Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα – Αδιέξοδο στο διπλωματικό μπρα ντε φερ (LIVE)

Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα – Αδιέξοδο στο διπλωματικό μπρα ντε φερ (LIVE)

Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα, μετά την αποτυχία των διπλωματικών προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός, ενώ την ίδια ώρα γίνονται εκκλήσεις για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρομών, καθώς από το πρωί εκτυλίσσεται ένα απίστευτο θρίλερ γύρω από το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα και την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Υπενθυμίζεται ότι οι διπλωματικές προσπάθειες που ξεκίνησαν με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα έπεσαν στον κενό, με τον επικεφαλής στρατιωτικό εκπρόσωπο του Ισραήλ, Ντάνιελ Χαγκάρι, να ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. «Συνεχίζουμε τον αγώνα μας εναντίον της Χαμάς, αυτής της δολοφονικής οργάνωσης που πραγματοποίησε (τις επιθέσεις)» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Παράλληλα, σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας ηχούν στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ καθώς και σε άλλες ισραηλινές πόλεις. Εκρήξεις ακούστηκαν, αλλά δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η συνεδρίαση της ολομέλειας της Κνεσέτ (ισραηλινό κοινοβούλιο) που βρισκόταν σε εξέλιξη διεκόπη προσωρινά λόγω των σειρήνων.

LIVE εικόνα από τη Γάζα

Νωρίτερα τη Δευτέρα, αιγυπτιακές πηγές έκαναν λόγο σύμφωνα με το ίδιο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων για επίτευξη συμφωνίας για το άνοιγμα ανθρωπιστικής διαδρομής για τη μεταφορά βοήθειας στη Γάζα. Σύμφωνα με το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, «δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία εκεχειρία και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα με αντάλλαγμα την απομάκρυνση των αλλοδαπών».

Σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται μαρτυρίες Παλαιστινίων στη Γάζα οι αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν οι «πιο σφοδρές μέχρι τώρα», με τις πολεμικές συγκρούσεις να μαίνονται για 10η ημέρα. Από τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων, πολλά κτίρια ισοπεδώθηκαν, παγιδεύοντας ακόμη ανθρώπους κάτω από τα ερείπια.

Δεν έχει αποκατασταθεί η υδροδότηση στη Γάζα

Ο Εγιάντ Αλ-Μποζόμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Χαμάς, μίλησε για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και ανέφερε πως το Ισραήλ δεν έχει αποκαταστήσει την παροχή νερού στην περιοχή. «Οι κάτοικοι πίνουν ανθυγιεινό νερό, με αποτέλεσμα να τίθεται ένα σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα που απειλεί τη ζωή των πολιτών μας», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί διαψεύδουν τον ισχυρισμό της Χαμάς και υποστηρίζουν πως έχει αρχίσει ο ανεφοδιασμός με νερό στην Μπνέι Σάχιλα, κοντά στην πόλη Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Γάζας.

Στη Γάζα, πάντως, εδώ και πέντε ημέρες έχει διακοπεί και η ηλεκτροδότηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα βασικές υπηρεσίες να είναι εκτός λειτουργίας και τα νοσοκομεία να εκπέμπουν SOS καθώς βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

«Έχουν απομείνει 24 ώρες μέχρι να τελειώσει το νερό, η ηλεκτροδότηση και τα καύσιμα» στη Γάζα και αν δεν φτάσει βοήθεια, οι γιατροί δεν θα έχουν παρά να «ετοιμάζουν πιστοποιητικά θανάτου», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμέντ αλ Μαντχάρι, επικεφαλής του τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην περιοχή. Ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια, ιδιαίτερα από τον ΠΟΥ, δεν μπορεί να περάσει από το νότιο πέρασμα της Λωρίδας της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο, καθώς δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, την ώρα που πάνω από 2.750 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα και πάνω από 1.400 στο Ισραήλ. Εκατοντάδες από αυτούς είναι άμαχοι και παιδιά.

Διαψεύδουν τις πληροφορίες για εκεχειρία

Οι πληροφορίες που έκαναν λόγο για συμφωνία ΗΠΑ – Αιγύπτου – Ισραήλ περί εκεχειρίας στη Γάζα, προερχόμενες από αιγυπτιακές πηγές, διαψεύστηκαν και με επίσημο τρόπο από την κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Δεν υπάρχει εκεχειρία και είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επεσήμανε σε σύντομη ανακοίνωσή του το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι παραμένουν κλειστά τα σημεία διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Τα σημεία διέλευσης είναι κλειστά και δεν έχει υπάρξει απόφαση σχετικά με την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του, ο Ιζάτ αλ Ρισκ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της Χαμάς, επίσης δήλωσε ότι οι πληροφορίες αυτές «είναι αναληθείς».

Στην αιγυπτιακή πλευρα του περάσματος της Ράφα έχει συγκεντρωθεί ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό θύλακα, όμως δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει σε αυτόν. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τα κονβόι δεν αναχώρησαν σήμερα από την αιγυπτιακή πόλη αλ Αρίς, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα ανατολικά της Ράφα.

Επικοινωνία Πούτιν με τους ηγέτες Αιγύπτου, Ισραήλ, Ιράν, Αιγύπτου, Συρίας και Παλαιστινιακής Αρχής

Την ώρα που όλοι περιμένουν πότε θα ανακοινωθεί το ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ, έγινε γνωστό ότι ο Ρώσος ομόλογός του αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ-Σίσι, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Επιστρέφει στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, επέστρεψε αυτή τη Δευτέρα στο Ισραήλ για συνομιλίες σχετικά με τη σύγκρουση με τη Χαμάς μετά από μια περιοδεία σε έξι αραβικές χώρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος βρέθηκε στο Ισραήλ την Πέμπτη για επίσκεψη αλληλεγγύης, προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ και αναμένεται να συναντηθεί ξανά με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.

Ο Μπλίνκεν επισκέπτεται το Τελ Αβίβ ξανά, μετά από περιοδεία σε έξι αραβικά κράτη, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Συμβούλιο και στο βάθος χερσαία επίθεση

Το έκτακτο συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 της Δευτέρας στο στρατιωτικό αρχηγείο του Τελ Αβίβ, με διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα τελευταία 24ωρα έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα και άρματα μάχης στα σύνορα με τα παλαιστινιακά εδάφη, αναμένοντας το «πράσινο φως» για την έναρξη της επίθεσης.

Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Πώς τα κρυπτονομίσματα διευκόλυναν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter