Μέρκελ: Μαστίγιο και καρότο προς Τουρκία

Μέρκελ: Μαστίγιο και καρότο προς Τουρκία

Η Γερμανία δεν θα πρέπει να αφήσει την Τουρκία «να απομακρυνθεί κι άλλο», εκτίμησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας όμως και πάλι απαράδεκτες τις κατηγορίες της Άγκυρας περί ναζιστικών πρακτικών από την πλευρά του Βερολίνου.

«Όσο δύσκολο κι αν είναι αυτή τη στιγμή, δεν είναι προς το γεωπολιτικό μας συμφέρον, σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, να αφήσουμε την Τουρκία, εταίρο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, να απομακρυνθεί κι άλλο», δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας είναι τεταμένες.

«Από τη μία πλευρά υπάρχουν πολλά κοινά ευρωπαϊκά και τουρκικά συμφέρονται και από την άλλη βαθιές διαφορές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, μεταξύ της Γερμανίας και της Τουρκίας. Και το αισθανόμαστε αυτό τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε η καγκελάριος.

«Κατά τη δική μας γνώμη αξίζει κάθε προσπάθεια για να υπερασπιστούμε τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, όμως βάσει των αξιών και των προσδοκιών μας και με διαύγεια», εξήγησε η Μέρκελ.

Εξάλλου η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο για «ναζιστικές πρακτικές» μετά την ακύρωση από τις γερμανικές αρχές εκδηλώσεων στη Γερμανία υπέρ του “ναι” στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου, στις οποίες θα παρίσταντο Τούρκοι αξιωματούχοι.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter