Μέση Ανατολή: Η Τουρκία προτείνει σύστημα εγγυήσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης

Μέση Ανατολή: Η Τουρκία προτείνει σύστημα εγγυήσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σημειώνει ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας θα μπορούσαν να βάλουν τέλος στον φαύλο κύκλο βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και να επικεντρωθούν στη λύση των δύο κρατών και να επιτευχθεί μια λύση δύο κρατών.

Ο Φιντάν είπε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι κράτη από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μόνιμοι μεσολαβητές στη σύγκρουση και να κρατήσουν τα μέρη υπό έλεγχο για πιθανές παραβιάσεις διμερών συμφωνιών.

Διαφορετικές εγγυήτριες χώρες

«Προτείνουμε οι χώρες που θα είναι εγγυητές στην παλαιστινιακή πλευρά να πρέπει να είναι από την περιοχή. Αυτό περιλαμβάνει την Τουρκία», δήλωσε, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet την Τρίτη. «Άλλες χώρες θα πρέπει να είναι εγγυητές για το Ισραήλ».

Ο Φιντάν βρίσκεται σε περιφερειακή περιοδεία για να βοηθήσει τις προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και τη διευκόλυνση της απελευθέρωσης των αμάχων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα. Πρόσφατα επισκέφθηκε το Κάιρο και συνάντησε τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία αργότερα αυτή την εβδομάδα, είπε τουρκική πηγή στο αραβικό Μέσο, Middle East Eye.

Ο Φιντάν είχε επίσης αρκετές τηλεφωνικές κλήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, για να προσπαθήσει να βρει μια φόρμουλα για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των αμάχων που κρατούνται από τη Χαμάς και το Ισραήλ, πρόσθεσε η πηγή.

Η εγγύηση για μόνιμη ειρήνη

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι εάν το Ισραήλ θέλει μόνιμη ειρήνη στην περιοχή και να διασφαλίσει την ασφάλειά της, τότε οι Παλαιστίνιοι πρέπει να έχουν κράτος.

Πρόσθεσε ότι η προσφορά του συστήματος εγγυήσεων της Άγκυρας ήταν μόνο μια εναλλακτική μεταξύ πολλών και η Τουρκία είναι έτοιμη να εξετάσει και άλλες εάν έρθουν με καλύτερες επιλογές.

Σύμφωνα με τη φόρμουλα που εξήγησε ο Φιντάν, οι εγγυητές και των δύο μερών θα βρίσκονται συνεχώς σε δράση για να διασφαλίσουν ότι οι συμφωνίες που επετεύχθησαν δεν θα παραβιαστούν. «Εάν δεν διασφαλιστεί η ειρήνη, το κράτος του Ισραήλ και ο λαός του στην περιοχή δεν θα αισθανθούν ποτέ ασφαλείς», είπε και προσέθεσε: «Θα αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη να κακομεταχειρίζεται τους άλλους και να χρησιμοποιεί βία για να διατηρεί τον εαυτό της ασφαλή. Αυτή η σπείρα θα περιστρέφεται συνεχώς μόνη της».

Σε ξεχωριστή δήλωση την Τρίτη, ο Φιντάν είπε ότι μια σύνοδος ηγετών θα συγκληθεί στο Κάιρο το Σάββατο με τις χώρες της περιοχής να παρευρεθούν για να συζητήσουν τον τελευταίο γύρο μαχών.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter