Μέση Ανατολή: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα – Έξι ασθενοφόρα με τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο

Μέση Ανατολή: Άνοιξε το πέρασμα της Ράφα – Έξι ασθενοφόρα με τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο

Ενώ συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα, έξι ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες έφθασαν τη Δευτέρα στην Αίγυπτο, μέσω του περάσματος της Ράφα.

Οι τραυματίες αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία στην Αίγυπτο. Η απομάκρυνση ξένων πολιτών, μεταξύ των οποίων 55 Αιγύπτιοι, που έχουν αποκλειστεί στη Γάζα αναμενόταν να επαναληφθεί επίσης σήμερα, διευκρίνισε υπό τον όρο της ανωνυμίας ο αξιωματούχος αυτός από την αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος.

«Έξι ασθενοφόρα που μετέφεραν τραυματίες έφθασαν στην αιγυπτιακή πλευρά (της Ράφα). Οι τραυματίες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις προτού να προωθηθούν προς νοσοκομεία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση της Χαμάς  ανακοίνωσε το άνοιγμα εκ νέου του περάσματος της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, για την απομάκρυνση ξένων και κατόχων ξένων διαβατηρίων οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή που σφυροκοπείται από το Ισραήλ.

Το πέρασμα είχε ανοίξει για τρεις ημέρες, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφήνοντας να βγουν δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες και εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων προτού η Χαμάς αποφασίσει να το ξανακλείσει.

Η Χαμάς είχε θέσει ως όρο για το άνοιγμα εκ νέου από τη δική της πλευρά να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση ασθενοφόρων προς τη Ράφα μετά τον φονικό βομβαρδισμό από το Ισραήλ ενός ασθενοφόρου στην πόλη της Γάζας.

Πηγές στην κυβέρνηση της Χαμάς εξήγησαν πως το πέρασμα ξανάνοιξε αφού εξασφάλισε τη συμφωνία του Ισραήλ, χάρη σε αιγυπτιακή διαμεσολάβηση, για τη διέλευση 30 τραυματιών.

Από την αιγυπτιακή πλευρά του περάσματος, ασθενοφόρα εισήλθαν προκειμένου να μεταφέρουν τους τραυματίες, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Την Κυριακή, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 300 Αμερικανοί μόνιμοι κάτοικοι ή επισκέπτες και μέλη της οικογένειάς τους απομακρύνθηκαν από την Τετάρτη προς τη Ράφα.

Περίπου 100 Βρετανοί μπόρεσαν επίσης να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση.

Η Αίγυπτος δηλώνει από την πλευρά της ότι βοήθησε στην απομάκρυνση “περίπου 7.000” ξένων και κατόχων ξένων διαβατηρίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Μυστικά & Documento

03/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter