Μέση Ανατολή: Έντονες πιέσεις Νετανιάχου στις Βρυξέλλες για τους πρόσφυγες από τη Γάζα

Μέση Ανατολή: Έντονες πιέσεις Νετανιάχου στις Βρυξέλλες για τους πρόσφυγες από τη Γάζα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ασκεί πιέσεις στους ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Αίγυπτο ώστε να δεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες από τη Γάζα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. 

Η βρετανική εφημερίδα ανέφερε ότι μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας και της Αυστρίας, είχαν διατυπώσει την ιδέα σε μια συνάντηση των κρατών μελών τον περασμένο μήνα. Εκπρόσωποι από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία πιστεύουν ότι η ιδέα δεν μπορεί να σταθεί, καθώς η Αίγυπτος αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Ευρωπαίος διπλωμάτης, είπε στους Financial Times ότι η πίεση από τη συνεχιζόμενη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση του Καΐρου. «Τώρα είναι η ώρα να ασκηθεί αυξημένη πίεση στους Αιγύπτιους να συμφωνήσουν», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Αίγυπτος δεν επιθυμεί την εισροή Παλαιστινίων προσφύγων εντός των συνόρων της, καθώς ξυπνάνε μνήμες από τη Νάκμπα το 1948, κατά την οποία οι ισραηλινές πολιτοφυλακές απέλασαν βίαια περισσότερους από 700.000 Παλαιστίνιους από τα εδάφη της πάλαι ποτέ Παλαιστίνης και απαγόρευσαν σε αυτούς και στους απογόνους τους να επιστρέψουν. Ο φόβος μεταξύ των αραβικών κρατών και των ίδιων των Παλαιστινίων είναι ότι οποιαδήποτε απέλαση ανθρώπων από τη Γάζα θα είναι μόνιμη.

Το Κάιρο απέρριψε απολύτως κάθε πιθανότητα νέας απέλασης Παλαιστινίων, αλλά ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είναι επίσης στενός σύμμαχος της Δύσης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter