Μέση Ανατολή: Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Μέση Ανατολή: Αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής ότι ένα υποβρύχιο κλάσης Οχάιο έφτασε στην περιοχή ευθύνης της, η οποία περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα, τον Περσικό Κόλπο και τον Κόλπο του Ομάν.

Σπάνια κίνηση

Τα υποβρύχια κατηγορίας Οχάιο έχουν τη δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές, αν και μερικά φέρουν μόνο πυραύλους κρουζ και προορίζονται να αναπτυχθούν με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν σαφές εάν το υποβρύχιο που δρα στη Μέση Ανατολή φέρει πυρηνικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

Ενώ η ανακοίνωση των ΗΠΑ ήταν φειδωλή σε λεπτομέρειες, συνοδεύτηκε από μια εικόνα που φαινόταν να δείχνει ένα υποβρύχιο στη Διώρυγα του Σουέζ της Αιγύπτου.

Η άφιξη του υποβρυχίου στην περιοχή ήταν προφανώς μέρος της ίδιας στρατηγικής που οδήγησε το Πεντάγωνο να στείλει δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, ένα εκ των οποίων (Dwight Eisenhower) κάνει διέλευση αυτή τη Δευτέρα από τη Διώρυγα του Σουέζ, προκειμένου να αποτρέψει το Ιράν και τους συμμάχους του – ιδίως τη Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο – από το να επιτεθούν στο Ισραήλ εν μέσω του πολέμου εναντίον της Χαμάς.

Σύμφωνα με το CNN, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διαθέτει τέσσερα υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Οχάιο, τα οποία έχουν μετατραπεί για να μεταφέρουν 154 πυραύλους κρουζ Tomahawk.

Η αναγνώριση τοποθεσίας υποβρυχίου κατηγορίας Οχάιο από τις ΗΠΑ είναι σχετικά σπάνια, καθώς αντιπροσωπεύουν μέρος της λεγόμενης «πυρηνικής τριάδας» των ατομικών όπλων της Αμερικής – η οποία περιλαμβάνει επίσης χερσαίους βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικές βόμβες σε στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Υποστήριξη ΗΠΑ για αποτροπή κλιμάκωσης

Ωστόσο, τον Απρίλιο, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε στείλει ένα υποβρύχιο κατευθυνόμενου πυραύλου κλάσης Οχάιο στη Μέση Ανατολή για «να βοηθήσει στη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας και σταθερότητας», δεδομένων των αυξανόμενων εντάσεων με το Ιράν.

Εκτός από τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του υποβρυχίου την Κυριακή, η Κεντρική Διοίκηση δημοσίευσε ξεχωριστά μια εικόνα ενός βομβαρδιστικού B-1 με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας που επίσης επιχειρεί στη Μέση Ανατολή.

Η ανακοίνωση της άφιξης του υποβρυχίου ήρθε έπειτα από μια εκ των τακτικών συνομιλιών μεταξύ του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ την Κυριακή. Ο Όστιν διαβεβαίωσε ότι η κίνηση «επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ να αποτρέψει κάθε κρατικό ή μη κρατικό παράγοντα που επιδιώκει να κλιμακώσει αυτή τη σύγκρουση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter