Μέση Ανατολή: Αμφιλεγόμενο βίντεο – Ισραηλινοί χτυπούν Ισραηλινούς; (Video)

Μέση Ανατολή: Αμφιλεγόμενο βίντεο – Ισραηλινοί χτυπούν Ισραηλινούς; (Video)

Ένα βίντεο με διαφορετικές ερμηνείες δημοσίευσε το δίκτυο «ynet» με έδρα το Ισραήλ.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του Ισραήλ μετά την επίθεση στη Γάζα και το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova στις 7 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται τα ελικόπτερα Apache έβαλαν κατά στόχων που εντόπιζαν ενώ εγκατέλειπαν το χώρο του φεστιβάλ. Υπάρχει ωστόσο και η άποψη ή εκτίμηση πως η στοχοποίηση γινόταν χωρίς την απόλυτη βεβαιότητα πως εντός ή εκτός οχημάτων ήταν μέλη της Χαμάς. Με απλά λόγια το ερώτημα που τίθεται είναι αν Ισραηλινοί χτυπούσαν Ισραηλινούς μέσα στον πανικό της στιγμής.

Όπως ωστόσο γράφει το ynet «Τα πρώτα ελικόπτερα απογειώθηκαν από τα βόρεια της χώρας και έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας περίπου μία ώρα μετά την έναρξη των μαχών. Στους τρομοκράτες δόθηκε εντολή να μην τρέξουν για να νομίσει ο “αέρας” ότι ήταν Ισραηλινοί. Οι πιλότοι πυροβόλησαν πάνω από τις πλευρές του φράχτη, αλλά και ακριβώς μέσα στους οικισμούς. Οι πιλότοι λάμβαναν πληροφορίες από το έδαφος σε κινητά τηλέφωνα»

Άλλες πηγές ωστόσο αναφέρουν πως μετά την επίθεση επικράτησε πανικός ενώ συμπληρώνουν πως πολλοί ισραηλινοί υπήρξαν θύματα των πυρών των ισραηλινών.

Ο Sam Parket υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2018 για την Αμερικανική Γερουσία έγραψε στο Twitter πως «η πλειονότητα των θανάτων της 7ης Οκτωβρίου ήταν στρατιώτες» συμπληρώνοντας πως «Από τους υπόλοιπους, πολλοί, αν όχι περισσότεροι, σκοτώθηκαν από τους ίδιο τον Ισραηλινό Στρατό σε διασταυρούμενα πυρά (και οφείλονται) σε πανικό και εσφαλμένη ταυτότητα».

Ωστόσο παραμένει άγνωστο αν πράγματι οι στόχοι κατά την ημέρα εκείνη ήταν εύκολο να ταυτοποιηθούν και αν κυρίευσε ο πανικός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter