Μέση Ανατολή: 1.000 σκάφη ξεκινούν από την Τουρκία για τη Γάζα – Φόβοι για νέο Mavi Marmara

Μέση Ανατολή: 1.000 σκάφη ξεκινούν από την Τουρκία για τη Γάζα – Φόβοι για νέο Mavi Marmara

Μια νηοπομπή που θα αποτελείται από χίλια σκάφη φέρεται ότι θα συγκεντρωθούν στην Τουρκία την Τετάρτη και θα κατευθυνθούν προς τη Γάζα σε μια προσπάθεια να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό και να στείλουν βοήθεια στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Haber7, τα σκάφη θα μεταφέρουν 4.500 άτομα από 40 χώρες, «συμπεριλαμβανομένων των αντισιωνιστών Εβραίων». Τριακόσια δεκατρία από τα σκάφη θα γεμίσουν με Ρώσους ακτιβιστές και 104 θα γεμίσουν με Ισπανούς ακτιβιστές. Μόνο 12 τουρκικά σκάφη θα ενταχθούν στον στολίσκο.

«Θα ακολουθήσουμε τους διεθνείς κανόνες»

Ο Βολκάν Οκτσού, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, λέει ότι ο στολίσκος έχει προγραμματιστεί να φύγει από τις τουρκικές ακτές την Πέμπτη και υποσχέθηκε ότι «θα ακολουθεί αυστηρά τους διεθνείς κανόνες» και δεν θα φέρει κανένα όπλο, ώστε να μην δώσει στο Ισραήλ καμία «δικαιολογία» να παρέμβει. Πρόκειται να κάνει μια πρώτη στάση στην Κύπρο πριν συνεχίσει προς το ισραηλινό λιμάνι Ασντόντ. Ορισμένοι συμμετέχοντες στον στολίσκο λέγεται ότι θα πάρουν μαζί τους και τους συζύγους και τα παιδιά τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Volkan Okçu (@volkan_okcuoglu)

Πρόσθεσε: «Τη στιγμή που θα μπούμε στα χωρικά ύδατα της Γάζας, οι ισραηλινές δυνάμεις μπορούν μόνο να μας ψάξουν», πρόσθεσε ο ακτιβιστής, «ή να μας ρυμουλκήσουν στα λιμάνια τους και να επιβάλουν πρόστιμα», αλλά τόνισε πως «δεν θα τους επιτραπεί από το διεθνές δίκαιο να κάνουν έφοδο στη νηοπομπή σε διεθνή ύδατα, με τον τρόπο με τον οποίο επιτέθηκαν στο Mavi Marmara το 2010. Το Ισραήλ θα πλήρωνε βαρύ τίμημα για την απόπειρα οποιασδήποτε ενέργειας εναντίον ενός τόσο μεγάλου διεθνούς ειρηνευτικού στόλου».

Μavi Marmara

Η δράση διαμαρτυρίας θυμίζει εκείνη που επιχείρησε ο «Στόλος Ελευθερίας της Γάζας» τον Μάιο του 2010, ο οποίος προσπάθησε να παραβιάσει τον θαλάσσιο αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αναχαιτίστηκε από το ισραηλινό ναυτικό.

Αφού η συνοδεία δεν υπάκουσε σε εντολές του ισραηλινού ναυτικού να αλλάξει πορεία προς το Άσντοντ, οι Ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν σε ένα από τα πλοία, το Μάβι Μαρμαρά, το οποίο μετέφερε πάνω από 600 επιβάτες, με αποτέλεσμα δέκα από τους ακτιβιστές να πέσουν νεκροί από τα πυρά των στρατιωτών.

 

Από τη συμπλοκή που ακολούθησε σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίσθηκαν 60 καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιωτικοί.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: «Είμαστε κοντά σε συμφωνία με το Ισραήλ για εκεχειρία», λέει η Χαμάς – Βομβαρδισμοί στον καταυλισμό Νουσεϊράτ

Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς: Πληροφορίες για απελευθέρωση έως και 80 ομήρων

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter