Μέρκελ: Καλεί τον Ερντογάν για «διάλογο με σεβασμό με όλες τις πολιτικές δυνάμεις»

Μέρκελ: Καλεί τον Ερντογάν για «διάλογο με σεβασμό με όλες τις πολιτικές δυνάμεις»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε σήμερα τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώξει «έναν διάλογο με σεβασμό» με όλα τα πολιτικά κόμματα μετά την ισχνή νίκη του “Ναι” στο δημοψήφισμα για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

«Η (γερμανική) κυβέρνηση αναμένει πως η τουρκική κυβέρνηση, έπειτα από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία, θα επιδιώξει τώρα έναν διάλογο με σεβασμό με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και μέσα στην κοινωνία», υπογράμμισε η καγκελάριος σε σύντομη κοινή δήλωσή της με τον υπουργό Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Η ΕΕ καλεί την Άγκυρα σε ευρύτερη δυνατή «συναίνεση» στην εφαρμογή της αναθεώρησης του Συντάγματος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε χθες την τουρκική κυβέρνηση να επιδιώξει την «ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση» μετά τη νίκη με οριακό προβάδισμα του «ναι» στο δημοψήφισμα το οποίο δίνει υπερεξουσίες στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Λαμβανομένης υπόψη της μικρής διαφοράς και των βαθιών συνεπειών του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καλούμε (…) τις τουρκικές αρχές να επιδιώξουν την ευρύτερη δυνατή εθνική συναίνεση στην εφαρμογή της», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκας Μογκερίνι και του ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Γιοχάνες Χαν.

Η τουρκική αντιπολίτευση φοβάται ότι η χώρα οδεύει σε μια αυταρχική παρέκκλιση μετά το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου θεωρεί αμφισβητούμενο.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε τις σχέσεις με την ΕΕ στο επίκεντρο της εκστρατείας του, κατηγορώντας επανειλημμένα τις Βρυξέλλες για την απουσία προόδου στις διαπραγματεύσεις για την εισδοχή της Τουρκίας και εξακοντίζοντας τον χαρακτηρισμό «ναζί» προς τη Γερμανία και την Ολλανδία διότι απαγόρευσαν προεκλογικές συγκεντρώσεις των τουρκικών κοινοτήτων στο έδαφός τους.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, και ειδικά η πρακτική εφαρμογή τους, θα αποτιμηθούν από τη σκοπιά των υποχρεώσεων της Τουρκίας ως κράτους υποψήφιου προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και (κράτους) μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης», προστίθεται στην ανακοίνωση των Γιούνκερ, Μογκερίνι και Χαν.

«Προτρέπουμε την Τουρκία να λάβει υπόψη της τις ανησυχίες και τις προτάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο ανήκουν οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ και πολλές ακόμη ευρωπαϊκές χώρες, παρακολουθεί τις εξελίξεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, άλλο ένα θέμα που προκαλεί συγκρούσεις με την Τουρκία, καθώς η ΕΕ έχει εκφράσει επανειλημμένα για τις ευρείας κλίμακας εκκαθαρίσεις που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι η ΕΕ «αναμένει την αποτίμηση» των διεθνών παρατηρητών «για τις καταγγελθείσες παρατυπίες» από την αντιπολίτευση στη διαδικασία της καταμέτρησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter