Μέση Ανατολή: Καθημερινή γενοκτονία στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Καθημερινή γενοκτονία στη Γάζα

Οι προετοιμασίες Ισραήλ για επίθεση στη Ράφα επιβεβαιώνουν το αρχικό σχέδιο για πλήρη ισοπέδωση της Λωρίδας

Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν επεκτείνεται μόνο σε νέα ή αναθερμασμένα μέτωπα, όπως στις περιοχές των Κούρδων, στο Ιράκ, στη Συρία και στο Ιράν, αλλά βαθαίνει και στα υπάρχοντα κύρια μέτωπά της που δεν είναι άλλα από τη Λωρίδα της Γάζας και την Ερυθρά θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα πιέζει σταθερά για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα –όπως εξάλλου καταδεικνύουν τόσο η προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης όσο και η επίσκεψη στην περιοχή του επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς με στόχο μια συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς–, το Ισραήλ συνεχίζει το καταστροφικό του έργο και ετοιμάζεται να προωθηθεί ακόμη πιο νότια εντός της Λωρίδας.

Δείτε επίσης: Χάγη: Το Διεθνές Δικαστήριο απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα

Σκοτώνοντας στη Χαν Γιουνίς

Μες στην εβδομάδα οι ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν χωρίς κανένα έλεος εντός της Χαν Γιουνίς, όπου όλο το διάστημα της τετράμηνης σφαγής της Γάζας έχει συγκεντρωθεί μεγάλο μέρος των εσωτερικά εκτοπισμένων Παλαιστινίων. Οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν στην κίνηση εναντίον της Χαν Γιουνίς υποτίθεται ως απάντηση στον θάνατο 24 στρατιωτών τους μέσα σε μία μέρα και φυσικά χρησιμοποίησαν τις γνωστές τακτικές τους με πολιορκίες μη στρατιωτικών στόχων όπως νοσοκομεία, εκκενώσεις προς άλλες –υποτίθεται ασφαλείς– τοποθεσίες και πλήγματα εναντίον και αμάχων. Από τις ισραηλινές επιχειρήσεις οι νεκροί στη Γάζα έχουν ξεπεράσει τις 26.000 και οι τραυματίες ανέρχονται περίπου σε 64.000, ενώ πλέον η Λωρίδα με την έλευση του χειμώνα χαρακτηρίζεται ως μη κατοικήσιμη.

Ράφα, ο επόμενος στόχος

Την ίδια όμως στιγμή που οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στη Χαν Γιουνίς, άρχισαν να διακινούνται σενάρια και για την επόμενη κίνησή τους, που δεν είναι άλλη από το να ξεκινήσουν επίθεση και εναντίον της άλλης μεγάλης πόλης της νότιας Γάζας, της Ράφα. Από τη μια η κίνηση αυτή σημαίνει ότι η στρατηγική των Ισραηλινών που εξαρχής ήταν η πλήρης ισοπέδωση της Γάζας θα έχει υλοποιηθεί. Από την άλλη όμως η κίνηση αυτή είναι υψηλού ρίσκου, δεδομένης της εγγύτητας της Ράφα με τα σύνορα με την Αίγυπτο και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (διάδρομος Σαλαχαντίν ή διάδρομος της Φιλαδέλφειας). Οι ισραηλινές δυνάμεις για να μπορέσουν να κάνουν την επιχείρηση στη Ράφα θα πρέπει να πάρουν τον έλεγχο της ζώνης αυτής, όμως ήδη η αιγυπτιακή πλευρά γνωστοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με καταπάτηση των συμφωνηθέντων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Τα παραπάνω έρχονται επίσης και σε πλήρη συμφωνία με την άρνηση του ίδιου του Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποδεχτεί οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο δεν προέρχεται από την ισραηλινή πλευρά. Το γεγονός ότι υπάρχει τέτοιο σχέδιο από πλευράς Νετανιάχου (προφανώς φτιάχτηκε εξαιτίας των έντονων πλέον πιέσεων από πλευράς ΗΠΑ) και ότι συζητείται καταδεικνύει με τη σειρά του ότι ο πραγματικός στόχος του Νετανιάχου είναι να έχει ο ίδιος πολιτικά οφέλη και να καταφέρει να επιβιώσει πολιτικά.

Οι Χούθι έχουν δύναμη

Παράλληλα η ένταση στην Ερυθρά θάλασσα συνεχίστηκε παρά τις πιέσεις που δέχονται οι Χούθι, εν μέσω νέων βομβαρδισμών από Αμερικανούς και Βρετανούς, από την Κίνα (μέσω Ιράν και κατ’ απαίτηση των ΗΠΑ) για να σταματήσουν τις επιθέσεις τους.

Στο μεταξύ οι Χούθι έστειλαν αντιπροσωπεία στη Μόσχα, όπου φέρεται να συζήτησαν τρόπους για «να αυξηθεί η πίεση προς τις ΗΠΑ», την ώρα που η Αμερική επέβαλε κυρώσεις στις ηγετικές φυσιογνωμίες και σε στελέχη του κινήματος της Υεμένης, το οποίο μετρά περίπου 100.000 μαχητές και ελέγχει μεγάλο κομμάτι της βορειοδυτικής Υεμένης. Οσο συνεχίζεται η ένταση στην Ερυθρά τόσο καλύτερα γίνεται κατανοητό ότι οι Χούθι δεν είναι απειλή μικρής δυναμικής, αλλά ότι μέσα από τον πόλεμο που ξέσπασε το 2014 και τη στήριξη κυρίως του Ιράν (το τελευταίο διάστημα και των Αράβων) έχουν ενισχυθεί και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή σταθερότητα.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει μεταβολή στην πολιτική απέναντι στο Ισραήλ

ΟΗΕ – Γκουτέρες: Εκκληση για συνέχιση χρηματοδότησης της UNRWA – «Θα λογοδοτήσουν» όσοι εμπλέκονται στην επίθεση

Γάζα: Ελπίδες για συμφωνία κατάπαυσης πυρός και απελευθέρωσης ομήρων – Συνομιλίες στο Παρίσι

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter