Μέση Ανατολή: Ψευτολεονταρισμοί Τραμπ σε ρευστό σκηνικό

Μέση Ανατολή: Ψευτολεονταρισμοί Τραμπ σε ρευστό σκηνικό

Η πρόσφατη επίθεση στις εξαιρετικά σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και η συνακόλουθη εκτόξευση της τιμής του αργού πετρελαίου έως και 20%, αποτέλεσαν την αφορμή για να κλιμακώσει ο Αμερικανός πρόεδρος τη ρητορική του εναντίον του Ιράν

Έτοιμες να απαντήσουν στρατιωτικά στην επίθεση στις εγκαταστάσεις Αμπκάικ στην ανατολική Σαουδική Αραβία είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο Τραμπ. Τις προειδοποιήσεις του εναντίον της Τεχεράνης, του πραγματικού υπαίτιου της επίθεσης σύμφωνα με τους Αμερικανούς και τους Σαουδάραβες, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

«Σας το υπογράφω: Είμαστε έτοιμοι. Οι ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί. Έχουμε οπλίσει και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τους συμμάχους μας στην περιοχή. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι’ αυτό» έγραψε στο twitter ο Πομπέο, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Σαουδική Αραβία για να στείλει το μήνυμα ότι για τις ΗΠΑ η διατάραξη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση.

Μπορεί οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία, να έχουν αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης και οι μουλάδες του Ιράν να αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξη, ωστόσο, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι τα drones και οι πύραυλοι δεν προήλθαν από τα εδάφη της Υεμένης, αλλά του Ιράν.

Το ζήτημα είναι κατά πόσον οι Αμερικανοί αξιωματούχοι όντως εννοούν τις απειλές που εκτοξεύουν. Ο πρόεδρος Τραμπ αρέσκεται στους υψηλούς τόνους και τη συχνά εκρηκτική ρητορική. Ωστόσο, στις δηλώσεις του φάνηκε διστακτικός να κατονομάσει ευθέως το Ιράν, ενώ έσπευσε να ηρεμήσει τις αγορές μετά την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα διοχετεύσουν στην αγορά τμήμα των αποθεμάτων πετρελαίου τους, για να διασφαλίσουν την κανονική ροή.

Τυχόν επίθεση θα κλιμάκωνε εξαιρετικά την κατάσταση, κάτι που ο Τραμπ έχει δείξει στο παρελθόν ότι είναι απρόθυμος να κάνει.

Αυτό που φαίνεται να κατέστρεψε η πρόσφατη επίθεση είναι τις πιθανότητες για συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και του Ιρανού ομολόγου του, Χασάν Ρουχανί, στο πλαίσιο της Γενικής Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, η ιδιοσυγκρασία του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεν φημίζεται για τη σταθερότητα των απόψεων του, σε συνδυασμό με το ότι στο πλαίσιο της εκστρατείας επανεκλογής του κυνηγά τις διπλωματικές επιτυχίες, οι οποίες σκάνε σαν πυροτέχνημα – σύμφωνα με τον ίδιο μια φωτογραφία και μια χειραψία αρκεί (βλέπε Κιμ Γιονγκ Ουν) – κάνει τα πάντα πιθανά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter