Μέρκελ κατά Τραμπ: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση με τη Βόρεια Κορέα – «Αποκλιμάκωση» ζητά η Μόσχα

Μέρκελ κατά Τραμπ: Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση με τη Βόρεια Κορέα – «Αποκλιμάκωση» ζητά η Μόσχα

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Βερολίνο, αλλά και από τη Μόσχα στη νέα κλιμάκωση κατά της Βόρειας Κορέας από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διαμάχη των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Βόρεια Κορέα, δήλωσε σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία πρόσθεσε πως ο πόλεμος λέξεων μεταξύ των δύο χωρών είναι η λάθος προσέγγιση.

«Δεν βλέπω στρατιωτική λύση σε αυτή τη διαμάχη», δήλωσε η Μέρκελ στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο. «Βλέπω την ανάγκη για συνεχή δουλειά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ… καθώς και για στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών, ιδίως των ΗΠΑ και της Κίνας».

«Η Γερμανία θα εμπλακεί εντατικά σε οποιεσδήποτε μη στρατιωτικές λύσεις», είπε η Μέρκελ. «Όμως μια κλιμάκωση της ρητορικής είναι η λάθος απάντηση.»

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κάλεσε την Κίνα να εντείνει την πίεσή της στη Βόρεια Κορέα προκειμένου να αποφευχθεί μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

«Αν υπάρχει ακόμη μία χώρα που ασκεί επιρροή στην Πιονγκγιάνγκ, αυτή είναι η Κίνα. Είναι καλό που η Κίνα ενέκρινε την πρόσφατη αυστηροποίηση των κυρώσεων και σκοπεύει να τις εφαρμόσει με συνέπεια. Η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να καταλάβει πως με την ένταση της επιθετικής, προκλητικής πολιτικής της δεν έχει στην πραγματικότητα κανέναν εταίρο στον κόσμο», δήλωσε ο Γκάμπριελ στο περιοδικό Spiegel.

Ο υπουργός τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση σε αυτή την κατάσταση καθώς θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

«Ανησυχία» εκφράζει η Μόσχα και ζητάει αποκλιμάκωση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι ο κίνδυνος να ξεσπάσει μια στρατιωτική σύρραξη με επίκεντρο το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας είναι πολύ υψηλός, ενώ επισήμανε τη βαθιά ανησυχία της ρωσικής κυβέρνησης για τις απειλές επίθεσης που εκτοξεύουν εκατέρωθεν Ουάσιγκτον και Πιονγκγιάνγκ.

«Ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τη ρητορική» που υιοθετούν οι δύο πλευρές, είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

«Δυστυχώς, η ρητορική της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ αρχίζει τώρα να ξεφεύγει» επισήμανε ο Ρώσος υπουργός.

«Συνεχίζουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε ότι η κοινή λογική θα υπερισχύσει».

«Άμεσες απειλές χρήσης βίας διατυπώνονται… Η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουάσιγκτον είναι ότι πρέπει να υπάρξει προληπτικό πλήγμα εναντίον της Βόρειας Κορέας, ενώ η Πιονγκγιάνγκ απειλεί να εξαπολύσει πυραυλικό πλήγμα εναντίον της αμερικανικής βάσης στο Γκουάμ. Αυτές (οι απειλές) συνεχίζονται αδιαλείπτως και μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία».

«Δεν θα μπω στη διαδικασία να προβώ σε εικασίες σχετικά με το τί θα συμβεί “εάν”. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέπουμε αυτό το “εάν”».

«Η πλευρά που είναι ισχυρότερη και εξυπνότερη» πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για την αποκλιμάκωση της κρίσης, τόνισε ο Λαβρόφ, σε ομιλία που εκφώνησε σε φόρουμ Ρώσων φοιτητών και μεταδόθηκε απευθείας από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας ενθάρρυνε την Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσιγκτον να προσυπογράψουν το σχέδιο που έχουν εκπονήσει από κοινού η Ρωσία και η Κίνα και το οποίο προβλέπει η Βόρεια Κορέα να αναστείλει τις δοκιμές πυραύλων και οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα να επιβάλουν μορατόριουμ στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter