Μέρκελ: Θα εξαντλήσω την τετραετία

Μέρκελ: Θα εξαντλήσω την τετραετία

Η Άνγκελα Μέρκελ κατέστησε σήμερα σαφές ότι προτίθεται να ολοκληρώσει μια πλήρη τετραετή θητεία ως καγκελάριος αφού οι συντηρητικοί της αναδείχθηκαν σε πρώτο κόμμα στις χθεσινές εκλογές, παρόλο που έχασαν ψηφοφόρους που μετακινήθηκαν προς το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

«Η απόφασή μου (να είμαι υποψήφια για μια πλήρη θητεία) πέρυσι δεν εξαρτιόταν από το ποσοστό που θα συγκέντρωνα», δήλωσε προσθέτοντας ότι πραγματοποίησε την προεκλογική εκστρατεία της «χωρίς ψευδαισθήσεις» και πως η τέταρτη θητεία της μπορεί να είναι δύσκολη.

Η Μέρκελ δήλωσε πως πιστεύει ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν τώρα την ετυμηγορία τους και πως τα κόμματα θα πρέπει να αποδεχθούν το αποτέλεσμα προσπαθώντας να σχηματίσουν κυβέρνηση και να αποφύγουν νέες εκλογές.

Σοσιαλδημοκράτες: Επιλογή μας η Αντιπολίτευση

Το τέλος του «Μεγάλου Συνασπισμού» για την Γερμανία επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), τονίζοντας ότι για να σταματήσει η περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση στη Γερμανία και την Ευρώπη, θα πρέπει να εξαλειφθούν τα αίτια της ανασφάλειας.

Στην ανακοίνωσή τους οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές επισημαίνουν τη «δραματική αλλαγή» στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας, με το ακροδεξιό κόμμα να εισέρχεται στην Μπούντεσταγκ για πρώτη φορά μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το κόμμα των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ανακοίνωσε, δια του ηγέτη του, του Μάρτιν Σουλτς ότι θα περάσει στην αντιπολίτευση.

Ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ΕΚ Τζιάνι Πιτέλα δηλώνει: «Ευχαριστώ τον Μάρτιν Σουλτς για το πάθος που επέδειξε κατά την εκλογική εκστρατεία. Δυστυχώς δεν ήταν αρκετό. Αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης ανανέωσης για το SPD. Η επιλογή να μεταβεί στην αντιπολίτευση και να εγκαταλείψει τον Μεγάλο Συνασπισμό δεν είναι μόνο σωστή, αλλά και μια απόφαση που κοιτάζει μπροστά. Είναι σύμφωνη με αυτό που αποφασίσαμε να κάνουμε εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”. Ο Τζ. Πιτέλα συνεχίζει λέγοντας ότι η συζήτηση και η αντιπαράθεση μεταξύ διαφορετικών ιδεών και προγραμμάτων, μεταξύ της δεξιάς και της αριστεράς , είναι ο μόνος τρόπος για να πατάξουμε τον εξτρεμισμό και να σταματήσουν να προχωρούν κόμματα όπως το AfD.

“Η πρόοδος που επιτελούν αυτές οι δυνάμεις πρέπει να μας απασχολήσει όλους και να μας ωθήσει να δουλέψουμε σκληρά, όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, για μια πιο δίκαιη και πιο ανεκτική κοινωνία, με λιγότερες ανισότητες και περισσότερο επικεντρωμένη στη νεολαία μας. Τώρα είναι καιρός να κοιτάξουμε το μέλλον. Πρέπει να εξαλείψουμε τις αιτίες της αβεβαιότητας και του θυμού στους πολίτες. Πρέπει να εξασφαλίσουμε λύσεις για θέσεις εργασίας, μετανάστευση και ασφάλεια. Ελπίζω ότι σε αυτά τα θέματα η Γερμανία θα επιστρέψει στη Γερμανία και πάλι, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο », τονίζει ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Die Linke: Τα αποτελέσματα των εκλογών, τελευταία προειδοποίηση προς την Ευρώπη

Την άποψη ότι ο «”Μεγάλος Συνασπισμός” πλήρωσε» τις πολιτικές που εφάρμοσε το περασμένο διάστημα με «τεράστιες απώλειες» εκφράζει σε δήλωσή της, η επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) Γκάμπι Τσίμερ, υπογραμμίζοντας ότι οι χθεσινές εκλογές «δείχνουν πόσο βαθιές είναι οι οικονομικές και κοινωνικές διαιρέσεις στη Γερμανία».

«Μετά την εκλογή του Μακρόν ως Προέδρου της Γαλλίας, πολλοί έσπευσαν να χαιρετίσουν το τέλος της ανόδου των ακροδεξιών εξτρεμιστών στην ΕΕ και της κρίσης. Σήμερα, αυτό αποδεικνύεται λάθος. Οι εκλογές στη Γερμανία είναι μια τελευταία προειδοποιητική έκκληση για την επείγουσα ανάγκη κοινωνικής στροφής 180 μοιρών στη Γερμανία και στην ΕΕ» υπογραμμίζει η Γκ. Τσίμερ.

Η επικεφαλής της GUE/NGL συνεχάρη το γερμανικό, αριστερό κόμμα Die Linke για το «καλό αποτέλεσμα», καλώντας επίσης τη νέα ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να αντιμετωπίσει την ευρωπαϊκή της ευθύνη και να αποκαταστήσει τις ζημίες που προκλήθηκαν στην ευρωπαϊκή ιδέα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις Μέρκελ». «Η γερμανική λιτότητα και οι εξαναγκαστικές ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας πρέπει να τερματιστούν», επισημαίνει η Γκ. Τσίμερ.

Αναφορικά με την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος, «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στη Μπούντεσταγκ, σημειώνει ότι πρόκειται για «μια θλιβερή στιγμή στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας». «Πολλοί ψήφισαν υπέρ του ακροδεξιού κόμματος για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην αδράνεια του Μεγάλου Συνασπισμού. Είναι πρωταρχικό καθήκον του Die Linke να τους κερδίσει πίσω με μια ισχυρή πολιτική αριστερής αντιπολίτευσης», καταλήγει η επικεφαλής της GUE/NGL.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter