Μέση Ανατολή: Προελαύνει στη Νότια Γάζα ο Ισραηλινός Στρατός – Επικρίσεις από την UNICEF

Μέση Ανατολή: Προελαύνει στη Νότια Γάζα ο Ισραηλινός Στρατός – Επικρίσεις από την UNICEF

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ προελαύνουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνεχίζεται η εκστρατεία για την εξάλειψη της παλαιστινιακής οργάνωσης στο βόρειο τμήμα του θύλακα, δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Δεν τους έχουμε νικήσει στρατιωτικά εντελώς στον βορρά, αλλά έχουμε σημειώσει καλές προόδους», δήλωσε ο Κόνρικους στο CNN.

«Είχαμε δηλώσει εξ αρχής στους Ισραηλινούς αμάχους και σε όποιον ακούει στον κόσμο ότι (η μάχη κατά της Χαμάς) δυστυχώς θα πάρει χρόνο», επεσήμανε.

«Είναι μια δύσκολη επιχείρηση σε ένα δύσκολο πεδίο όπου μαχόμαστε εναντίον ενός πολύ αφοσιωμένου στρατού που δεν ενδιαφέρεται για τη θυσία αμάχων (προκειμένου να πετύχει) τον στρατιωτικό του σκοπό», κατήγγειλε ο Κόρνικου.

Επικρίσεις από την UNICEF

Ο εκπρόσωπος της Unicef Τζέιμς Έλντερ έχει επικρίνει έντονα το Ισραήλ για τις επιθέσεις του, κάνοντας λόγο για «λουτρό αίματος» στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έπειτα από προτροπή των ισραηλινών δυνάμεων, προκειμένου να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στον βορρά.

Ο Έλντερ, μιλώντας επίσης στο CNN, πρόσθεσε ότι «ασφαλείς ζώνες» που ανακοινώνει ο ισραηλινός στρατός για τους Παλαιστίνιους αμάχους «είναι ένα ψευδές αφήγημα και είναι ένα επικίνδυνο αφήγημα. Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν μέσα μεταφοράς. Δεν γνωρίζουν πού πρέπει να πάνε. Πρόκειται για περιοχές στην έρημο. Δεν έχουν νερό, δεν έχουν τρόφιμα, δεν έχουν προστασία σε αυτά τα μέρη».

Ο πόλεμος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που κόστισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

Τουλάχιστον 15.899 νεκροί Παλαιστίνιοι  από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι, το 70% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά, έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα.

Δεκάδες ισραηλινά άρματα μάχης στο νότιο τμήμα της Γάζας

Δεκάδες άρματα μάχης, οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εκσκαφείς του Ισραήλ εισήλθαν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, στο ύψος της Χαν Γιούνις, δήλωσαν σήμερα αυτόπτες μάρτυρες στο AFP.

Ο 59χρονος Αμίν Αμπού Χόλα δήλωσε ότι τα ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα έχουν πλέον εισέλθει “σε βάθος δύο χιλιομέτρων” στη νότια Λωρίδα της Γάζας, στο χωριό αλ Καράρα, βορειοανατολικά της Χαν Γιούνις.

“Τα άρματα μάχης βρίσκονται πλέον στον δρόμο Σαλαχεντίν”, που εκτείνεται από τη βόρεια ως τη νότια Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε από την πλευρά του ο 34χρονος Μοάζ Μοχάμεντ.

Παλαιστίνιοι εκτοπισμένοι από τον ισραηλινό βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας συγκεντρώνονται σε καταυλισμό σκηνών, στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023. Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους, καθώς το Ισραήλ προχωρά σε χερσαία επίθεση εναντίον της κυβερνώσας μαχητικής οργάνωσης Χαμάς. (AP Photo/Fatima Shbair)

 

160.000 Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους

Περί τους 160.000 Παλαιστίνιοι από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη που εργάζονται στο Ισραήλ και στους εβραϊκούς οικισμούς έχουν χάσει ή κινδυνεύουν να χάσουν την δουλειά τους εξαιτίας του κλεισίματος των συνοριακών περασμάτων προς το ισραηλινό έδαφος ή τους οικισμούς και περιορισμών στην ισραηλινή αγορά εργασίας, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ έχει επίσης στείλει πίσω στην Λωρίδα της Γάζας χιλιάδες Παλαιστίνιους που εργάζονταν στο Ισραήλ. Οι Παλαιστίνιοι αυτοί περιλαμβάνονταν στους 18.000 κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα που είχαν άδεια των ισραηλινών αρχών για την καθημερινή είσοδό τους στο Ισραήλ ή τους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης όπου εργάζονταν στους τομείς της γεωργίας ή των κατασκευών με μισθούς δεκαπλάσιους των αμοιβών που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στην Λωρίδα της Γάζας, όπου το ποσοστό της ανεργίας έφθανε πριν από τον πόλεμο το 46%.

Οι οργανωμένες προσπάθειες του Ισραήλ να επιστρατεύσει ξένους εργαζόμενους αυξάνει τους φόβους των Παλαιστινίων που θεωρούν ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές απασχόλησης θα πληγούν ανεξαρτήτως της εξέλιξης του πολέμου στην Γάζα.

Η μακροπρόθεσμη απώλεια των ισραηλινών θέσεων εργασίας θα καταφέρει ένα ακόνη πλήγμα στην εύθραυστη παλαιστινιακή οικονομία που εξαρτάται από την ξένη βοήθεια και είναι ευάλωτη στους περιορισμούς μετακίνησης που επιβάλλει το Ισραήλ στην Δυτική Οχθη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter