Μέση Ανατολή: Αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία – Κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή

Μέση Ανατολή: Αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ σε Ιράκ και Συρία – Κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή

Ο Τζο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει πως «αν βλάψεις έναν Αμερικανό, θα απαντήσουμε» καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε περισσότερους από 80 στόχους στο Ιράκ και τη Συρία σε μια αεροπορική επίθεση ευρείας εμβέλειας σε τοποθεσίες που ανήκουν σε πολιτοφυλακές που συνδέονται με το Ιράν και στην Επαναστατική Φρουρά της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι τα πλήγματα είχαν ξεκινήσει ως αντίποινα για την επίθεση με drone που σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες στην Ιορδανία, προσθέτοντας: «Η απάντησή μας ξεκίνησε σήμερα. Θα συνεχιστεί σε ώρες και μέρη της επιλογής μας».

Δείτε επίσης – Το Ιράν απαντά στον Μπάιντεν: Θα ανταποδώσουμε οποιαδήποτε επίθεση

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε ότι είχε χτυπήσει με περισσότερες από 125 βόμβες σε μια επίθεση που έλαβε χώρα γύρω στα μεσάνυχτα τοπική ώρα, σε αυτό που περιγράφηκε ως η πρώτη από τις πολλαπλές επιθέσεις εναντίον των φιλοιρανικών πολιτοφυλακών.

«Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 85 στόχους, με πολλά αεροσκάφη, ανάμεσά τους και βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, που πέταξαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η Centcom.

Οι επιδρομές στόχευαν σε εγκαταστάσεις που πιστεύεται ότι ελέγχονται από τη δύναμη Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν και συνδεδεμένες ομάδες πολιτοφυλακής.

Oι στόχοι της επίθεσης

Οι στόχοι περιελάμβαναν επιχειρήσεις διοίκησης και ελέγχου, κέντρα πληροφοριών, ρουκέτες και πυραύλους, εγκαταστάσεις εφοδιαστικής αλυσίδας και πυρομαχικών, σύμφωνα με την Centcom, αλλά δεν ήταν σαφές πόσο ακριβείς ήταν οι επιθέσεις ή τι απώλειες είχαν προκαλέσει.

Οι αρχικές αναφορές από τις περιοχές που επλήγησαν ήταν περιορισμένες, όπως αναφέρει ο Γκάρντιαν. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τουλάχιστον 18 φιλοϊρανοί μαχητές σκοτώθηκαν στην ανατολική Συρία κατά τη διάρκεια επιδρομών που πιστεύεται ότι πραγματοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 26 μεγάλες τοποθεσίες που στεγάζουν φιλοϊρανικές ομάδες καταστράφηκαν στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων αποθηκών όπλων, ανέφερε το Παρατηρητήριο. Πολεμικά αεροσκάφη κατέστρεψαν 17 θέσεις στην ανατολική επαρχία Deir ez-Zor, τρεις επιθέσεις με στόχο την al-Mayadeen και μία επίθεση στο Albu Kamal, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Μια αποθήκη όπλων και ένα κέντρο διοίκησης που ανήκαν σε φιλοϊρανικές ομάδες στοχοποιήθηκαν επίσης στο δυτικό Ιράκ, κατά μήκος των συριακών συνόρων, με αποτέλεσμα τουλάχιστον «μερικούς τραυματισμούς», δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο δύο πηγές ασφαλείας του Ιράκ.

Ένας εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού, ο Yahya Rasool, δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ εξαπέλυσαν σε ιρακινές συνοριακές περιοχές και προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν αστάθεια στην περιοχή. «Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές συνιστούν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας, υπονομεύουν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και αποτελούν απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ και την περιοχή σε τρομερές συνέπειες».

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν σχέδιο να βομβαρδίσουν το Ιράν, κάτι που θα αντιπροσώπευε μια σημαντική κλιμάκωση. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να πολεμήσει με το Ιράν, παρά την κατηγορία ότι είχε οπλίσει τις ομάδες πίσω από την επίθεση στον Πύργο 22.

Το Ιράν έχει επίσης προειδοποιήσει προηγουμένως τις ΗΠΑ να μην εξαπολύσουν κανένα άμεσο πλήγμα στο ιρανικό έδαφος, προειδοποιώντας για ταχεία και δραματική απάντηση εάν οι ΗΠΑ το κάνουν.

Ο Λόιντ Όστιν, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, τόνισε ότι σχεδιάζονταν περαιτέρω βομβαρδιστικές επιδρομές. «Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας», είπε, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος έχει κατευθύνει πρόσθετες ενέργειες» εναντίον της Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν και των πολιτοφυλακών τις οποίες θεωρεί ότι είναι υπεύθυνες για τις επιθέσεις που έχουν δεχθεί οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος της εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, είπε ότι τα χτυπήματα διήρκεσαν περίπου 30 λεπτά. «Αυτές οι απαντήσεις ξεκίνησαν απόψε. Δεν πρόκειται να τελειώσουν απόψε. Άρα θα υπάρξουν επιπλέον απαντήσεις. Θα υπάρξουν πρόσθετες ενέργειες που θα λάβουμε, όλες σχεδιασμένες για να βάλουμε τέλος σε αυτές τις επιθέσεις και να αφαιρέσουμε την ικανότητα από το IRGC».

Οι 85 στόχοι συγκεντρώθηκαν σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες: τέσσερις στη Συρία και τρεις στο Ιράκ, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Ο υποστράτηγος Ντάγκλας Σιμς, διευθυντής επιχειρήσεων στο κοινό επιτελείο, είπε ότι ο χρόνος των απεργιών καθορίζεται από τον καιρό.

«Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι χτυπήσαμε ακριβώς αυτό που θέλαμε να χτυπήσουμε με μια σειρά από δευτερεύουσες εκρήξεις που σχετίζονται με τις τοποθεσίες πυρομαχικών και υλικοτεχνικής υποστήριξης», είπε ο Sims, αν και αυτό δεν μπορούσε να επαληθευτεί.

Την Πέμπτη, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι κατηγόρησαν την Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, έναν συνασπισμό πολιτοφυλακών που συνδέονται με το Ιράν, για τη φονική επίθεση με drone το περασμένο Σαββατοκύριακο στην απομακρυσμένη βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης Tower 22 στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ. Τρεις έφεδροι του αμερικανικού στρατού σκοτώθηκαν όταν χτυπήθηκαν κατοικίες τη νύχτα και περισσότεροι από 80 τραυματίστηκαν.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter