Μέρκελ: Θα βρεθεί μια καλή λύση για το ελληνικό χρέος

Μέρκελ: Θα βρεθεί μια καλή λύση για το ελληνικό χρέος

«Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε forum στο Βερολίνο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg

«Στη μεταρρύθμιση υπάρχει μόνον ο δρόμος του συμβιβασμού. Η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν σε συμβιβασμό μεταξύ τους για το ζήτημα της μεταρρύθμισης του ευρώ. Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Όσο για την Ιταλία, είναι καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας πριν μιλήσουμε ο ένας για τον άλλον», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Και οικονομικά και πολιτικά, διαχειρίσιμη μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ

Αναλυτικό άρθρο για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. 

Συγκεκριμένα αναφέρεται: 

«Η αποχώρηση του ΔΝΤ είναι οικονομικά διαχειρίσιμη για τους Έλληνες. Πρόκειται μόνο για 1,6 δις €, τα οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται καν διότι από τα διαθέσιμα 86 δις € του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα εκταμιευτούν μόνο 59 δις €. Ακόμη και πολιτικά όμως η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί το 2015 η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης να συμφώνησε για τα δάνεια μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει το ΔΝΤ, στο μεταξύ όμως δεν επιμένει πλέον σε αυτό. Το σημαντικό είναι να συνεχίσει να έχει το ΔΝΤ συμβουλευτικό ρόλο, υποστηρίζει τώρα (σ.σ. η Χριστιανική Ένωση).»

Περισσότερα ΕΔΩ

Επιδιώκεται ένας συμβιβασμός για την αποπληρωμή του χρέους

«Οι πιστωτές επιδιώκουν έναν συμβιβασμό για την παράταση αποπληρωμής του χρέους, η οποία θα μπορούσε να φτάσει τα 15 χρόνια, αλλά πιθανότατα θα είναι μικρότερη», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro σε άρθρο με τίτλο «Εντατικές διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ελλάδας».

Το άρθρο αναφέρεται στις προπαρασκευαστικές συζητήσεις χθες Πέμπτη στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Euro Working Group με στόχο την λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά τη διάρκεια του Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

Περισσότερα ΕΔΩ

Στις 21 Ιουνίου οι αποφάσεις για το χρέος – Την επόμενη βδομάδα η εκταμίευση της δόσης

Το πρώτο βήμα για την προετοιμασία της απόφασης της 21ης Ιουνίου σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, πραγματοποίησαν χθες στο EuroWorking Group, στο Παρίσι, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σε σχέση με το εναπομείναν προς εκταμίευση 1 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση, εκπρόσωπος του ESM ανέφερε ότι η συνεδρίαση του ΔΣ του ESM, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, θα πραγματοποιηθεί τελικά την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω υποδόση είχε συνδεθεί με δύο προϋποθέσεις: Την καλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Σε «τυπική εκκρεμότητα» απέδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM, εκφράζοντας παράλληλα, την πεποίθηση ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου.

Περισσότερα ΕΔΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter