Μέρκελ: Δεν θα ξεχάσουμε τη συμβολή των ΗΠΑ στη γερμανική ενότητα

Μέρκελ: Δεν θα ξεχάσουμε τη συμβολή των ΗΠΑ στη γερμανική ενότητα

Η Άγγελα Μέρκελ είναι «ένας μεγάλος φίλος των ΗΠΑ και η Γερμανία παραμένει για μας ένας απίστευτα σημαντικός εταίρος», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο από την καγκελαρία, όπου συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία από την πλευρά της τόνισε ότι η χώρα της «δεν θα ξεχάσει ποτέ την συμβολή των ΗΠΑ στην γερμανική ενότητα».

Κατά τις κοινές δηλώσεις που προηγήθηκαν της συνάντησής τους, νωρίτερα σήμερα στο Βερολίνο, τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Πομπέο προτίμησαν να αναφερθούν σε όσα ενώνουν τις δύο χώρες, παρά σε όσα τις χωρίζουν. Η Γερμανία θέλει να στηρίξει τις ΗΠΑ στην προσπάθεια αντιμετώπισης των διεθνών κρίσεων, δήλωσε η καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα της θέλει να διαδραματίσει έναν «ενεργό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων». Ως παραδείγματα ανέφερε το Αφγανιστάν, την Συρία, την Λιβύη και την Ουκρανία.

«Πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Πρέπει να υπενθυμίσουμε στον κόσμο πόσο ισχυρές είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία, όταν συνεργάζονται», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πομπέο, αναφερόμενος και στον ρόλο της χώρας του στην προσπάθεια επανένωσης της Γερμανίας. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε υπηρετήσει στις αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Γερμανία την περίοδο 1987-89, δήλωσε μάλιστα «εξαιρετικά προνομιούχος» καθώς χθες επισκέφθηκε την περιοχή όπου περιπολούσε, στο εσωτερικό σύνορο μεταξύ Θουριγγίας και Βαυαρίας, και είχε πλέον τη δυνατότητα να περάσει στην άλλη πλευρά.

Η κ. Μέρκελ από την πλευρά της δήλωσε ότι για την ίδια αυτές οι μέρες, της 30ής επετείου από την Πτώση του Τείχους, είναι συγκινητικές, καθώς ζούσε στην Ανατολική Γερμανία και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την βοήθεια των ΗΠΑ. Ειδική μνεία επεφύλαξε μάλιστα για τον ρόλο του πρώην Προέδρου Τζορτζ Χ.Γ. Μπους.

Απόψε ο κ. Πομπέο θα αποκαλύψει άγαλμα του Προέδρου Ρόναλντ Ρήγκαν στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο, στο σημείο από όπου το 1987 ο τότε Αμερικανός Πρόεδρος, κοιτάζοντας προς την Πύλη του Βρανδεμβούργου και το Τείχος είπε, απευθυνόμενος στον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης: «κ. Γκορμπατσόφ, ανοίξτε αυτή την Πύλη! Γκρεμίστε αυτό το Τείχος!».

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συναντήθηκε με την υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία τάσσεται υπέρ της ενεργότερης συμμετοχής της Γερμανίας στην αντιμετώπιση διεθνών κρίσεων και στηρίζει την αύξηση των αμυντικών δαπανών, την οποία ζητά συστηματικά η Ουάσιγκτον. Η θέση της υπουργού Άμυνας συναντά πάντως για την ώρα την αντίθεση του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ο οποίος συναντήθηκε επίσης με τον Αμερικανό υπουργό. «Χωρίς ισχυρότερες συνεισφορές των εταίρων του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία κινδυνεύει να καταστεί αναποτελεσματική και περιττή», προειδοποίησε ο κ. Πομπέο σε άλλη ομιλία του σήμερα στο Βερολίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter