Μερική ανάκαμψη της παραγωγής στη μεταποίηση – Συνεχίστηκε η μεγάλη πτώση των τουριστικών εισπράξεων

Μερική ανάκαμψη της παραγωγής στη μεταποίηση – Συνεχίστηκε η μεγάλη πτώση των τουριστικών εισπράξεων

Ο δείκτης παραγωγής στον κλάδο της μεταποίησης στην Ελλάδα, έπειτα από τη μεγάλη πτώση που σημείωσε τον Απρίλιο 2020 (-12,6% MoM), κινήθηκε ανοδικά στους επόμενους 3 μήνες. 

Συγκεκριμένα, με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, η μηνιαία αύξηση του δείκτη διαμορφώθηκε στο 3,4% τον Μάιο 2020, στο 5,7% τον Ιούνιο 2020 και στο 2,2% τον Ιούλιο 2020. Βάσει αυτής της επίδοσης η παραγωγή στη μεταποίηση τον Ιούλιο 2020 μπορεί να παρέμεινε μικρότερη κατά -2,4% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Μαρτίου 2020 (προ κορωνοϊού COVID-19 επίπεδα), ωστόσο επανακτήθηκε ένα μεγάλο ποσοστό του αρχικού κενού που δημιούργησε η, απότομη, μηνιαία πτώση του Απριλίου 2020 κατά -12,6% εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Ελλάδα – Δείκτης Παραγωγής Μεταποίησης, Εποχικά Διορθωμένα Στοιχεία

Ποια ήταν η συνεισφορά των επί μέρους κλάδων της μεταποίησης στο παραπάνω αποτέλεσμα; 1 Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα σταθμίζουμε τη μεταβολή της. 

Τον Απρίλιο 2020 καταγράφηκε απότομη πτώση της παραγωγής στην πλειοψηφία των επί παραγωγής των προαναφερθέντων κλάδων με τη βαρύτητα που έχουν στη συνολική μεταποιητική παραγωγή (βλέπε Σχήμα 2). Βάσει των αναλυτικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), κλάδοι όπως αυτοί της παραγωγής βασικών μετάλλων, της κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, της παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων, της παραγωγής άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων και της επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού συνεισέφεραν θετικά στην ανάκαμψη της παραγωγής στη μεταποίηση στο διάστημα Μαΐου-Ιουλίου 2020. Στην αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκε ο κλάδος των τροφίμων (μαζί με την ποτοποιία και τα προϊόντα καπνού έχουν μακράν το υψηλότερο μερίδιο σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας στον τομέα της μεταποίησης, με τον σχετικό δείκτη παραγωγής να συρρικνώνεται, έστω και με επιβραδυνόμενο ρυθμό, για 4 ο συνεχή μήνα τον Ιούλιο 2020.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter