Μέση Ανατολή: Σε περιφερειακή σύγκρουση διαρκείας εξελίσσεται η ένταση στην περιοχή

Μέση Ανατολή: Σε περιφερειακή σύγκρουση διαρκείας εξελίσσεται η ένταση στην περιοχή
Σωστικά συνεργεία στα ερείπια σπιτιού που χτυπήθηκε από πυραυλική επίθεση στο Ιρμπίλ του Ιράκ την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2024 / AP Images.

Με την Γάζα να φλέγεται και το Ισραήλ να συνεχίζει να σφάζει ανηλεώς αμάχους εδώ και περισσότερες από 100 μέρες, οι κινήσεις κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας και δημιουργούν μια εικόνα επικείμενης χαοτικής σύγκρουσης. Μετά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα, την ιστορία με το ελληνόκτητο πλοίο στον Κόλπο του Ομάν και την ένταση στα ισραηλινό-λιβανέζικα σύνορα με την Χεζμπολάχ δύο είναι οι νέες εστίες έντασης: Η Συρία και το Ιράκ, τις οποίες χτυπούν τόσο η Τουρκία όσο και το Ιράν.

Εδώ και περίπου τρεις μέρες οι τουρκικές δυνάμεις και πλήττουν θέσεις των συμμάχων των ΗΠΑ, Κούρδων εντός της Συρίας, αλλά και στο Ιράκ (έπειτα από επίθεση από Κούρδους εναντίον τουρκικής βάσης στο κουρδικό βόρειο Ιράκ). Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το βράδυ της Δευτέρας οι Φρουροί της Επανάστασης, το ελίτ σώμα του ιρανικού στρατού, έπληξε με βαλλιστικούς πυραύλους «τα κεντρικά γραφεία κατασκοπείας» της ισραηλινής Μοσάντ, τα οποία σύμφωνα με τους Ιρανούς βρίσκονταν στην περιοχή των Κούρδων του Ιράκ και συγκεκριμένα στο Ερμπίλ. Στην ίδια ανακοίνωση τονιζόταν ότι επλήγησαν και στόχοι εντός της Συρίας οι οποίοι συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος το οποίο πριν από μερικές μέρες και είχε αναλάβει την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράν, στο μνημόσυνο του πρώην διοικητή και εμβληματικής μορφής του ιρανικού καθεστώτος Κάσεμ Σολεϊμανί (τον οποίο είχαν δολοφονήσει οι ΗΠΑ με drone).

Τόσο οι τουρκικές επιθέσεις όσο και οι ιρανικές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις από την κουρδική πλευρά σε Συρία και Ιράκ. Οι Κούρδοι της Συρίας υποστηρίζουν ότι η Τουρκία στοχοθετεί υποδομές (όπως η υδροδότηση) που θα έχουν αντίκτυπο στον άμαχο πληθυσμό. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του κουρδικού βόρειου Ιράκ, Μαρσούρ Μπαρζανί, κατηγόρησε το Ιράν ότι έπληξε αμάχους στην επίθεση εναντίον των γραφείων της Μοσάντ (σκοτώθηκε ένας επιχειρηματίας και μέλη της οικογένειας του), ενώ το Ιράκ ανακάλεσε τον πρέσβη του από την Τεχεράνη.

Την επίθεση στο Ερμπίλ καταδίκασαν με ανακοίνωση τους οι ΗΠΑ κάνοντας λόγο για μία «απερίσκεπτη ενέργεια». Στην σχετική ανακοίνωση πάντως διευκρινιζόταν πως δεν επλήγη καμία υποδομή των ΗΠΑ, όμως λίγη ώρα αργότερα σε άλλη ανακοίνωση έγινε γνωστό ότι απετράπη άλλη μια επίθεση με drone εναντίον αμερικανικής βάσης στο Ιράκ. Οι αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ έχουν γίνει στόχος επανειλημμένων επιθέσεων με drones από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα, με αποτέλεσμα μάλιστα να υπάρχει πίεση από την πλευρά της ιρακινής ηγεσίας προς τους Αμερικανούς να ορίσουν κάποιον ορίζοντα αποχώρησης των δυνάμεων τους από την χώρα, στην οποία θυμίζουμε ότι διατηρούν δυνάμεις από την εποχή της εισβολής για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Διαβάστε επίσης: Επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Οι Χούθι απειλούν ΗΠΑ και Βρετανία – «Δεν θα μείνουν ατιμώρητα τα πλήγματα»

Κόλπος του Ομάν: Η αμαρτωλή προϊστορία του «St Nikolas» και το κοντραμπάντο «Suez Rajan»

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter