Μέση Ανατολή: Νέα περιοδεία Μπλίνκεν – Ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα

Μέση Ανατολή: Νέα περιοδεία Μπλίνκεν – Ελπίδες για εκεχειρία στη Γάζα

Με στόχο να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την κήρυξη ανακωχής στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιεί νέα επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.

Το γεγονός δημιουργεί ελπίδες στους Παλαιστίνιους που στριμώχνονται στην υπερπλήρη από εσωτερικούς πρόσφυγες Ράφα, ότι θα μπορούσε να υπάρξει εγκαίρως μια εκεχειρία, για να αποτρέψει μια πιθανή νέα ισραηλινή επίθεση στο τελευταίο καταφύγιο των αμάχων, στη νότια άκρη του θύλακα, κοντά στην Αίγυπτο.

Το ταξίδι του αυτή την εβδομάδα θα περιλαμβάνει στάσεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο, στο Κατάρ, στη Σαουδική Αραβία και στη Δυτική Όχθη. Μία από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες του Μπλίνκεν θα είναι η διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους της Γάζας, όπου η αιματοχυσία συνεχίζεται έπειτα από μήνες ισραηλινών βομβαρδισμών.

Διαβάστε επίσης: Γάζα: Αδιάκοπο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Χαν Γιουνίς – Μπαράζ διαβουλεύσεων για νέα εκεχειρία

Η πρόταση κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, θα προβλέπει εκεχειρία για τουλάχιστον 40 ημέρες, ενώ οι μαχητές της Χαμάς θα απελευθέρωναν τους υπόλοιπους ομήρους, μεταξύ των 253 που συνέλαβαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

Ακόμα, θα βοηθούσε στην έλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και θα επέτρεπε στους 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η μόνη εκεχειρία που έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής διήρκεσε μία εβδομάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια συμφωνία για την απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων που πήρε η Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσής της, περιλαμβανομένων Αμερικανών ομήρων, και μια ανθρωπιστική παύση που θα τη συνοδεύει, δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να χτυπούν οργανώσεις που σχετίζονται με το Ιράν.

Οταν το Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προετοιμάζεται για μια πιθανή χερσαία επίθεση στη Ράφα, οι διεθνείς οργανώσεις και ο ΟΗΕ δήλωσαν ότι φοβούνται ότι οι ανθρωπιστικές συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, καθώς δεν θα υπάρχει χώρος για τους κατοίκους να φύγουν. Ετσι, οι πολίτες της Γάζας φοβούνται ότι μια ώθηση στη Ράφα θα μπορούσε να τους διώξει από τον θύλακα μια για πάντα, στην Αίγυπτο.

Μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα μπορούσε να αποτρέψει μια τέτοια επίθεση, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι το Ισραήλ δεν θα πετύχαινε τον δεδηλωμένο στόχο του: να εξολοθρεύσει τη Χαμάς. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί για «απόλυτη νίκη» και έχει δηλώσει πως οποιαδήποτε παύση στις μάχες θα είναι μόνο προσωρινή, όσο οι μαχητές της Χαμάς παραμένουν ελεύθεροι.

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Αμνηστία για τη Γάζα: Σοκαριστική αύξηση της θανατηφόρας βίας από το Ισραήλ

ΗΠΑ: Με μια συμφωνία για τη Γάζα ταξιδεύει ο Αντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter