Μέση Ανατολή: Σοβαρή καταγγελία HRW – «Το Ισραήλ χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο σε Γάζα και Λίβανο»

Μέση Ανατολή: Σοβαρή καταγγελία HRW – «Το Ισραήλ χρησιμοποίησε λευκό φώσφορο σε Γάζα και Λίβανο»

Τη χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στις επιχειρήσεις σε Γάζα και Λίβανο κατήγγειλε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η μη κυβερνητική οργάνωση σημειώνει ότι τα όπλα αυτά «εκθέτουν άμαχους αδιακρίτως στον κίνδυνο να υποστούν σοβαρό και μακρόχρονο τραυματισμό».

Ο λευκός φώσφορος είναι θανατηφόρος στην επαφή του με τον άνθρωπο, ενώ ακόμη και μικροσωματίδια μπορούν να «χτυπήσουν» ακόμη και μετά τη λήψη θεραπείας, προκαλώντας οργανική ανεπάρκεια.

«Παρατηρείται ακόμη και ανάφλεξη πληγών όταν αυτές έρχονται σε επαφή με οξυγόνο. Ακόμα και μικρά εγκαύματα μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρα. Για τους επιζώντες, πέρα από την εκτεταμένη ζημιά, τη δύσκολη θεραπεία και την ύπαρξη πληγών που αλλοιώνουν χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα της έκθεσης στον λευκό φώσφορο δημιουργούν ανεπανόρθωτα ψυχολογικά τραύματα», τονίζεται στην καταγγελία.

Η HRW τόνισε σε ανακοίνωσή της πως επαλήθευσε βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκαν στον Λίβανο τη 10η Οκτωβρίου και στην πόλη της Γάζας την 11η Οκτωβρίου και καταγράφουν «πολλαπλές εκρήξεις στον αέρα οβίδων με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου», αντίστοιχα σε δυο αγροτικές περιοχές και στο λιμάνι. Σημειώνεται ότι το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει όσα αναφέρει το κείμενο.

«Το Παρατηρητήριο έχει καταγράφει τη χρήση λευκού φωσφόρου σε προηγούμενες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του 2009. Το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τη χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές», επισημαίνεται.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter