Μέση Ανατολή: Ο Μπορέλ καλεί έκτακτη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη

Μέση Ανατολή: Ο Μπορέλ καλεί έκτακτη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη το απόγευμα (10 Οκτωβρίου) σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, και τα αντίποινα του τελευταίου στη Γάζα.

Οι συνομιλίες της Τρίτης θα διεξαχθούν μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Μπορέλ από το Μουσκάτ του Ομάν, όπου συμμετέχει επί του παρόντος σε προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΕ με το Συμβούλιο Συνεργασίας για τα Αραβικά Κράτη του Κόλπου, με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να συμμετέχουν τόσο αυτοπροσώπως όσο και διαδικτυακά.
Στόχος θα είναι η αντιμετώπιση «της κατάστασης στο Ισραήλ και στην περιοχή μετά τα πρόσφατα γεγονότα».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται αφότου η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, με δεσμούς με το Ιράν, εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ τα ξημερώματα του Σαββάτου (7 Οκτωβρίου). Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και από τις δύο πλευρές, με τις ισραηλινές δυνάμεις να σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές και να κηρύξουν τον πόλεμο στη Χαμάς την Κυριακή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταδίκασαν την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και υπογράμμισαν το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Η Τουρκία δήλωσε ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων, πιθανώς μέσω ενός ρόλου μεσολαβητή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter