Μέση Ανατολή: «Δεν υπάρχει απεμπλοκή χωρίς εισβολή» λέει το Ισραήλ – Νεκρά 305 παιδιά τις τελευταίες 24 ώρες στη Γάζα

Μέση Ανατολή: «Δεν υπάρχει απεμπλοκή χωρίς εισβολή» λέει το Ισραήλ – Νεκρά 305 παιδιά τις τελευταίες 24 ώρες στη Γάζα

Εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στη Γάζα, ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα με τον αριθμό των νεκρών αμάχων να αυξάνεται δραματικά, ενώ ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι «δεν υπάρχει σενάριο απεμπλοκής χωρίς εισβολή». Τις τελευταίες 24ωρες έχουν χάσει τη ζωή τους 704 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 305 παιδιά, 173 γυναίκες και 78 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, καθιστώντας αυτόν τον αριθμό, ως τον υψηλότερο ημερησίως που δημοσιεύεται από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιδρομές κατά της Γάζας, σύμφωνα με το CNN.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Η 85χρονη που απελευθερώθηκε από τη Χαμάς περιγράφει όσα έζησε: «Με φόρτωσαν σε μία μοτοσικλέτα…» (Video)

Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 5.791, στους οποίους περιλαμβάνονται 2.360 παιδιά, 1.421 γυναίκες και 295 ηλικιωμένοι. Το υπουργείο είπε ότι υπάρχουν επίσης 16.297 τραυματίες και 1.550 αγνοούμενοι, με 870 από αυτούς να είναι παιδιά.

Την ίδια στιγμή, έκκληση για τρόφιμα, νερό και στρώματα κάνει η υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα.

Η διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA Juliette Touma προειδοποίησε ότι η οργάνωση βοήθειας – η οποία διευθύνει τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική επιχείρηση στη Γάζα – θα πρέπει να σταματήσει τις επιχειρήσεις αύριο, εάν δεν υπάρχουν άλλα καύσιμα. Η Touma ανέφερε επίσης ότι η οργάνωση διαθέτει 150 καταφύγια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν σχολεία.

«Μόνο σε αυτά τα καταφύγια έχουμε 600.000 ανθρώπους που έχουν έρθει αναζητώντας καταφύγιο. Χρειάζονται τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγιεινής. Χρειάζονται στρώματα, χρειάζονται προστασία». Μάλιστα ανέφερε ότι οι άνθρωποι στη Γάζα θα είναι «ακόμη πιο απελπισμένοι» εάν συμβεί αυτό.

«Δεν υπάρχει σενάριο απεμπλοκής χωρίς εισβολή»

Την ίδια ώρα, πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης σημειώνουν ότι «δεν υπάρχει σενάριο απεμπλοκής χωρίς εισβολή» και πως η Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς για το θέμα των ομήρων.

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων φαίνεται να καθυστερεί τις εξελίξεις, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι έδωσαν μια νέα πτυχή για τον λόγο που δεν έχουμε περάσει στην δεύτερη φάση του πολέμου, σημειώνοντας ότι αν η χερσαία επιχείρηση ξεκινούσε τις πρώτες ημέρες θα είχε ολέθριες συνέπειες για τα στρατεύματα.

Ο Εμανουέλ Ναχσόν, διευθυντής του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για τη Διασπορά, είπε στην «Καθημερινή» ότι η κυβέρνηση έχει πληροφορίες πως ολόκληρη η πόλη της Γάζας έχει μετατραπεί σε παγίδα για τα ισραηλινά στρατεύματα από τους ένοπλους της Χαμάς. Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης, τόνισε ότι οι ένοπλοι της Χαμάς προετοιμάζονταν για το ενδεχόμενο χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης πριν ακόμη εκδηλωθεί η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ο κ. Ναχσόν, υποστήριξε ότι βάσει των πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες του Ισραήλ, αν η χερσαία επιχείρηση ξεκινούσε τις πρώτες ημέρες θα είχε ολέθριες συνέπειες για τα στρατεύματα. «Θα μπούμε όταν θέλουμε εμείς και όχι όταν θέλει η Χαμάς. Προς το παρόν ενεργούν η αεροπορία και το πυροβολικό και εξουδετερώνουν τρομοκράτες, υποδομές και οπλισμό της οργάνωσης» είπε.

Σε ερώτηση σχετικά με το σενάριο απεμπλοκής χωρίς χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, ο κ. Ναχσόν ήταν σαφής: «το μοναδικό σενάριο εξόδου από τον πόλεμο χωρίς να μπούμε στη Γάζα είναι να απελευθερωθούν οι όμηροι, να παραδοθούν όλοι οι τρομοκράτες και ο οπλισμός της Χαμάς. Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί και έτσι, η χερσαία επίθεση στη Γάζα είναι μονόδρομος, αλλά θα γίνει όταν και όπως κρίνουμε εμείς» ανέφερε.

Υψηλόβαθμη πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης, ανέφερε από πλευράς της στην «Καθημερινή» ότι η Ιερουσαλήμ δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς για το θέμα των ομήρων, ούτε θα μπει στη διαδικασία επιλογής. «Όταν το γραφείο του πρωθυπουργού λέει ότι δεν θα μπούμε σε διαδικασία επιλογής (σ.σ. ομήρων) το κάνει γιατί η λέξη αυτή έχει μεγάλη βαρύτητα για τους Εβραίους. Αρκεί να σκεφτεί κανείς το Ολοκαύτωμα ή τον Σεπτέμβριο του 1976 όταν οι τρομοκράτες έκαναν επιλογή ανάμεσα σε Εβραίους και μη Εβραίους. Δεν θα το κάνουμε αυτό, ούτε θα διαπραγματευτούμε με τη Χαμάς» ανέφερε.

Ο Οφίρ Ακούνις, υπουργός καινοτομίας του Ισραήλ, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη μεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού και αναμένει την εμπλοκή του ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση των ομήρων και να ταυτοποιηθούν οι αγνοούμενοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνούν τους 100.

Την ίδια ώρα οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ (IDF) επιχειρούν να αντλήσουν πληροφορίες για τους ομήρους από τους ίδιους τους Παλαιστινίους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας. Το πρωί της Τρίτης, το IDF έριξε φυλλάδια με τα οποία καλούσε τους Παλαιστινίους να δώσουν πληροφορίες για ομήρους που μπορεί να βρίσκονται στην περιοχή τους, παρέχοντας εγγύησης ασφαλείας και χρηματικό ποσό.

Νετανιάχου: «Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί»

Η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, επανέλαβε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμηνύοντας ότι ο πόλεμος μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο, καθώς ο Ισραηλινός Στρατός προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στη Γάζα.

Ισραηλινοί στρατιώτες συμμετέχουν σε ασκήσεις εκπαίδευσης για να ενισχύσουν την «ετοιμότητα και τις δυνατότητές τους για χερσαίες επιχειρήσεις» στη Γάζα, ανέφερε το IDF. Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε επίσης ότι το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια «πολυμερή επιχείρηση» κατά της Χαμάς από «αέρα, έδαφος και θάλασσα». Όμως, ενώ οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι στοχεύουν να «καταστρέψουν τη Χαμάς», αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει σχέδιο για το μέλλον της Γάζας .

Το Ιράν να «αυτοσυγκρατηθεί»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είπε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ιράν να «αυτοσυγκρατηθεί», καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.

Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σημειώνονται συνεχόμενα διασταυρούμενα πυρά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, καθώς ο Ισραηλινός Στρατός συγκρούεται με τη Χεζμπολάχ , το ισλαμιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει την κύρια βάση του στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου.

Το CNN ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες ότι ομάδες πολιτοφυλακών που υποστηρίζονται από το Ιράν σχεδιάζουν να εντείνουν τις επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο αμερικανικός στρατός λαμβάνει νέα μέτρα για να προστατεύσει τα στρατεύματά του στη Μέση Ανατολή, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για επιθέσεις. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση των αμερικανικών στρατιωτικών περιπολιών, τον περιορισμό της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις βάσης και τη μεγαλύτερη συλλογή πληροφοριών – μεταξύ άλλων μέσω drone και άλλων επιχειρήσεων επιτήρησης.

Ο αμερικανικός στρατός ενισχύει επίσης την παρακολούθηση από πύργους φρουράς και αυξάνει τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση πιθανών εισερχόμενων drones, ρουκετών και πυραύλων, δήλωσαν ανώνυμοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, σύμφωνα με το Al Jazeera.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter