Μέσα από συμπληγάδες περνά η επανεκκίνηση της εστίασης

Μέσα από συμπληγάδες περνά η επανεκκίνηση της εστίασης

Βράζουν οι επιχειρηματίες για τις λειψές ενισχύσεις από την κυβέρνηση που εκτιμάται ότι θα φέρουν 100.000 λουκέτα

Την περασμένη εβδομάδα, σε ένα καφέ στο κέντρο της Αθήνας, ο Κύκλος Επιχειρηματιών Εστίασης, μια δυναμική πρωτοβουλία επιχειρηματιών από το κέντρο της πρωτεύουσας που έγινε γνωστή χάρη στις ομαδικές αγωγές που κατέθεσαν τα μέλη της κατά του ελληνικού δημοσίου, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου. Εκεί ακούστηκαν σκληρές καταγγελίες για τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση δείχνει αν όχι να επιδιώκει, πάντως να ευνοεί το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων εστίασης προς όφελος των μεγάλων και για τον λόγο αυτό περίσσεψε η οργή.

Στόχος της οργής ήταν οι κυβερνητικές φιγούρες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των οικονομικών υπουργών Χρήστου Σταϊκούρα και Αδωνη Γεωργιάδη, οι οποίοι διατυμπανίζουν στα κανάλια ότι έχουν στηρίξει τον κλάδο της εστίασης και άδικα διαμαρτύρεται, αλλά αρνούνται να βρεθούν σε διαβούλευση με τις συλλογικότητες του κλάδου και να μάθουν από πρώτο χέρι την πραγματική κατάσταση της αγοράς, ώστε να δημιουργηθούν τα περιθώρια για να βρεθούν λύσεις.

«Οι άνθρωποι της εστίασης βάλαμε πλάτη στην υγειονομική κρίση υπακούοντας στη συνταγματική επιταγή της προσφοράς όλων των πολιτών στα δημόσια βάρη, κλείσαμε τα μαγαζιά μας για τεράστιο χρονικό διάστημα, αλλά η κυβέρνηση ενοχοποίησε την εστίαση για τη διασπορά του ιού, λες και οι άνθρωποι δεν συνυπάρχουν σε χώρους εργασίας και μέσα μεταφοράς» τόνισε η εκπρόσωπος του Κύκλου Μαρία Μποτονάκη αναφέροντας μεταξύ των άλλων:

Πρώτον, ότι η εστίαση είναι ένας κλάδος με 88.000 επιχειρήσεις, στις οποίες απασχολούνται 400.000 μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι και αποτελείται κυρίως από μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν το 87% της συνολικής απασχόλησης.

Το φιάσκο του ειδικού κλαδικού πακέτου

Δεύτερον, ότι η επανεκκίνηση του κλάδου γίνεται σήμερα χωρίς ενίσχυση για την απολύτως συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, καθώς η διαχείριση του πολυδιαφημισμένου ειδικού κλαδικού πακέτου στήριξης της εστίασης που ανακοινώθηκε το Πάσχα αποδείχτηκε φιάσκο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μέχρι σήμερα έχουν πάρει χρήματα μόνο 2.000 επιχειρήσεις επί συνόλου 88.000 και με βάση τα στοιχεία της περασμένης Τετάρτης επρόκειτο να πάρουν άλλες 12.000, δηλαδή το 12% του συνόλου.

Τρίτον, ότι το βασικό πλαίσιο των μέτρων στήριξης φτωχοποίησε και υπερχρέωσε ολόκληρο τον κλάδο. Αφενός τους εργαζόμενους που λαμβάνοντας 534 ευρώ μηνιαίως, όντας εννέα έως δώδεκα μήνες σε αναστολή, κατέληξαν με μεγάλα χρέη, αφετέρου τους μικρούς επιχειρηματίες που, παρά το γεγονός ότι τους επιβλήθηκε μια οιονεί ανάκληση της άδειας λειτουργίας, έλαβαν επί ενάμιση ολόκληρο χρόνο ως μοναδική στήριξη 800 ευρώ για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και στη συνέχεια τα υποχρεωτικά δάνεια των επιστρεπτέων προκαταβολών, εκ των οποίων καλούνται να αποπληρώσουν το 50% μέσα σε λίγους μήνες. Την ίδια στιγμή όμως οι ίδιοι κλήθηκαν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος, τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων προς τους δήμους, και μάλιστα διπλά λόγω προστίμου για το 2020, παρότι υπήρχε ΠΝΠ που προέβλεπε την απαλλαγή τους για όσο καιρό οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές, και πλέον πλήρη ποσά ενοικίου – ακόμη και το 25% των επιχειρήσεων που έως τις 15 Ιουλίου δεν είχε ανοίξει επειδή έχει μόνο εσωτερικούς χώρους.

Διώξεις από ΕΦΚΑ και αυτόφωρο για τη μουσική

Τέταρτον, ότι πριν καλά καλά ανοίξουν τα μαγαζιά αυτό που αποκαλούμε δημόσιο άρχισε τις διώξεις σε βάρος των επιχειρηματιών, με τον ΕΦΚΑ να μπλοκάρει επαγγελματικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών που έχασαν τις ρυθμίσεις τους, με καταστηματάρχες της Αθήνας να σέρνονται με χειροπέδες στο αυτόφωρο και να επιβαρύνονται με πρόστιμα επειδή μεσούσης της πανδημίας κάποιοι στον δήμο ή στο υπουργείο βρήκαν καλή ιδέα να αλλάξουν τους κανόνες για την άδεια παράτασης ωραρίου μουσικής στο κέντρο της Αθήνας – αυτήν τη στιγμή για να δοθεί άδεια να παίξει κάποιο μαγαζί μουσική μετά τις 23.00 πρέπει να συνεδριάσουν οι επιτροπές του ΥΠΕΚΑ και των αρχαιολογικών υπηρεσιών και να τη δώσουν ύστερα από οκτώ μήνες, δηλαδή το 2022 κ.λπ.

«Είναι δυνατόν να λέμε ότι έχουμε κράτος δικαίου όταν εξαπολύει τέτοιες επιθέσεις προς τους πολίτες;» αναρωτήθηκε η Μαρία Μποτονάκη. «Υπάρχει ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να συγκεντρωθεί η αγορά, να κλείσουν οι μικροί προς όφελος των μεγάλων» τόνισε από την πλευρά του ο έτερος εκπρόσωπος του Κύκλου Σταύρος Νταργαράς.

Μέτρα στήριξης για αποφυγή λουκέτων

Κοινό αίτημα του Κύκλου Επιχειρηματιών Εστίασης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) είναι η παράταση των μέτρων στήριξης για τον κλάδο με διάφορα εργαλεία ως το τέλος του 2021 (μηδενικά ενοίκια και έκπτωση ενοικίου, συνέχιση αναστολών εργαζομένων, συνέχιση μειωμένου ΦΠΑ 13%, αποκατάσταση ρευστότητας με ενισχύσεις προς όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις εστίασης, ρυθμίσεις 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, γενναίο κούρεμα του χρέους που συσσωρεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας). Ειδικά για τις επιχειρήσεις του κέντρου της Αθήνας ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης ζητά να εξαλειφθούν με τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών τα τέλη και τα πρόστιμα για τραπεζοκαθίσματα του 2020 και του 2021 και να δοθούν με συνοπτικές διαδικασίες, όπως γινόταν πάντα, οι άδειες παράτασης ωραρίου μουσικής. Είναι όπως τονίζουν τα ελάχιστα μέτρα για να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις εστίασης να ανακάμψουν και να αποφευχθεί ο περαιτέρω πολλαπλασιασμός των λουκέτων που μέχρι το άνοιγμα του κλάδου τον Μάιο είχαν ξεπεράσει τα 1.000.

Κλείνοντας, σε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, ο αρμόδιος υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης αν και αρνιόταν επί μέρες να δει τους εκπροσώπους του Κύκλου Επιχειρηματιών Εστίασης και να συζητήσει τις προτάσεις τους, που μεταξύ των άλλων προέβλεπαν την αναλογική κατανομή των 220 εκατ. ευρώ αδιάθετων κονδυλίων του ειδικού κλαδικού πακέτου στήριξης σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης, αποφάσισε να ξανανοίξει προχτές το πρόγραμμα ώστε να καλύψει και το σύνολο των 35.000 επιχειρήσεων εστίασης που είχαν πτώση τζίρου άνω του 30% και αποκλείστηκαν από την ενίσχυση ρευστότητας για εντελώς γραφειοκρατικούς λόγους, οι οποίοι είχαν να κάνουν με τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ. Επομένως από την άποψη αυτή η πίεση του Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης κάτι θετικό απέφερε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter