Μέση Ανατολή: Μικρή υποστήριξη στην αμερικανική πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Μικρή υποστήριξη στην αμερικανική πρόταση για κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε μια εξαντλητική διπλωματική περιοδεία στη Μέση Ανατολή τη Δευτέρα, έχοντας να επιδείξει πενιχρά αποτελέσματα. Ο Μπλίνκεν είχε περιορισμένη επιτυχία στις προσπάθειες για τη σφυρηλάτηση μιας περιφερειακής συναίνεσης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο για να τελειώσει η σφαγή των αμάχων στη Γάζα καθώς το Ισραήλ εντείνει τον πόλεμο του εναντίον της Χαμάς.

Σύμπνοια με Φιντάν

Στην Άγκυρα, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν μετά από ένα ξέφρενο ταξίδι που τον οδήγησε από το Ισραήλ στην Ιορδανία, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Κύπρο και το Ιράκ, για να υποστηρίξει την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για «ανθρωπιστικές παύσεις» απέναντι στην ανελέητη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.

«Όλα αυτά είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη», είπε ο Μπλίνκεν πριν φύγει από την Τουρκία. «Δεν συμφωνούμε προφανώς σε όλα, αλλά υπάρχουν κοινές απόψεις για ορισμένες από τις επιταγές της στιγμής, για τις οποίες εργαζόμαστε μαζί», σημείωσε ο αμερικανός διπλωμάτης. Ο τούρκος ομόλογός του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, δήλωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για κατάπαυση του πυρός.

Διπλωματία εν μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων

Η διπλωματία του Μπλίνκεν ήρθε καθώς τα ισραηλινά στρατεύματα περικύκλωσαν την πόλη της Γάζας και απέκοψαν το βόρειο τμήμα της πολιορκούμενης περιοχής. Τα στρατεύματα αναμένεται να εισέλθουν στην πόλη σύντομα, όπως εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές σε διεθνή Μέσα, και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν μαχητές που  πολεμούν μέσα στην πόλη, χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο δίκτυο σηράγγων. Τα θύματα πιθανότατα θα αυξηθούν και από τις δύο πλευρές στον πόλεμο που διαρκεί ένα μήνα, ο οποίος έχει ήδη σκοτώσει περισσότερους από 9.700 Παλαιστίνιους.

Ο κορυφαίος αμερικανός διπλωμάτης ελπίζει ότι οι παύσεις στον πόλεμο θα επιτρέψουν την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων που συνελήφθησαν από τη Χαμάς – αποτρέποντας ταυτόχρονα την περιφερειακή επέκταση της σύγκρουσης.

«Έχουμε δεσμεύσει τους Ισραηλινούς σε βήματα που μπορούν να κάνουν για να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες αμάχων», είπε ο Μπλίνκεν πριν φύγει από την Άγκυρα. «Εργαζόμαστε, όπως είπα, πολύ επιθετικά για να φέρουμε περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», προσέθεσε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter