Μέσα στον Μάιο ψηφίζονται οι αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Μέσα στον Μάιο ψηφίζονται οι αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Ουσιαστικές αλλαγές σε άρθρα των σχεδίων του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, επήλθαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου και αναμένεται μέσα στον ερχόμενο μήνα να κατατεθούν στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστούν με τη διαδικασία των Κωδίκων.

Όπως είναι γνωστό, τον τελικό λόγο για το περιεχόμενο των δύο Κωδίκων – που αλλάζουν μετά από 70 χρόνια ζωής των ισχυόντων – έχει ο Μιχάλης Καλογήρου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει εξαγγείλει αλλαγές πολλών διατάξεων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που διήρκησε έως τις 14 Απριλίου, έχει αποφασίσει να επιφέρει σημαντικές μεταβολές σε ρυθμίσεις που είχαν αρχικά προταθεί.

Μετά από τις εισηγήσεις των μελών των δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που συνεδρίασαν σήμερα αργά το απόγευμα, για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον νέο Κώδικα της Ποινικής Δικονομίας, θα υπάρξουν αλλαγές σε πολλές διατάξεις τους.

Ειδικότερα, για τα αδικήματα που ο νέος Ποινικός Κώδικας καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και προβλέπει ότι ο παθών πρέπει να έχει υποβάλλει μήνυση (έγκληση), θα προβλεφθεί ειδική προθεσμία, τριών μηνών, μέσα στην οποία, όσοι επιθυμούν τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας θα το δηλώσουν, έτσι ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα δίκες που ήδη έχουν ξεκινήσει με το παλιό νομοθετικό καθεστώς.

Ακόμη, στη ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση, όπου το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε επικριθεί ενόψει και της εκκρεμότητας της δίκης της Χρυσής Αυγής, θα προβλεφθούν τελικά ποινές που θα φθάνουν ως τα 15 χρόνια κάθειρξης για όσους κατηγορούνται για το εν λόγω αδίκημα, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση για θεμελίωση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Όμως, αλλαγές θα υπάρξουν και στις διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών υλών, καθώς το εν λόγω αδίκημα, υπό προϋποθέσεις, θα παραμείνει ως κακούργημα – και δεν θα μετατραπεί σε πλημμέλημα.

Επίσης, σειρά αδικημάτων τα οποία επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν κακουργήματα, αλλά θα προβλέπονται μικρότερες ποινές, ως έξι χρόνια.

Παράλληλα, οι διατάξεις για τον βιασμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το εν λόγω αδίκημα, που είχαν αρχικά προταθεί, αλλά επικρίθηκαν ως ρυθμίσεις οι οποίες περιορίζουν την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Τελικά, ο Μιχάλης Καλογήρου θα οριστικοποιήσει τις όποιες μεταβολές τις προσεχείς ημέρες, με σκοπό να κατατεθούν τα νέα νομοθετήματα στη Βουλή με την μορφή νομοσχεδίων και να ψηφιστούν με τη διαδικασία των Κωδίκων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter