηση Μητσοτάκη για φίμωση του Τύπου

ΜέΡΑ25: Τροπολογία χουντικής εμπνεύσεως από κυβέρνηση Μητσοτάκη για φίμωση του Τύπου

«Χουντικής εμπνεύσεως» χαρακτηρίζει το ΜέΡΑ25 το νομοθέτημα περί Τύπου που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κρίνοντας είναι αντιδημοκρατικό αλλά και εν πολλοίς αντισυνταγματικό, «αφού πλήττει και αυτήν ακόμα την ελευθερία του τύπου».

Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη θεωρεί ότι «η Μητσοτάκης Α.Ε.», έχοντας εξασφαλίσει «την πλήρη και απροκάλυπτη στήριξη των τηλεοπτικών καναλιών ιδιοκτησίας των παρασιτικών ολιγαρχών, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα χορηγοί και εντολείς της», επιχειρεί να τρομοκρατήσει κι εν τέλει να φιμώσει τον έντυπο τύπο και ειδικότερα, εκείνα τα έντυπα που της ασκούν αντιπολίτευση.

Επισημαίνει επίσης ότι η τροπολογία της ΝΔ είναι σκανδαλώδης καθώς, επιδιώκει να καταργήσει, μέσω προστίμων, την ελευθεροτυπία.

Το ΜέΡΑ25 εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης (22.3.2022) ανακοίνωση με τίτλο «Η Κυβέρνηση με σκανδαλώδη τροπολογία επιχειρεί την φίμωση του Τύπου – Μπροστάρης στο χουντικής εμπνεύσεως νυχτερινό εγχείρημα φυσικά ο Μάκης Βορίδης».

Η ανακοίνωση είναι η εξής:

«Έχοντας εξασφαλίσει την πλήρη και απροκάλυπτη στήριξη των τηλεοπτικών καναλιών ιδιοκτησίας των παρασιτικών ολιγαρχών, οι οποίοι είναι ταυτόχρονα χορηγοί και εντολείς της, η Μητσοτάκης Α.Ε. επιχειρεί να τρομοκρατήσει κι εν τέλει να φιμώσει τον έντυπο τύπο και ειδικότερα, εκείνα τα έντυπα που της ασκούν αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίο ότι η τροπολογία κατατέθηκε τη νύχτα από τον κ. Βορίδη, αφού το πρώτο από τα δύο άρθρα της είναι χουντικής εμπνεύσεως, καθώς μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί όχι μόνο αντιδημοκρατικό αλλά εν πολλοίς αντισυνταγματικό, αφού πλήττει και αυτήν ακόμα την ελευθερία του τύπου.

Συγκεκριμένα, το εν λόγω άρθρο προσθέτει εδάφιο, τροποποιώντας το νόμο περί Τύπου του 1981(!) και ειδικά όσον αφορά αποκλειστικά και μόνο τις εφημερίδες, επί της ουσίας καταργώντας μέσω προστίμων την ελευθεροτυπία. Τούτο επιδιώκει καταργώντας το νομικό καθεστώς που ισχύει για τις Ανώνυμες Εταιρείες αλλά μόνο για όσες εκδίδουν εφημερίδα, ταυτίζοντας το εταιρικό προφίλ με τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία προβλέπει εξοντωτικά πρόστιμα. Επιπλέον, προσδίδει αυθαίρετα την αρμοδιότητα επιβολής των προστίμων στο ΕΣΡ, κάτι το οποίο δεν συνάδει με τη συνταγματικώς προβλεπόμενη αποστολή του (το Άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος αναφέρεται μόνο στη ραδιοφωνία και την τηλεόραση ως πεδίων αποκλειστικής αρμοδιότητας του ΕΣΡ – εξ ου και η ονομασία του: «Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης»)!

Κι όλα αυτά τη στιγμή που το ίδιο το ΕΣΡ δηλώνει υποστελεχωμένο με αποτέλεσμα να βρίσκει σε αυτό άλλοθι για τον σχεδόν ανύπαρκτο έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών. Ενώ πρόκειται και για ένα ΕΣΡ που έχει μετατραπεί κι αυτό, σε κακόγουστο πλυντήριο της άνευ προσχημάτων παντοκρατορίας της κυβερνητικής προπαγάνδας στα ΜΜΕ. Για το λόγο αυτό άλλωστε ως ΜέΡΑ25, έχουμε καταγγείλει ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 τον συστηματικό μας αποκλεισμό από τα μέσα εθνικής εμβέλειας της ολιγαρχίας, αλλά ακόμα και την κρατική τηλεόραση και στην κατεύθυνση αυτή διαχρονικά απαιτούμε ένα ΕΣΡ με μία σύνθεση που θα μπορεί να φέρει εις πέρας τα όσα από το Σύνταγμα υποχρεούται.

Τέλος, σα να μην έφταναν όλα τα προαναφερθέντα, η Κυβέρνηση με την ντροπολογία της καθιστά «εισπράκτορα» των επιβαλλόμενων προστίμων το μονοπωλιακό πρακτορείο διανομής συμφερόντων Μαρινάκη (εταιρεία «Άργος»), καθώς αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τα βεβαιωμένα πρόστιμα της παρούσας παραγράφου παρακρατούνται από τα πρακτορεία διανομής τύπου και αποδίδονται αμελλητί. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, η απόδοση του ποσού των προστίμων προηγείται οποιασδήποτε κατάσχεσης εις χείρας του πρακτορείου από τρίτο ή εκχώρησης απαίτησης σε τρίτο»!

Πρόκειται καταφανώς για σκανδαλώδη τροπολογία και καλούμε την Κυβέρνηση να την αποσύρει».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter