Μέση Ανατολή: Ανθρωπιστική παύση και παράθυρο διαφυγής στη Γάζα – «Εγκλήματα πολέμου» καταγγέλλει ο ΟΗΕ (Photos)

Μέση Ανατολή: Ανθρωπιστική παύση και παράθυρο διαφυγής στη Γάζα – «Εγκλήματα πολέμου» καταγγέλλει ο ΟΗΕ (Photos)

Δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα στη Γάζα, παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός αλλά και τις φωνές που κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταλείπουν προς το νότο για να σωθούν. Οι εκτεταμένοι βομβαρδισμοί κατοικιών και μη στρατιωτικών υποδομών για αμάχους στη Γάζα καθώς και τα τυφλά χτυπήματα με ρουκέτες της Χαμάς συνιστούν «εγκλήματα πολέμου», όπως δήλωσε ο ανεξάρτητος ειδικός των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν καταστρέψει ή προκαλέσει ζημιές στο 45% των κατοικιών στον παλαιστινιακό θύλακα, ανέφερε σε ανακοίνωση ο Μπαλακρισνάν Ρατζαγκοπάλ, καταστροφές που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν «μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές». Μάλιστα, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα σε επαρκή στέγαση υπογράμμισε ότι οι βομβαρδισμοί κατοικιών, περιουσίας αμάχων και υποδομών απαγορεύονται αυστηρά με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Η διεξαγωγή εχθροπραξιών γνωρίζοντας παράλληλα ότι θα καταστρέψουν ή θα προκαλέσουν ζημιές συστηματικά σε κατοικίες και υποδομές αμάχων, καθιστώντας έτσι μια ολόκληρη πόλη –όπως η πόλη της Γάζας—μη κατοικήσιμη για τους αμάχους είναι έγκλημα πολέμου», δήλωσε.

Όταν τέτοιες ενέργειες «κατευθύνονται κατά του άμαχου πληθυσμού, συνιστούν εξίσου εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο Ρατζαγκοπάλ.

Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι προφανώς ούτε οι κατοικίες αμάχων στο Ισραήλ δεν είναι στρατιωτικοί στόχοι, προειδοποιώντας ότι τα τυφλά και συνεχή πλήγματα με ρουκέτες της Χαμάς από τη Γάζα και αλλού συνιστούν εξίσου «έγκλημα πολέμου».

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι έχει τεκμηριώσει 108 επιθέσεις κατά δομών υγειονομικής περίθαλψης στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. «Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα 512 θανάτους, 654 τραυματισμούς, ζημιές σε 39 εγκαταστάσεις και επηρέασαν 36 ασθενοφόρα», πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που ελέγχεται από τη Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα τον νεότερο απολογισμό θυμάτων. Όπως ανέφερε απ’ την αρχή του πολέμου έχουν σκοτωθεί 10.569 άνθρωποι, εκ των οποίων 4.324 παιδιά και 2.823 γυναίκες.

Παράταση πέντε ωρών για διαφυγή

Την ίδια στιγμή, μια ανθρωπιστική παύση σε τρεις μεγάλες κεντρικές συνοικίες της πόλης της Γάζας, για να μπορέσουν οι κάτοικοι να προμηθευτούν νερό και τρόφιμα εφάρμοσαν για πρώτη φορά για τέσσερις ώρες οι Ισραηλινοί την Τετάρτη (8/11), την ώρα που η έξοδος των Παλαιστινίων από το βόρειο τμήμα προς το νότο συνεχίζεται στη σκιά της διπλωματίας.

Ο ισραηλινός στρατός, παράλληλα παρέτεινε τον ανθρωπιστικό διάδρομο διαφυγής αμάχων από τη βόρεια Γάζα προς τα νότια κατά μία ώρα.

Η διαδρομή άνοιξε αρχικά για ένα παράθυρο τεσσάρων ωρών από τον στρατό του Ισραήλ για να επιτρέψει στους αμάχους να διαφύγουν νότια.

Ωστόσο, αναρτώντας στο X, η Cogat, μια μονάδα του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας, είπε ότι οι IDF «παρέτειναν τον διάδρομο εκκένωσης κατά μια επιπλέον ώρα, μέχρι τις 15:00 σήμερα, επιτρέποντας σε πολλούς περισσότερους κατοίκους της Γάζας να κινηθούν νότια για την ασφάλειά τους».

Δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι χρησιμοποίησαν τη διαδρομή σήμερα. Ο ΟΗΕ είπε ότι συνολικά την Τρίτη διέφυγαν 15.000.

Πιστεύεται ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter