Μέση Ανατολή: Ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων – Επέμβαση της κεντρικής Τράπεζας

Μέση Ανατολή: Ανεβαίνουν οι τιμές των καυσίμων – Επέμβαση της κεντρικής Τράπεζας

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ από την ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ ξεκινά έναν «μακρύ και δύσκολο πόλεμο» κατά της Χαμάς. Ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει ήδη τους 1.100 από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες το Σάββατο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 3% το πρωί της Δευτέρας. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο Brent, το σημείο αναφοράς στη Βόρεια Θάλασσα, αυξήθηκαν στα 89 δολάρια το βαρέλι κάποια στιγμή, ανακτώντας ορισμένες από τις απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας. Οι ανταγωνιστές του FTSE 100 με έδρα το Λονδίνο, BP και Shell, σημείωσαν άνοδο 3% και 2,7% αντίστοιχα, ενώ στον FTSE 250 ο Harbor Energy ήταν 2%.

Παράλληλα, οι τιμές του χρυσού αυξήθηκαν κατά 1%, καθώς οι επενδυτές προσέφυγαν στο παραδοσιακό «καταφύγιο» σε ασταθείς καιρούς.

Επέμβαση της κεντρικής Τράπεζας

Η κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ παρενέβη για να στηρίξει το νόμισμά της μετά την πτώση του σέκελ σε χαμηλό σχεδόν οκτώ ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στις αρχές της διαπραγμάτευσης. Η Τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει έως και 30 δισ. δολάρια ξένο νόμισμα στην ανοιχτή αγορά για να διατηρήσει τη σταθερότητα, βοηθώντας το σέκελ να ανακάμψει ελαφρά. Το νόμισμα ήταν ήδη υπό πίεση λόγω της έλλειψης διεθνών επενδύσεων μετά το αμφιλεγόμενο σχέδιο του Νετανιάχου να επιτρέψει στο κοινοβούλιο του Ισραήλ να ακυρώνει αποφάσεις του Ανώτατο Δικαστηρίου του.

Προειδοποίηση από αναλυτές

Ο δείκτης που παρακολουθεί τις μεγαλύτερες εταιρείες στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ υποχώρησε κατά 6,5% την Κυριακή, πριν σημειώσει μικρή άνοδο τη Δευτέρα. Αναλυτές της Deutsche Bank έγραψαν σε σημείωμα προς τους πελάτες ότι «ο γεωπολιτικός κίνδυνος είναι αυξημένος αυτή τη στιγμή με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, τις εντάσεις ΗΠΑ/Κίνας και τώρα αυτές που επανεμφανίζονται στη Μέση Ανατολή».

«Το πώς η Σαουδική Αραβία, το Ιράν και οι ΗΠΑ θα εμπλακούν σε αυτό θα είναι βασικό», έγραψαν οι αναλυτές. «Ο γεωπολιτικός κίνδυνος δεν τείνει να καθυστερεί πολύ στις αγορές, αλλά υπάρχουν πολλές επιπτώσεις δεύτερης τάξης που θα μπορούσαν να εμφανιστούν τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια από τις εξελίξεις αυτού του Σαββατοκύριακου», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter